Truhláři ve Svobodě nad Úpou začali s opravou poškozeného turistického značení z celých Krkonoš

19. prosinec 2021 08:37

Desítky piktogramů, směrovek, map a dalších cedulí musí přes zimu opravit truhláři ve Svobodě nad Úpou. Strážci tam z celých Krkonoš svezli poškozená turistická značení, která je potřeba obnovit nebo udělat úplně nová. 

Čtěte také

„Tady je to poškození vidět. Jednak je to rozpraskané, ale je to i vyhnilé. Takže se bude dělat nová deska. Z toho mi tady zůstal už jen mustr a podle něj se vyrobí nová cedule, ukazuje truhlář Jaroslav Červený poškozenou ceduli z naučné stezky a dává ji mezi vyřazené.

V několika bednách jsou tu připraveny další tabule, které čekají na svoji opravu. „Samozřejmě se to obrousí a je vidět, že lak je zvětralý a dřevo pod ním zašedlé. Lak na tabuli vydrží tak maximálně tři až čtyři roky.

Čtěte také

Nejvíc trpí turistická značení bez přístřešku a na otevřených místech. Některá ale podle vedoucího truhlárny Jaroslava Kováře ničí sami návštěvníci hor. „Nejčastěji je to povětrnostním vlivem a na naučných stezkách, když se tam dá něco používat, tak je to brzy rozbité. Například xylofon.

Kromě velmi poškozených cedulí, které budou truhláři dělat znovu, začínají také s výrobou úplně nových. „Teď tady právě vypaluji QR kód. Je to na naučné stezce, takže lidé si to potom mohou na chytrý telefon načíst a oni jim to vyznačí cestu, podle které by měli jít.

Čtěte také

Díky laserové vypalovačce jsou všechna písmena, obrázky i znaky, dokonale propracované. „Je to přesná technologie. Takže když něco potřebujeme opravdu ostrého a přesného, tak laser je na to ideální.

Truhláři tady nejčastěji používají dřevo z javoru. „To má hustá vlákna, takže se do něj dobře vypaluje i frézuje, nevyštípává se.

Opravné práce a výroba nového turistického značení potrvají v truhlárně ve Svobodě nad Úpou zhruba půl roku.

Truhláři ve Svobodě nad Úpou začali s opravou poškozeného turistického značení z celých Krkonoš
Spustit audio

Související