Muzeum Podkrkonoší získalo výjimečný dar. Tisíce knih o Trutnovsku ze sbírky Vladimíra Wolfa

16. prosinec 2020 09:59

Muzeum Podkrkonoší v Trutnově obohatilo svou sbírku o několik tisíc knih. Jde o dar z pozůstalosti místního historika, toponomastika a archeologa Vladimíra Wolfa. Podle odborníků jde o největší soukromou knihovnu podobného zaměření v našem kraji. Mezi knihami jsou skutečné unikáty, nejstarší z publikací pochází ze 17. století. 

Vlastimil Málek, ředitel Muzea Podkrkonoší právě bere do rukou útlou knížku. A když řekneme, že je součástí něčeho opravdu obrovského, tak určitě nebudeme přehánět.

Čtěte také

„Knížečka je to opravdu drobná, nejen formátem, ale i rozsahem. Ovšem je velice vzácná. A je součástí obrovského souboru, který jsme převezli do našeho muzea. Obdrželi jsme ho darem od rodiny Wolfovy. Jedná se o knihovnu po loni zesnulém panu profesoru Vladimíru Wolfovi."

Co konkrétně drží právě Vlastimil Málek v ruce?
„Je to napsané německy a jde o velice vzácnou knížku od Ignatze Pischla. Jsou to nejstarší dějiny Trutnova, které vyšly v roce 1847 v Praze."

Ovšem vzácností je ve sbírce mnohem víc

„My se teď s kolegou právě zaobíráme těmi úplně nejvzácnějšími knihami. Jen když řeknu pro představu, převezli jsme téměř sedm tisíc knih. V současnosti jsou uloženy v krabicích od banánů, v přepravkách všude po celém muzeu. Jsou zapečetěny páskami, aby se v tom neudělal nepořádek, protože už proběhl první soupis a my tu máme přes sebou nejvzácnější a nejzajímavější tisky."

Zatímco si povídáme, tak Ondřej Vašata si tiše prohlíží knihy. Co vše se teď musí s každou knihou udělat, aby mohla být přeřazena k kolonky dar do kolonky muzejní vlastnictví.

Čtěte také

„Musí se především udělat kompletní soupis knih. A to se už povedlo. Některé byly zpřeházené, takže to byla i trošku detektivní práce, protože jsou tam i staré německé tisky. nyní vše zapíšeme do našeho knihovního katalogu, protože jsme veřejnou knihovnou."

„Katalog je přístupný i na internetu. Jakmile tam bude kniha zapsána, tak si kodokoliv může z domova prohlédnout, jaké knihy tady máme a potom je u nás může studovat. Ovšem pouze prezenčně, my knihy domů nepůjčujeme," dodává Ondřej Vašata.

Muzeum Podkrkonoší v Trutnově
bylo založeno jako městské v roce 1890 tehdejším starostou dr. Josefem Flöglem se začleněním pod německou správu. Počátky muzea nebyly jednoduché. Začínalo se velmi skromně. Instituce shromažďuje a eviduje sbírky hmotných dokladů vývoje prehistorie a historie, zejména z území okresu Trutnov, v oborech archeologie, etnografie, historie a dalších pomocných věd historických.

Během zimy bude tedy v Muzeu Podkrkonoší v Trutnově pokračovat katalogizace knih. Veřejnosti budou jednotlivé svazky přístupné v první polovině příštího roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související