Nápoje Prime mohou narušit spánkový režim a způsobit problém s pozorností, mají vysoký obsah kofeinu

28. listopad 2023

Kolem nápojů PRIME se strhl velký mediální humbuk. Možná to bylo tím, že už před létem se začala opět diskuze o (ne) vhodnosti energetických nápojů, zda by měl či neměl být regulován jejich prodej, dokonce byla vypsána v srpnu občanská petice.

Ing. Hana Střítecká z Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany a ředitelka spolku Fér potravina v naší radioporadně na téma: energetické nápoje.

Hana Střítecká ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Co se týká oněch přímo jmenovaných nápojů PRIMA nutno podotknout, že to je výstřelek, který díky personifikovaných reklamách zcela minul dospělé, a dokonce i starší mládež. Proto možná takový podiv mnohých dospělých, o čem a proč, že se to v médiích diskutuje.

Tyto nápoje mají 2 řady - jedna hydratation a druhá energy. Ta první se zdá být na první pohled zcela neškodná. Je z koncentrátu kokosové vody, neobsahuje cukr, ale umělé sladidlo, fosforečnan draselný jako minerální sůl, vitamín E, A, B6, B12 a směs BCCA.

Naučit se správně jíst a spát. To jsou dvě základní věci, které by měly pro naše tělo i psychiku v životě fungovat.
Ing. Hana Střítecká, ředitelka spolku Fér potravina

Nicméně s reklamním sloganem: zdravý, osvěžující nápoj s vysokým obsahem elektrolytů, který pomáhá udržovat optimální hydrataci organismu, speciálně formulovaný nápoj je plný elektrolytů a nezbytných vitaminů, ideální volba, jak udržet svou výkonnost a prémiový sportovní nápoj pro profesionály, rozhodně souhlasit nelze.

Čtěte také

Pokud začneme odzadu. Ano větvené aminokyseliny (BCCA L-isoleucin, L-leucin, L-valin) jsou součásti bílkovin nutné pro obnovu svalu a jsou tělu vlastní. Nicméně k tomu, by byl sval poškozen natolik, aby bylo vhodné využívat tyto látky, by ten sval musel pracovat delší dobu, a to velmi intenzivně.

Co se týká vitamínů, tak B6 a B12 neublíží. S vitamíny v tuku rozpustnými už je to trochu složitější, když jich je moc, už problém nastat může. Speciálně, co s netýká vit.A, který je opravdu problémem, tak běžně v doplňcích, ale i potravinách se jeho fortifikace řeší přes prekurzor beta karoten. Z toho si totiž naše tělo vitamín A vyrobí jen když ho opravdu potřebuje.

A hlavně vitamíny nám v rehydrataci opravdu nepomůžou a zrovna vitamín A, či E s výkonem tak společného moc nemají. No a pak se dostáváme k draslíku, kterého je v těchto nápojích opravdu hodně, v půl litrovém balení hned 700mg. Při pocení ztrácíme hlavně sodík a pak i další ionty, ale pocení by muselo být intenzivní, ale pak je potřeba ztracené ionty doplňovat všechny, tedy nejen draslík, ale i sodík, jinak dochází k ještě dalšímu „naředění" už tak nízké hladiny sodíku.

Aplikace FÉR potravina je ke stažení zdarma v Google Play nebo App store.

Vysoké dávky draslíku jsou pak problémem, nejen pro ledviny, ale i kardiovaskulární aparát. Opravdu vysoká dávka sodíku může vést až z zástavě srdce, to se ale samozřejmě po jedno nápoji nestane, ale… A mimochodem draslík nám ve stravě úplně nechybí (brambory, rajče, fazole, čokoláda, banán).

Ve střevech máme svůj druhý imunitní systém

No a že je to bez cukr super, nebudeme po tom přibírat, ale umělá sladidla taky vítězství nejsou, mají projímavé účinky a střevní baktérie nám rozhodně nepoděkují. A k čemu, že zrovna ty potřebujeme? No třeba pro dobré trávení, tedy správné získávání živin, dobrou regeneraci, a hlavně ve střevech máme svůj druhý imunitní systém!

Čtěte také

A když se podíváme na druhou, energetickou variantu, tak tady nám mizí vit E, A a BCCA a nastupuje kofein a taurin. Ani zde nenajdeme cukr, což je z pohledu případné nadváhy/obezity fajn, ale bez cukru se špatně „nahazuje" zpět energie, tedy to tak trochu postrádá logiku podstaty nápoje a zbývá nám jen kofein a taurin, kteří nám ale energii nedodají, jen nám přepnou semafor z červené opět na zelenou - tedy pouze dodají pocit, že máme energii.

Dávka 200 mg kofeinu (ostatní běžně dostupné energy drinky mají cca kolem 115 mg), a to ještě najednou, je opravdu moc, zkuste si dát naráz za sebou 3 silná espressa. A to ještě povětšinou na prázdný žaludek.

Kofein působí nejen na stimulaci mozku, ale i na produkci kyseliny chlorovodíkové v žaludku… tedy časem nejen nastávají problémy s pozorností, poruchy spánku, ale vytváří se prostor pro žaludeční vředy, změny kardiovaskulárního systému, zvýšení krevního tlaku, srdeční arytmie.

Čtěte také

Velmi často při opakované konzumaci se vyskytují i bolesti hlavy, břicha doprovázené sníženou chutí k jídlu a vzniká nám tím začarovaný kruh, kdy tělo není odpočaté, nedostává potřebné živiny, tedy je unavené a míra vnímání únavy je posouvána další dávkou kofeinu. Ale to nejde do nekonečna a už vůbec ne u dětí, které jsou teprve v růstu a vývoji!

Tedy ani variantu Hydratation nelze zaměňovat za sportovní nápoje, které jsou skutečně uzpůsobené pro potřebu organismu, natož pak variantu Energy! Vynechám-li zcela nesmyslnou cenu, není to nápoj, který by byl jakkoli vhodný jako pitný režim pro dospělého, natož pro dítě.

Energetické nápoje - respektive jejich prodej - jsou legislativně omezeny v Litvě a Lotyšsku. Ve Velké Británii se legislativní proces zastavil během covidové pandemie, ale největší obchodní řetězce samotné omezily prodej těchto nápojů. U nás diskuze proběhla již několikrát, ale prozatím bez nějakého výsledku.

Hana Střítecká a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celý rozhovor Pavly Kindernayové s Ing. Hanou Stříteckou, Ph.D., ředitelkou spolku Fér potravina, si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.