Návrhář Dominik Navrátil: Když jste ve správnou chvíli na správném místě, stane se to, co se má stát

16. únor 2024

Lada Klokočníková přivítala v rozhlasové kavárně v Havlíčkově ulici v Hradci Králové módního návrháře Dominika Navrátila. Dozvíte se, pro koho připravoval roby na letošního Českého slavíka a co připravuje na jaro! A dokonce některé modely přivezl i ukázat. 

Co se změnilo za ty roky, co jsme se neviděli?
Změnilo se toho celkem hodně. Už nemám ateliér v Hradci Králové, musel jsem trošku nuceně přesídlit do Prahy, protože jsem začal oblékat známější osobnosti a nebylo už úplně možné dojíždět z Hradce do Prahy každý den, bylo to velmi časově náročné. Jinak v mé práci a tvorbě se nezměnilo nic.

Poslední měsíce není čas na odpočinek, ale práce mne moc baví, projekty jsou to natolik zajímavé, že oželím i dovolenou.
Dominik Navrátil, módní návrhář

Vy jste nám přivezl ukázat dvoje krásné společenské šaty.
Začnu u těch zlatých. Ty vynesla Lucie Borhyová na jeden z plesů, který moderovala. A stříbrno bílé šaty vynesla Lucie Vondráčková na loňského Českého slavíka.

Čtěte také

Co vás jako kluka inspirovalo k tomu, že budete šít a stanete se módním návrhářem?
Mám v rodině samé švadleny. Mamka i teta šijí, takže tam to bylo jasné odmalička. Babička mi velmi ráda připomíná jednu historku, že když mi bylo asi pět let, tak jsem si na sebe spíchnul tričko. Posledně jsme u babičky procházeli mé staré modely a musím říci, že ten posun je opravdu za ty roky velký.

Tedy hlavní asi bylo, že mám zkrátka v rodině samou švadlenu. Pak jsem šel studovat do Hradce Králové design a tam jsem se vyprofiloval na oděvní design.

Důvodem přesídlení do Prahy potom bylo, že už bylo mnoho práce a dojíždění nebylo ideální?
To je pravda. Práce bylo hodně i tady v Hradci Králové, ale pak jsem začal jezdit třeba tour se zpěvákem Markem Ztraceným a potřeboval jsem být v dosahu v Praze. A už to úplně časově nešlo skloubit, práce v Hradci a práce v Praze.

Musím říct, že turné s Markem Ztraceným mi trošku převrátilo celý denní režim. A už mi to tak vlastně zůstalo dodnes.
Dominik Navrátil, módní návrhář

Co vás tedy teď nejvíc zaměstnává?
Teď je společenská sezóna a hlavně teď připravujeme třeba kostýmy pro 4 Tenory na jejich další vystoupení. Také pro Aničku Slováčkovou připravujeme kostýmy na její vystoupení a koncerty. Tedy plesová sezóna a tyto projekty mne asi v těchto chvílích nejvíc zaměstnávají.

Čtěte také

Máte čas ještě na něco jiného než jen tvořit?
Přiznám se, poslední dva měsíce úplně moc ne, i když bych si to přál. Ale musím říct, že mě ta práce opravdu moc baví, projekty jsou to natolik zajímavé, že oželím i nějakou dovolenou a odpočinu si třeba jen chvíli v neděli. Myslím si, že je to super.

Marka Ztraceného jste doprovázel celé jeho turné. Přibližte nám trochu tuhle spolupráci. Jak jste se našli?
To bylo opravdu zajímavé. Dost dlouho jsem si říkal, když je člověk ve správnou chvíli na správném místě, tak se stane to, co se má stát. Potkali jsme se s jeho manažerkou Simonou po koncertě Pocta Karlu Gottovi před pražskou O2 arénou, a když ona mě viděla s těmi všemi šaty, tak se začala vyptávat, jestli jsem stylista a návrhář a že zrovna někoho shání, kdo by s Markem jel celé léto. A musím říct, že to byla skvělá zkušenost, bylo to časově náročné, ale krásná práce a zkušenost.

Musím říct, že mi to trošku převrátilo denní režim, byl jsme zvyklý vstávat v sedm hodin ráno a jít spát třeba v 11 večer. A tady se kolem jedenácté teprve tak odjíždělo z místa koncertu, takže domů jsem dorazil ve dvě nebo ve tři ráno. A ten převrácený denní režim mi vlastně už zůstal dodnes.

Dominik Navrátil hostem Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s módním návrhářem Dominikem Navrátilem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.