Oblečení komunikuje se světem a vypráví náš nebo cizí příběh, říká profesionální image konzultantka

17. únor 2023

Je image jen vnější fasáda? I na to se Lada Klokočníková zeptala v rozhlasové kavárně svého hosta. Dáša Kašparová je profesionální image konzultant a osobnostní kouč s mezinárodní certifikací a dlouholetou praxí. 

Lidé často hledají, tápou a neví, na koho se obrátit, komu se svěřit do péče, když potřebují poradit s vizáží, s oblékáním, s nalezením vlastního stylu. Co si máme představit pod profesí image poradce? Jaký je rozdíl mezi image poradcem a módním stylistou?

Je to velký rozdíl. Hodně lidí si to plete a dává to dohromady. Já pevně věřím tomu, že existují hluboké souvislosti mezi tím, jací jsme uvnitř a jak vypadáme navenek.

Učím klientky, aby si uvědomily, co chtějí komunikovat, co chtějí svým oblečením světu říct. Jak chtějí na své okolí působit.
Dáša Kašparová, profesionální image konzultant a osobnostní kouč

Snažím se, aby tohle mí klienti pochopili a začali s tím pracovat. Je to o jejich sebevyjádření a kvalitách či hodnotách. Ty právě svým oblečením vyjadřujeme.

Čtěte také

Zatímco módní stylisté, už jen to slovo módní mnohé naznačuje, sledují aktuální módní trendy a často pracují jen pro určitou událost nebo akci. Jako je třeba líčení a oblékání modelek na módní přehlídku či společenský večer. A příliš se nezajímají o samotného klienta. Nemají informace o jejich osobnosti. Takže se hodně řídí vkusem a aktuálním trendem.

Dnes s životním stylem často radí i nejrůznější blogeři nebo influenceři. Ale lidé od nich dostávají spíše všeobecné rady. Ovšem pokud se chcete hezky a osobitě oblékat, tak je dobré spíše navštívit někoho, kdo se zabývá osobností člověka komplexně a do hloubky.

Oblečení a náš celkový vnější vzhled nazýváte nástrojem komunikace. To mne zaujalo. Jak to myslíte?

Já klientům vytvářím osobní barevnou paletu. Hledáme pro něj ty nejvhodnější barvy. Když potkám člověka, tak neznám jeho charakter a hodnoty. Vnímám ale, jak je vybarvený, jak vypadá styl jeho oblečení a co o něm říká.

Čtěte také

A to je pak tím cílem, osobní styl je naším sebevyjádřením. Měli bychom náš vnitřek komunikovat navenek. Často se setkávám s tím, že se lidé ptají, co to tedy vlastně je. A já jim odpovídám, ať chceme nebo nechceme, nejsme neviditelní. Potkáváme se s lidmi a naše barvy, oblečení, míra doplňků, vše o nás vypráví nějaký příběh.

A teď jde o to, aby byl ten příběh náš, nikoliv někoho cizího. Aby nemluvil cizí řečí. Vždy učím klientky, aby si v prvé řadě uvědomily, co chtějí komunikovat, co chtějí svým oblečením světu říct. Jak chtějí na své okolí působit.

Protože někdy můžeme i něco skrývat nebo lidem vlastně ukazujeme nějaké falešné představy a přesvědčení o nás. A to je špatně. Tedy čím lépe známe svůj styl, tím lépe potom dokážeme vyjádřit sami sebe. A být sebejistí. To nám pak i do života přináší tu nejlepší pohodu a klid.

Dáša Kašparová také vydala knihu mýtech v oblékání. I na to se Lada Klokočníková zeptala. Vše si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související