25 až 35 let je optimální věk ženy pro porod dítěte. Pak významně stoupá riziko chromozomálních vad

13. duben 2022

Budeme rodit s rozumem, i když se pokusíme připravit i na neočekávané zvraty. Porodníci vám totiž potvrdí, že žena může být sebelépe na porod připravena i vybavena, ale občas se karty trošku zamíchají. Porod je hraniční zážitek a některé porodní báby dokonce říkají, že se žena v tu chvíli dotýká života a smrti zároveň. 

Marian Kacerovský ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Co všechno se v posledních letech v porodnictví změnilo a co moderní ženy očekávají a jsou všechny jejich tužby a plány splnitelné? Doc. MUDr. Marian Kacerovský, Ph.D. z Porodnické a gynekologické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové hovoří v naší radioporadně na téma: novinky v porodnictví a porody bez rizika.

Pro nás je zásadní, aby vše dobře dopadlo pro rodičku i pro novorozence. Žijeme ve 21. století a porod by měl být bezbolestný zážitek.
Doc. MUDr. Marian Kacerovský, Ph.D., Porodnická a gynekologická klinika Fakultní nemocnice Hradec Králové

Začněme zprávou o Nicolasovi, který tak rychle pospíchal na svět, že záchranáři, kteří dorazili k porodu za čtyři minuty, už jen kontrolovali miminko ležící na břiše maminky. Jsou tyto případy výjimečné?

Čtěte také

Naštěstí jsou tyto situace, kdy těhotná žena porodí doma neplánovaně, mimo areál nemocnice, či dokonce před branami porodního sálu, velmi vzácné. A to ze dvou důvodů.

Jednak máme v České republice velmi hustou síť porodnic. Nebojím se říci, že možná nejhustější síť porodnic v celé Evropě. A druhá věc, že tzv. překotný porod nebo porod pádem, to znamená, že rodička rodí do tří hodin od nástupu pravidelné děložní činnosti v případě překotného porodu nebo do jedné hodiny od nástupu pravidelné děložní činnosti v případě porodu pádem, jsou velmi, velmi vzácné.

Čtěte také

Ale říkala jsem si, jestli takový překotný porod není trošku lepší než celodenní trápení.
Já bych s vámi asi nesouhlasil. Kdybych si mohl vybrat, tak bych si vybral ten celodenní. Řekla jste to ale správně, protože pokud budete rodit poprvé, tak by opravdu měl optimálně porod trvat půl dne.

Ale chtěl bych mít porod bez bolesti, a to myslím, že by v současné době mělo být standardem. Aby ženy věděly, že rodí, ale bolest je neparalyzovala.

Čtěte také

Jak moc se tedy porody mění v běhu času? Mluví se hodně o tom, že rodí starší ženy, těch dvacetiletých, jejich tělo by zátěž zvládlo lépe, tak ubývá. Jaký je ideální věk?
Věk rodiček dramatickým způsobem lineárně stoupá, že v loňském roce průměrný věk našich rodiček byl téměř 30 let. A samozřejmě očekáváme, že i do budoucna ten věk bude stoupat.

Samozřejmě víme, že vyšší věk v těhotenství je spojen s vyšším rizikem vrozených vad a také s vyšším rizikem rozmanitých porodnických komplikací. Na druhou stranu chápeme, že dnešní ženy si chtějí nejprve zajistit nějakým způsobem svůj život a až potom otěhotnět a přivést potomka do zajištěné situace.

Marian Kacerovský a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Optimální věk z mého pohledu je opravdu někde mezi těmi 25 až 35 lety. Nad tuto hranici už významně stoupá riziko chromozomálních vad.

S čím za vámi v dnešní době ženy nejčastěji přicházejí?
To je velmi komplexní otázka, téměř na celé dnešní vysílání. Porodnictví se celkově dramatickým způsobem změnilo. V současné době v maximální míře respektujeme autonomii rodící ženy a považujeme ji za partnera.

Čtěte také

S určitou mírou nadsázky si dovoluji tvrdit, že se snažíme během porodu splnit téměř každé přání, která ta těhotná nebo rodící žena má. Pro nás je zásadní, aby vše dobře dopadlo, jak pro rodičku, tak pro jejího novorozence. Ale aby si z toho porodu odnesli i co nejpříjemnější zážitek.

Přeci jen, žijeme v 21. století a porod by měl být bezbolestný zážitek. Jsme velmi rádi, když žena má porodní plán, protože my víme, co ona od nás očekává. Jsme rádi, když ten porodní plán s ní můžeme v předstihu prodiskutovat, ještě předtím než přijde k nám na porodnici rodit. Myslím si, že téměř všechna přání, se kterými rodička přijde, jsme ochotni a rádi je splníme.

Celou porodnickou radioporadnu s Doc. MUDr. Marianem Kacerovským, Ph.D. si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související