Muzeum Podkrkonoší sídlí na hradě. Má novou expozici o místních hradech, zámcích a chalupách

18. leden 2018

Opomíjená historie podkrkonošského regionu ožila v nové expozici Muzea Podkrkonoší v Trutnově. Do opravených sálů umístilo výstavy o hradech, zámcích a chalupách na Trutnovsku. Informační tabule a archeologické nálezy doplňují historické výjevy s padělateli peněz i hraběnkou Czernin-Morzinovou a také interaktivní dotykové tabule.

Ředitel trutnovského Muzea Podkrkonoší Vlastimil Málek vás do muzea nejen pozve, ale také vám jej trošku představí. A zeptáme se i na plány, které v trutnovském muzeu v tomto roce mají. Pane řediteli, já jsem slyšel, že jste sem k nám přijel z hradu.
Dá se to tak vlastně říct, protože muzeum sídlí v budově někdejšího trutnovského hradu, který vznikl někdy pravděpodobně koncem 13. století, když došlo ke kolonizaci Trutnovska. A později v 16. století byl přestavěn na zámek, to bylo za Kryštofa z Gendorfu. Posléze tento objekt svůj původní význam ztratil a sloužil jednu dobu jako solnice, později jako škola a od roku 1927 tam sídlí muzeum. Ale já musím říci, že muzeum je starší, bylo založeno už v roce 1890.

Já jsem se na vašich webových stránkách dočetl, že tam u vás sídlili loupežníci, že to byla loupežnická tvrz.
Je to jedna z pověstí. Na Trutnovsku to není jediné místo, ke kterému se taková pověst vztahuje. Že nejprve tam byla nějaká loupežnická tvrz, později se z toho stal regulérní hrad a tak dále. Ale je to spíš v říši báchorek. Nicméně pěkných.

Moderátor Jakub Schmidt a ředitel trutnovského Muzea Podkrkonoší Vlastimil Málek

Když se k vám přijedeme do muzea podívat, je tam ještě něco patrné z onoho hradu?
Když přijedete, tak přímo v suterénu je dnes provozována restaurace Pod Hradem a to jsou původní prostory hradu, krásné klenuté kamenné sály. Lidé často chodí a ptají se, prosím vás, když je tady restaurace Pod Hradem, kde je ten hrad? A my říkáme, ten hrad to je vlastně muzeum. Skutečně i některé zdi muzea jsou kamenné a podle velké šířky té zdi přesahující třeba metr, víme, že to jsou zdi původního hradu a posléze i zámku.

Ale ti loupežníci už tedy opravdu nejsou ani v té restauraci?
V té restauraci ne, ale budete se divit, protože od prosince tam máme penězokazeckou dílnu, která se tam vrátila po 500 letech.

Nová expozice o hradech, zámcích a chalupách Trutnovska

A to už souvisí i s tou novou expozicí, kterou jste nedávno otevřeli. Ale já bych se ještě vrátil k tomu, co se v muzeu odehrálo v roce 2012, kdy u vás proběhla velká rekonstrukce.
Proběhla taková největší oprava. Ale jinak tím vlastně byly zahájeny rekonstrukční práce, které byly dokončeny až v loňském roce.

Čtěte takéMuzeum Podkrkonoší v Trutnově

Vy jste tam prý na půdě našli i nějaké pozůstatky z dívčí školy, která tam byla. Lavice a prý dokonce i nějaké taháky.
To bylo velmi zajímavé, protože ta škola tam byla někdy do roku 1950 souběžně s muzeem. Škole tam patřilo pár učeben a skutečně jsme našli lavice. Překvapilo nás, že byly popsány tak, jak to známe dnes. Takže, pokud si myslíme, že kdysi byla ta mládež jiná, tak ona byla velice podobná té naší. Ty lavice byly dvě, tak jsme je také zapsali do sbírky. A při jejich čištění jsme narazili na takový moták, svinutý papírek, na kterém měl kdosi před mnoha desítkami let napsán tahák.

Nová expozice o hradech, zámcích a chalupách Trutnovska

Co ty sbírky? Kolik jich máte, jaké jsou?
Naše sbírky jsou velice bohaté, čítají mnoho desítek tisíc sbírkových předmětů. My jsme okresní muzeum, i když se jmenujeme Muzeu Podkrkonoší. Věnujeme se celému okresu Trutnov. Tady musím říct, že okresy nezanikly, stále existují. Často slyším říkat bývalý okres. Ne, okresy existují. A my máme od archeologie přes archivní materiály, fotografie, etnografické předměty, zbraně, militarie a podobně až po výtvarné umění. Takže opravdu ten fond je značně rozsáhlý.

Archeologové také u vás pracují.
Ano, protože pochopitelně vykonáváme na celém okrese Trutnov archeologické výzkumy. To zase souvisí se stavební legislativou, kdy stavebníci, když kopou do země, tak musí požádat muzeum, aby posoudilo, zda se nejedná o místo s archeologickými nálezy.

Tedy jste takové centrum vědění a historie, jako ostatně každé správné muzeum.
Přesně tak.

Muzeum Podkrkonoší v Trutnově

Tak pojďme k vaší nové expozici v nových prostorách. Tam se ještě nikdy nic nevystavovalo?
Kdysi tam expozice byly, ale nebyly nějak tématicky uspořádány. V podstatě se jednalo o takový otevřený depozitář, různé předměty ve vitrínách. Ale tentokrát jsme otevřeli před Vánocemi zbrusu novou expozice na témata Hrady Trutnovska, zámky Trutnovska, potom venkovské usedlosti, nebo chcete-li chalupy Krkonoš a Podkrkonoší.

Je tam i něco o tom trutnovském hradu?
Samozřejmě. Právě každé té expozici dominuje reálný výjev, ve kterém jsou využity i sbírkové předměty. A v této části expozice dominuje právě výjev z ražby falešných mincí ve sklepení věže trutnovského hradu. To je reálná událost, kterou zmiňuje tehdejší kronikář z 16. století Simon Hüttel. Dokonce jmenuje padělatele i jejich poměrně nehezký osud poté, co byli odhaleni.

Nová expozice o hradech, zámcích a chalupách Trutnovska

Co se s nimi stalo?
Byli zatčeni a v Praze upáleni. Ale paradoxně, jak to tak bývá, je to událost stará 500 let, ale mnoho se nezměnilo. Tehdejší držitelé trutnovského hradu, vlastně jejich páni Šumburkové, těm se nic nestalo. Naopak se hleděli zbavit nepohodlného svědka hradního hejtmana Jiříka Javornického, který zřejmě na toto vše upozornil. Najali vrahy, ti si na něj počkali, když se večer vracel z krčmy. A jak píše tehdejší kronikář, tak ho rozsekali takovým způsobem, že jeho tělo odnášeli v neckách.

Jaké exponáty doprovázejí tuhle vaši novou výstavu?
Jsou tam archeologické nálezy z výzkumů, které provádělo naše muzeum, případně další instituce, ale ty sbírky skončily u nás. Zejména se jedná o archeologické výzkumy hradu Bolkov u Libče, to je hrad, který musel ustoupit těžbě, jak se říká, ale ne jako v severních Čechách Most s proslulým pojízdným kostelem. Tento hrad skutečně zmizel beze stopy, ale z důvodu toho, že tam byl kamenolom. Takže na jeho místě je dnes jezírko, Trutnováci to místo velice dobře znají. Pak máme další hrad Bradlo, to je zase lokalita u Hostinného. Máme velice zajímavé nálezy včetně gotického meče právě z Bolkova.

Nová expozice o hradech, zámcích a chalupách Trutnovska

A pochopitelně nesmí chybět nálezy z nejvýznamnějšího hradu Trutnovska, a to je hrad Vízmburk.
Ano. Máme tam klenební svorníky, které dokládají, že ty hrady byly stejně výstavné jako hrady v centrální části Čech. Což se nepředpokládalo. Až do výzkumu realizovaného v 70. a 80. letech doktorem Hejnou se předpokládalo, že na periferii Čech v pohraničí, byly hrady méně honosné, mnohdy dřevěné.

Vízmurk je snad jediný, který je do současnosti otevřený a přístupný lidem a návštěvníkům.
Ano, je to pravda, protože teď tam funguje velice agilní sdružení Pro Vízmurk, které ho dává dokupy a také ho zpřístupnilo veřejnosti. A to je právě ta věc, na kterou jsme chtěli poukázat v expozicích, že Trutnovsko bylo regionem vnímaným spíš pro horskou rekreaci. Hory patří pracujícím a tak dál. Prakticky tam nebyly zpřístupněné hrady a zámky. My to povědomí o hradech a zámcích Trutnovska těmito expozicemi vlastně oživujeme.

Nová expozice o hradech, zámcích a chalupách Trutnovska

Tak se přijeďte do Trutnova podívat. Je to dlouhodobá expozice a výstava?
Je to dlouhodobá výstava. Myslím si, že možná takových 10 let by tam mohla vydržet.

A z těch aktuálních a krátkodobějších věcí, co plánujete?
Pozval bych na úplně dvě nejbližší výstavy. Ve čtvrtek 18. ledna máme vernisáž výstavy Hornictví méně známé. Severovýchodní Čechy jsou zase proslulé těžbou nejen uhlí, ale i rud. Takže přijďte se podívat. Na té výstavě spolupracujeme s badatelem a publicistou Václavem Jiráskem. A za 14 dnů, 1. února ve čtvrtek v 17 hodin bude další zajímavá vernisáž výstavy fotografií Miloše Vojíře, což je Hradečák. Ale dlouhá léta pobýval a tvořil na Trutnovsku a 1. ledna letošního roku oslavil významné životní jubileum, které nebudu prozrazovat.

Ředitel trutnovského Muzea Podkrkonoší Vlastimil Málek

Jinak plánujete přednášku doktora Karla Řeháka z Malých Svatoňovic. 8. února únorové události roku 1948 na Trutnovsku.
To už jsou ty slavné osmičky. My jsme to zahájili minulý týden, protože je jedna taková osmička, na kterou se zapomíná. Rok 1618. Je to 400 let od pražské defenestrace, která proběhla tedy v květnu 1618. Měli jsme u nás v muzeu minulý čtvrtek doktora Ondřeje Tikovského, který pohovořil o pobělohorských konfiskacích a o ztracených pozicích české šlechty, o jejich pokusech o návrat majetku i těch mocenských pozic. Takže rok 1618, tím jsme začali.

Tak ještě jednou zveme všechny k vám do Muzea Podkrkonoší v Trutnově, kousek od Krakonošova náměstí.
Ano, hned u kostela, takže to nelze minout. Já všechny posluchače srdečně zvu.

autoři: Milan Baják , jak
Spustit audio

Související