Čím víc potkáváme lidi, kteří něco dokázali, tím víc poznáváme, jak jsou otevření novým talentům

7. únor 2020

Módní návrhářka Andrea Vytlačilová a malíř Josef Zlamal tvoří mladou uměleckou dvojici. Dva šikovní lidé, kteří se z malé České republiky dokázali prosadit i ve velkém světě. O tom budou hovořit s Ladou Klokočníkovou v živém vysílání z rozhlasové kavárny District 5 v pátek 7. února po 10. hodině dopolední.

Andrea Vytlačilová je mladá česká módní návrhářka a designérka, které toho na svůj věk už hodně stihla. A ještě víc ji toho bezesporu čeká.

Čtěte také

Andrea Vytlačilová jako jediná Češka v současnosti studuje nejprestižnější módní školu světa, Central Saint Martins v Londýně, kterou v minulosti prošli John Galliano, Alexander McQueen nebo Stella McCartney. Andrea si sem podala přihlášku ještě před maturitou na běžném gymnáziu - a na uměleckou školu, kam se hlásí desítky tisíc designérů ročně a vezmou jich jen asi dvacet, se pro velký talent dostala na první pokus. Jak říká, svou tvorbou se snaží v lidech vyvolat emoce a donutit je přemýšlet.

Na otázku kde se vlastně teď cítí víc doma, jestli v New Yorku v Londýně nebo v České republice, Andrea Vytlačilová odpovídá:
„Tak nějak všude, kde jsme spolu nebo kde je rodina. Já se sem často vracím, protože mám v České republice pořád rodinu. Mám tu přátele, chodila jsem tady na základní školu, na střední školu, takže se sem ráda vrátím. Mám k těmto místům citový vztah."

Žofie Dařbujánová s Andreinými šátky Chat Noir

Andrea dokončuje v Londýně opravdu prestižní školu.
„Jsem stále rozkročena mezi Londýnem, Prahou a Hradcem Králové. Je to výtvarná škola se zaměřením na užitý design, ale je tam třeba i malířství. Já ale studuji přímo oděv. A u nás ve škole je to ještě specifické tím, že studuji fashion trade, což je oděv plus potisk látek. To je skvělé, protože miluji malování a kreslení. Je to i splněný sen, protože jinde se takové spojení moc studovat nedá."

Absolutorium ji čeká letos, už během studií však tahle rodačka ze Mžan u Hradce Králové nezahálela - do svého ateliéru si ji na základě jejího portfolia vybral návrhář Marc Jacobs, s nímž a jeho týmem designérů Andrea loni v únoru chystala jeho kolekci pro newyorský fashion week. Spolupracovala také se značkami Kenzo, Acne Studios nebo Versace.

Uznáváme tradice. Máme velký respekt k tomu, co vytvářeli lidé v předchozích generacích, hrdě se k tomu hlásíme.
Módní návrhářka Andrea Vytlačilová a výtvarník Josef Zlamal

„Člověk musí být připraven na úspěch, v této superkonkurenční branži dostanete příležitost se ukázat totiž třeba jen jednou za život,“ říká Andrea, která je zároveň nadanou ilustrátorkou a už na škole založila vlastní značku, pod níž vyrábí hedvábné šátky s vlastními autorskými potisky.

Josef Zlamal pochází z výtvarnické rodiny, známými výtvarníky byli už jeho děd Wilhelm Zlamal a otec Petr Zlamal. Matka Blanka Zlamalová je architektka a Josef s ní později opakovaně spolupracoval na projektech. Na francouzském výtvarném veletrhu Drawing Now Paris 2018 byla jeho tvorba vyhlášena objevem roku.

„Aby člověk uspěl, musí nejdříve zvítězit sám nad sebou. Zbořit vlastní mýty, překonat mentální hranice," říká jeden z našich nejprogresivnějších výtvarníků současnosti - Josef Zlamal.

Jeho obrazy mají ve sbírkách přední čeští i zahraniční sběratelé. Muzeum výtvarných umění v Lipsku jeho dílo dokonce pověsilo mezi Lucase Cranacha a Hanse Baldunga Griena. Po nebývalém úspěchu ve světě se teď malíř Josef Zlamal obrací tvorbou k českému publiku.

Josef Zlamal v ateliéru

Pětatřicetiletý umělec ze Šternberka prošel během několika málo let takovým přerodem, že to možná překvapilo i jeho samotného. Není už umělcem, který lpí na tvorbě v rodném městě, ani nečeká, až si k němu divák najde cestu sám. To on je dnes na cestách za diváky.

Na otázku jestli se chtěl už jako malý kluk stát malířem a výtvarníkem odpovídá Josef Zlamal:
„Myslím si, že ta potřeba byla u mne stejně bytostná jako u Andrei. Od velmi útlého věku nějakých pěti, šesti let bylo zcela jasné, že půjdu touto cestou. Nedávno mi bylo 36 let, a říká se, že takže pomyslným mezníkem je 30 let praxe nebo aktivního angažmá v dané oblasti. Ale sklon k umění je věc, která je daná v nějaké hluboké materii člověka a těžko se dá říct, odkud se to vzalo, i když jsou tam rodinné souvislosti."

Poslechněte si záznam zajímavého rozhovoru Lady Klokočníkové s Andreou Vytlačilovou a Josefem Zlamalem: 

Spustit audio

Související