Muzeum Podkrkonoší v Trutnově letos získalo na 6 000 nových exponátů. Které z nich jsou nejcennější?

31. prosinec 2020 08:40

V Muzeu Podkrkonoší v Trutnově přibylo v letošním roce přibližně 6 000 nových exponátů. Mezi nimi je několik cenných předmětů, například staré piano vyrobené přímo v regionu. A to je podle odborníků opravdová sběratelská lahůdka. 

„Trošku to takhle odsuneme, abyste se na to mohli podívat. Tady je štítek a na něm V. Lorenz. Václav Lorenz, on to byl Němec, tak Wentzl Lorenz. Ale když vyráběl pro českého zákazníka, tak použil češtinu, neboť doba byla národnostně rozjitřená. Takže tady vidíme česká nápis V. Lorenz - továrna na piana a pianina, Trutnov, Čechy," říká Vlastimil Málek, ředitel Muzea Podkrkonoší v Trutnově.

Čtěte také

Ten nás zavedl v jinak uzavřeném depozitáři k historickému pianu. Jak je vlastně staré?
„To bohužel přesně nevíme. Ale právě podle onoho štítku, který jsme si přečetli, tak odhadujeme, že je to zhruba 100 let, nebo něco málo přes sto let."

Na to, že je nástroj sto let starý, tak je velmi zachovalý.
„Hraje a to je důležité. Je to opravdu velmi vzácný nástroj a jsme rádi, že se nám jej podařilo získat do naší sbírky."

Je to jediný vzácný exponát, který obohatil sbírky muzea?

„Určitě ne, i když patří k těm nejvzácnějším nebo pro nás nejzajímavějším. Tento exponát jsme získali teď, v samém závěru roku. Nicméně den poté se nám podařilo získat jiný pro nás poměrně významný a velice vzácný exponát. Ten vám ukáži na naší aktuální výstavě."

Muzeum Podkrkonoší v Trutnově letos získalo na 6 000 nových exponátů

Přes chodbu míříme mezi různými vánočními stromky a lidovými malovanými truhlami a betlémy k dřevěným sáním. Podobné jste mohli spatřit například v populárním filmu Krakonoš a lyžníci.

Čtěte také

„Ano. Nebo z ladovských zimních motivů je mohou lidé velice dobře znát. Ale tohle nejsou jen tak obyčejné sáňky. Protože když se detailně podíváme, tak zjistíme, že je na nich uveden výrobce Franz Fuckner, který vyráběl zimní sportovní vybavení. A jeho firma sídlila v Trautenbachu u Trutnova, což je dnešní obec Babí."

Jak jsou sáně staré?
„Domníváme se, že jsou někdy z 30. let 20. století. Vyrobené těsně před druhou světovou válkou," dodává Vlastimil Málek.

Muzeum Podkrkonoší v Trutnově
bylo založeno jako městské v roce 1890. Počátky muzea nebyly jednoduché. Začínalo se velmi skromně. Nebylo k dispozici stálé sídlo. Teprve polovina 20. let 20. století přinesla určitý zlom a sbírka se začala utěšeně rozrůstat. Za dobu své existence prošla budova muzea rozsáhlými opravami v 60. a 80. letech 20. století. Poslední větší rekonstrukce byla realizována v roce 2012.

Vzácné piano zůstane v depozitáři Muzea Podkrkonoší v Trutnově až do renovace. Sáňky byly sice umístěny na vánoční výstavu, ale protože je expozice v této době uzavřena, tak budou mít možnost lidé spatřit tento exponát opět v příštím roce.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související