Víte, co je to navaděčka a potvrzovačka? Jiří Novák za 30 let opravil 1200 km turistických tras

17. květen 2016

Červená, modrá, zelená, žlutá - jenom v Královéhradeckém kraji je víc než 4300 kilometrů turistických tras. O to, aby po nich výletníci došli tam, kam chtějí, se stará Klub českých turistů. Dobrovolníkům, kteří je s barvami, štětci, šablonami bezplatně každé 3 roky obnovují, se říká značkaři. Sezóna jim začíná teď, kdy už je dost vzrostlá vegetace a je vidět, kde by mohla značení zakrývat.

„Tak místní název mamko - 2015, zelená levá," manželé Jiří a Milada Novákovi kontrolují rozcestník u dobrušského nádraží - právě odtud se do okolí rozbíhají turistické trasy.

„Stav těch směrovek je všechno jednička, jak vidíš. Tak na výměnu zatím nic," říká Jiří Novák a paní Milada pečlivě zanamenává stav značení, aby se vše mohlo případně včas vyměnit.

Jiří Novák je zkušený značkař - s barvami, štětci a dalším náčíním už za 30 let opravil 1200 kilometrů tras. Žlutá značka nás vede do lesa.

„Je zapotřebí mít kvalitní nůžky," usmívá se Jiří Novák.

Čtěte také

68letý Jiří odstraňuje nálety a maluje žlutý pruh. Kolem něj pak o dva roky mladší paní Milada domaluje dva bílé pruhy.

„Tak očistit a je to připraveno na malování. Tak žlutou barvou. Štětce máme osmnáctky, které přímo odpovídají tvaru té značky," vysvětluje Jiří Novák.

Turistické značky a Jiří a Milada Novákovi

Značkaři musí mít náležitou kvalifikaci - Milada Nováková je vedoucí značkařkou, její muž má hodnost vyšší - je instruktorem značení.

„Když přijdete na rozcestí, tak musíte udělat první značku za rozcestím, které v naší terminologii říkáme „navaděčka". A od ní musí být vidět další značka, takzvaná „potvrzovačka", říká zkušeně Jiří Novák.

Tam, kde je cesta jednoznačná, musí být značky nejméně po 250 metrech. Pokud není kam značku namalovat, musí se umístit speciální kolík.

Pár takto tráví ročně 5 - 6 víkendů: „Určitě se těšíme. Je to prostě příroda. A Orlické hory jsou nádherné. A je to dobrý pocit, když potkáte tlupu turistů a řeknou vám: Teď vidím poprvé, jak se to dělá!"

Každý kilometr zabere manželům Novákovým hodinu - za den pak obnoví kolem 6 kilometrů turistických tras.

Turistické značky a Jiří a Milada Novákovi
Spustit audio