MUDr. Tomek: Vrozené srdeční vady dětí umíme zjistit před narozením a téměř všechny dokážeme léčit

24. duben 2023

V České republice se s vrozenou srdeční vadou narodí asi 500 dětí ročně. Mezi nejvýznamnější vrozené srdeční vady patří zúžení srdečnice, největší tepny lidského těla. Znamená to, že srdíčko nefunguje zkrátka tak, jak by mělo. Srdeční vadu plodu je možné zjistit už během těhotenství vyšetřením.

MUDr. Viktor Tomek z Centra klinické genetiky a prenatální diagnostiky PRENET Pardubice je také vedoucím lékařem Echokardiografie a prenatální kardiologie dětského kardiocentra Fakultní nemocnice Motole, které jako jediné v České republice poskytuje léčbu srdečních vad u narozených dětí.

V čem je hlavní výhoda, když se na srdeční vadu přijde brzy?
Vrozené srdeční vady jsou nejčastějšími vývojovými vadami vůbec. A výhodou je, když to známe již před narozením, tak to dává určitý jiný náhled na průběh těhotenství, my v dnešní době dokážeme téměř všechny vrozené srdeční vady léčit.

Čtěte také

A to je informace, kterou si myslím, že by dotyčná těhotná měla mít hlavně proto, aby se správně dokázala rozhodnout, jak dál se svým těhotenstvím naložit.

Ženy tedy mají možnost vždy se rozhodnout na základě nálezu významné vrozené srdeční vady a nějakých dalších, že v těhotenství nepokračují, anebo pokračují s tím, že je správný management onoho těhotenství. Když je vrozená srdeční vada významná a může ovlivnit zdraví a život novorozeného dítěte, tak je báječné, když to víme už před narozením.

Pak se to děťátko narodí u nás v Motole a my ho máme opravdu za několik minut k dispozici pro léčbu. Čili je to velmi výhodné pro budoucnost a prognózu toho děťátka.

Ve kterých případech byste takové vyšetření určitě doporučil maminkám? Je nebo není tohle speciální vyšetření srdce součástí běžného základního screeningu?
Jak se to vezme. Gynekolog, který je tím hlavním, kdo screening provádí, má za úkol rozpoznat celé miminko od hlavy až po nožičky. A srdce je velmi důležitou součástí toho vyšetření.

Je potřeba se bavit o prognóze dítěte do budoucnosti, to znamená, co lze očekávat. Jsou to klíčové momenty pro rozhodování těhotné.
MUDr. Viktor Tomek, Ph.D., vedoucí lékař Echokardiografie a prenatální kardiologie spol. PRENET

Tedy on má předepsáno, co všechno má na tom srdci poznat. A když je zkušený a dokáže to rozlišit, tak se to dál posouvá k někomu, kdo provádí už přímo vyšetření srdíčka.

Specializované je v tom, že je potřeba se bavit o prognóze dítěte do budoucnosti, to znamená, co lze očekávat. Jsou to velmi důležité a klíčové momenty pro rozhodování těhotné. Vezměte si, těhotenství je nesmírně emotivně zabarvené, těšíme na děťátko a teď se tam objeví nějaký problém.

Myslím si, že je nesmírně důležité, aby žena měla možnost zdravotní problém komunikovat s někým, kdo tomu rozumí a kdo potom bude děťátko léčit.

Čtěte také

Takže když by se na pravidelném screeningu objevila nějaká nesrovnalost, tak žena dostane doporučení pro prohlídku na specializovaném pracovišti?
Ano, přesně tak to je. Pokud gynekolog odhalí nějakou nesrovnalost, a nemusí mít přímo diagnózu, to vůbec není důležité, už jen ten samotný v uvozovkách dojem, že je něco v nepořádku, je velmi důležitou indikací pro to, aby ono nenarozené dítě bylo posláno dál na vyšetření.

Pokud žena ví, že se třeba už v její v rodině nějaké srdeční vady vyskytly a chtěla by mít jistotu, že je vše v pořádku, také může jít touto cestou?
Já myslím, že ano. Plně rozumím obavám, které tam mohou v těhotenství být. Jsou-li v rodině opakovaně nějaké problémy se srdcem, nebo už i ta samotná obava, že by chtěla žena opravdu vědět ještě před narozením, že srdíčko jejího děťátka je úplně v pořádku, tak je celkem rozumnou indikací k tomu ji nějakým způsobem uklidnit.

A to uklidnění má přinést někdo, kdo skutečně ono vyšetření srdce provádí a specializuje se na něj.

Co tedy patří k těm nejčastějším problémům?

Čtěte také

Prenatální kardiologie znamená ultrazvukové vyšetření a my velmi dobře spolupracujeme s ostatními odbornostmi, samozřejmě v první řadě s gynekology, ale také s genetiky. A nález vrozené srdeční vady je vcelku jednoznačnou indikací na další genetické vyšetření či odběr plodové vody.

A co nacházíme? Portfolio těch vrozených srdečních vad je opravdu hodně rozličné. My ale víme, že zhruba třetina těch srdečních vad je takzvaně významná nebo kritická. A to je právě to, co se snažíme před narozením najít. A to zejména z toho důvodu, aby se potom umožnilo bezpečné narození děťátka, nebo rozhodnutí rodičů směrem k tomu nepokračovat v těhotenství.

Samotné portfolio srdečních vad, které nacházíme, tak nejčastěji je to otvor v mezikomorové přepážce, protože těch je nejvíc po narození, to je něco kolem 40 procent vrozených srdečních vad. Ale to obvykle není tak důležité. Ovšem kupříkladu komorový defekt bývá součástí jiných komplexních vad, kdy už stojí za to skutečně diagnózu nějakým způsobem znát a upřesnit.

Prenatální kardiologie znamená ultrazvukové vyšetření a my dobře spolupracujeme s dalšími odbornostmi, zejména s gynekology a genetiky.
MUDr. Viktor Tomek, Ph.D., vedoucí lékař Echokardiografie a prenatální kardiologie spol. PRENET

Ve kterém období těhotenství už jde poznat, že se jedná o srdeční vadu?
Maximum tíhy diagnostiky je zhruba v okolí druhého trimestru. Nicméně dnes díky velmi kvalitním ultrazvukovým přístrojům už opravdu dokážeme říci, jestli je tam významná srdeční vada už v nějakém patnáctém, někdy ve čtrnáctém , ale třeba v šestnáctém týdnu těhotenství.

Tam už je přehlednost srdce poměrně dobrá, a to umožní potom směřovat dál k významnosti oné srdeční vady a uvažovat o tom, co s tím těhotenstvím dál.

Když už se tedy potvrdí, že jsou nutná nějaká opatření při pokračování těhotenství, má žena nějaká omezení? Musí brát například nějaké léky?

Čtěte také

To je hezká otázka. Ano. My dokážeme léčit kupříkladu poruchy srdečního rytmu, to znamená, když je srdeční frekvence výrazně vyšší, než by měla být. Tak může vést k srdečnímu selhání a v případě, že plod není léčen, tak může dojít až i k úmrtí, čili tohle dokážeme léčit.

Léky, které těhotná bere, se přes placentu dokáží dostat do těla miminka. Ale je poměrně úzký segment těch problémů před narozením, dominantou diagnózy je vrozená srdeční vada a tam je nutno říct, že před narozením léčba příliš žádná není, ale on k tomu vlastně není až tak úplně důvod. Až na nějaké speciální indikace.

My máme riziko vážných komplikací v dětském kordiocentru v Motole méně než jedno procento. A ta léčba je nesmírně sofistikovaná. Máme výborné přístroje, máme mnoho cenných zkušeností, opravdu dokážeme dát tomu léčenému dítěti velké bezpečí a skvělou léčbu v rámci celého světa. Proto vlastně není důvod moc se pouštět do léčby zbytečně před narozením.

Celou radioporadnu s MUDr. Viktorem Tomkem, Ph.D., vedoucím lékařem Echokardiografie a prenatální kardiologie spol. PRENET, si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související