Dějiny nastavují nejčistší, ale i nejtvrdší zrcadlo, říká historik Vlastimil Málek

26. září 2015

Vášnivý sběratel a obdivovatel místopisu má rád na historii její světlé i stinné stránky. „Být historikem je tak trochu životní styl. A muzea mají schopnost provádět návštěvníky časem.“ O tom jaké zajímavosti uchovává budova trutnovského muzea a jaká je budoucnost historie byla řeč v pořadu Návštěva v sobotu 26. září 2015 po 18. hodině. Hostem Evy Boudové byl Vlastimil Málek, ředitel Muzea Podkrkonoší v Trutnově.

Vystudovaný historik, pocházející z Hradce Králové, po ukončení studia nejprve učil v bernartické škole. Protože ho však lákala činnost v oboru, nastoupil do trutnovského archivu a v roce 2007 přešel do muzea jako historik se zaměřením na dějiny umění. Jeho ředitelem je pak od roku 2009.

„Muzeum Podkrkonoší v Trutnově v současné době pečuje přibližně o pětadvacet tisíc předmětů,“ říká Vlastimil Málek.

"O historii jsem se zajímal už na základní škole a vyplynulo to samovolně ze zájmu o region, v němž jsem žil. Zaujalo mne tehdy, jak zajímavou minulost mají i relativně malá sídla. V kdejaké vsi byla kdysi tvrz nebo zámek, žil nějaký šlechtický rod. A právě šlechta byla zpočátku v popředí mého zájmu. Na střední škole jsem sepsal svou první práci, která se týkala rodu Dobřenských z Dobřenic. Uspěl jsem s ní v soutěži SOČ a to byl impuls k dalšímu studiu", usmívá se Vlastimil Málek.

Historie - starý louskáček

Čtěte také

Muzeum se pod jeho vedením posunulo a stalo se otevřenějším

"Začali jsme pořádat řadu akcí, ať již jde o přednášky, workshopy, projekce, koncerty a podobně. Zavedli jsme edukační programy pro školy. V červnu pořádáme Trutnovskou muzejní noc, v prosinci Předvánoční odpoledne. Kromě toho každoročně připravujeme kolem deseti výstav zaměřených hlavně na region. Znásobila se též činnost odborná, ať již jde o sbírky, vědecké konference či publikace. Navázali jsme spolupráci s polskými partnery", vyjmenovává Vlastimil Málek.

Ten se zabývá také historií města Trutnova: "V poslední době jsem se věnoval třeba návštěvě rakouského císaře Františka Josefa I. v Trutnově roku 1866. Zjistil jsem, že mimo jiné navštívil objekt dnešního muzea. Tehdy šlo ovšem o nižší reálnou školu, ve které byli umístěni ranění. Byla to jediná návštěva tohoto panovníka v našem městě. Málokdo také ví, že do muzea chodil za svými přáteli v 60. letech pozdější prezident Václav Havel. Máme z těchto setkání rovněž fotografie".

Logo

A co dělá Vlastimil Málek nejraději ve volném čase? "Mám rád přírodu, rád poznávám nová místa a mám rád i pohyb. Zájem o kulturu je samozřejmostí", doplňuje.

autor: ebo
Spustit audio