Trutnov má znovu velkoformátové hodiny. Ukazují čas, teplotu i jak daleko mají lidé do výplaty

2. květen 2017

Trutnov má opět své velkoformátové digitální hodiny. Jsou znovu na budově ZPA, kde na ně byli obyvatelé zvyklí, ale s původní časomírou nemají nic společného. Její mechanismus po desítkách let dosloužil.

Umřely stářím, glosoval stav původních hodin starosta Trutnova Ivan Adamec z ODS, který se přišel na střechu budovy ZPA na spuštění nového stroje podívat.

Dole na chodníku sledoval první momenty fungování nových hodin hlouček lidí, možná mezi nimi byli i ti, kteří radnici žádali, aby hodiny na střechu vrátila.

Lidé zase uvidí kolik je hodin a jak mají spěchat do práce. A kolik je stupňů, aby zbytečně neposedávali po městě a uvidí i kolikátého je a jak daleko mají do výplaty.Josef Křepinský, jednatel Atrium Upa Valley

„Začali chodit lidé a nostalgicky vzpomínali, že tady pro ně prostě ty hodiny byly symbolem jejich dětství. Dnes v době mobilů, kdy máme každý hodinky na mobilu, je to docela zajímavé, že to vzbudilo takovou nostalgii a že podle lidí ty hodiny prostě na to místo patří," říká starosta Ivan Adamec. Radnice nový stroj neplatila, o to se postarala firma Atrium Upa Valley.

Čtěte také

Její jednatel Josef Křepinský přiznal, že původně o něčem podobném nikdo neuvažoval: „Přeci jen to nemělo přidanou hodnutu. Tak jsme si říkali, že konstrukci sundáme a hodiny demontujeme. Nakonec na základě přímluvy zástupců města a dokonce i lidí, kteří nás navstěvovali a přemlouvali nás, abychom zpátky vrátili hodiny na střechu, tak jsme se rozhodli hodiny obnovit."

Trutnov má znovu velkoformátové hodiny. Ukazují čas, teplotu i jak daleko mají lidé do výplaty

„Zase lidé uvidí kolik je hodin a jak mají spěchat do práce. A kolik je stupňů, aby zbytečně neposedávali po městě a uvidí i kolikátého je a jak daleko mají do výplaty," usmívá se Josef Křepinský.

A zástupce ředitele firmy Jaroslav Jeníček počítal, jak dlouho vlastně staré hodiny vydržely: „Ty tady byly asi 30 let. Až do loňska."

Na staré hodiny si lidé v Trutnově zvykli, pro místní se staly typickou součástí středu města. Ty nové o rozměru 3x1 metr mají za sebou prvních pár hodin fungování, a podle starosty před sebou snad také dlouhé roky.

autor: lcz
Spustit audio