Káva, to je láska na celý život. 1. říjen oslavuje černý nápoj. Připravte si ho metodou „cold brew“

1. říjen 2020

Mezinárodní den kávy vyhlásila na první říjnový den Mezinárodní organizace pro kávu, ICO. Tento den má sloužit k oslavě pití tohoto nápoje a napomáhat podpoře kávy produkované a prodávané podle standardů hnutí Fair trade. Je také příležitostí, aby si lidé na celém světě připomněli nelehké pracovní a životní podmínky těch, kdo kávu v Latinské Americe, Africe a Asii pěstují.

Jaroslav Petrouš ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Mistr kávy, ambasador značky Handicap Coffee a zakladatel Nadačního fondu KlaPeto Jaroslav Petrouš hovoří v naší radioporadně na mezinárodní den kávy o všem, co byste měli o tomto nápoji vědět.

Čtěte také

Kávě se věnuji od roku 2002. K tomuto oboru mě přivedla moje maminka. Rok na to jsem měl možnost jako naprostý laik se zúčastnit soutěže baristů a prvního ročníku Mistrovství republiky v přípravě kávy. Skončil jsem na neuvěřitelném čtvrtém místě. Po tomto velkém úspěchu jsem se začal vzdělávat ještě víc a v roce 2004 jsem zvítězil a stal se Mistrem kávy.

V následujícím roce jsem odjel reprezentovat Českou Republiku na Mistrovství světa do Spojených států. Tam jsem zjistil, jaký obrovský rozdíl mám od světových baristů. Začal jsem proto studovat, vzdělávat se v oboru kávy. Postupně jsem získal jako barista mezinárodní certifikaci SCAE (Speciality Coffee Association of Europe).

Bohužel na podzim téhož roku přišlo zranění, které mi změnilo život. Při hře paintball jsem si při skoku do výkopu utrhl v levém koleni vše, co šlo. Po mnoha speciálních vyšetřeních a dalšímu zhoršování zdravotního stavu, došlo k nadkolenní amputaci. Naučil jsem se ale velmi rychle chodit s protézou a návrat do reálného života byl v rekordním čase.

Pít kávu s mlékem se vůbec nemusíte bát. Naopak, je zdraví prospěšná

Během tohoto času jsem měl možnost vzdělávat se v oblasti kávy a v únoru roku 2020 jsem začal pracovat na vzniku vlastní značky kávy Handicap Coffee.

Cold brew - macerovaná káva ve studené vodě. Ne každý ji zná

Když se řekne káva, většině se asi vybaví kouřící šálek horké tekutiny. V případě přípravy nazvané cold brew se ale místo horké vody používá voda studená, ve které se káva maceruje třeba i několik hodin. V čem se liší chuťově a jak ji připravit?

Čtěte také

Šálek kávy připravený bez horké vody macerací bude mít nižší aciditu a bude sladší. Nepotřebujete tak elektřinu a pro lidi s citlivějším zažíváním nebude cold brew problematická.

Chuťově bude výraznější a s ovocitou chutí. Ideální varianta pro ty, kteří se chtějí zchladit a frappé z instantní kávy jim prostě není dost dobré. Navíc díky obsahu kofeinu se jedná o slušnou alternativu k energetickým nápojům, ovšem bez barviv, konzervantů a cukru.

Jak na přípravu metodou cold brew:

Připravit si metodou cold brew kávu je jednoduché. Nejsnazší je použít nádobu na french press. Na rozdíl od ostatních příprav nemusí být zrnka kávy úplně čerstvá.

Zhruba 90 g kávy namleté na hrubo vsypte do konvičky na french press.
Zalijte 1 l studené (ideálně filtrované) vody pokojové teploty.
Konvičku pečlivě utěsněte třeba potravinářskou fólií.
Umístěte přes noc do lednice (teplota 5°C).
Sítkem french pressu kávu přefiltruje a podávejte
Výslednou kávu můžete podávat i naředěnou vodou. A pokud byste nestihli spotřebovat kávu ten samý den, vůbec to nevadí. Káva připravená jako cold brew vydrží dobrá až tři týdny.

Celou radioporadnu s Jaroslavem Petroušem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.