Jako kluk se bál jehly. Teď vede tým lékařů, který pomocí dat z kapky plodové vody řídí těhotenství

26. srpen 2020

Hostem v našem rozhlasovém studiu je dnes doc. dr. Marian Kacerovský, vedoucí perinatologického centra Lékařské fakulty a Fakultní nemocnice Hradec Králové. Chceme společně upozornit na aktuální úspěch hradeckých vědců.

Pane docente, kdy vstáváte? Na kdy máte nastaveného budíka?
Já vstávám v pět hodin každé ráno. Jsem takové ranní ptáče.

Staráme se o dva pacienty v jednom, o těhotnou ženu a její plod. A máme výjimečnou možnost pracovat především se zdravými lidmi.
doc. MUDr. Marian Kacerovský, Ph.D., vedoucí perinatologického centra Fakultní nemocnice Hradec Králové

Kdy jste se rozhodl stát lékařem?
Stát se lékařem jsem se rozhodl poměrně záhy. Protože jako malý kluk jsem se velice bál injekcí, tedy mé rozhodnutí být lékařem bylo velice prozaické. Hlavním cílem bylo, abych měl mezi kolegy lékaři kamarády a aby mi ty injekce nedávali.

Čtěte také

Potom vedla vaše cesta k porodnictví, což je určitě velmi krásná práce, protože jste u vzniku života.
Je to velmi krásná práce. Já jsem moc rád, že mohu tuto práci vykonávat, náš obor je zcela výjimečný, protože my se staráme o dva pacienty v jednom, jak o těhotnou ženu, tak samozřejmě o její dosud nenarozený a potom narozený plod. A máme tu výjimečnou možnost pracovat především se zdravými lidmi. Mé rozhodnutí stát se porodníkem, nastalo také velmi brzo, protože moje babička byla porodní bába, která jezdila po válce na motorce a objížděla rodičky. Tenkrát se ještě rodilo doma. Ta situace se už naštěstí změnila a dnes se snažíme všichni rodit v porodnicích. Ovšem vyprávění a zážitky mě tak ovlivnily a provázejí mne od časného dětství a mládí.

Fotografie z ultrazvukového vyšetření plodu

Vzpomenete si na své první miminko?
Samozřejmě na své první miminko si velice rád a snadno vzpomenu. Byla to manželka mého kamaráda z dětství a porodil jsem ji 2. srpna roku 1996 v Klatovech.

Čtěte také

Vy jste byl také rok na stáži ve Spojených státech. Můžete porovnat, jak vypadá porodnictví tamní a naše?
My jsme s manželkou pracovali v Detroitu na Wayne State University, na takzvaném Perinatology Research Branch, což je největší výzkumné centrum, které se věnuje problematice závažných porodnických patologií, jako je předčasný porod či předčasný odtok plodové vody. Pracovali jsme tam jako výzkumníci, takže jsme nebyli v přímém kontaktu s pacientkami, ale byli jsme v kontaktu s mladými porodníky a lékaři, kteří byli v přípravě na vzdělávací program perinatologie a fenomaternální medicínu. Tedy měli jsme zpětnou vazbu o tom, jaké těhotné ženy a jaké patologie oni řeší. A byli jsme velmi překvapeni, protože ono spektrum těhotenských patologií v Detroitu bylo kompletně jiné, než s čím se setkáváme v Hradci Králové. Jednalo se o velmi závažně nemocné těhotné ženy, protože Američanky měly většinou vysoký body mass index, a musím říct, že naši američtí kolegové opravdu řešili problémy, které my v České republice nevidíme. A naopak problémy, které jsou pro nás běžné a víme velmi jednoduše, jak je řešit, tak v Americe ta situace vypadala zcela opačně.

Těhotenství - mateřství

Co byste integroval z Ameriky sem k nám nebo naopak?
Určitě bych některé věci integroval. Jedna z věcí, které mě tam zaujaly, bylo, že když tam přijdete do nemocnice, tak úplně každý člen toho zdravotnického týmu, každý pracovník v nemocnici, se k pacientovi chová tak, jakoby tam byl jen pro něj.

Čtěte také

Máte za sebou velké úspěchy, vašemu týmu se podařilo dokázat, že pomocí určitého antibiotika lze vyléčit zánět u těhotných žen, kterým předčasně odteče plodová voda. Jistě každá žena chce porodit zdravé miminko a nemít žádné komplikace. Pochlubte se vaším úspěchem, protože práce vašeho týmu byla publikována v nejprestižnějším gynekologickém časopise na světě. V České republice se to dosud podařilo jen dvěma týmům a právě jeden z nich je ten váš.
Ano. Moc děkuji, náš tým se systematicky věnuje od roku 2007 problému, který se nazývá předčasný porod. Všichni dobře víte, že těhotenství trvá 40 týdnů nebo 9 kalendářních měsíců či 10 lunárních. A pokud dojde k narození novorozence před třicátým sedmým týdnem, hovoříme o předčasném porodu. Ten je velikým problémeme nejen medicínským, ale i ekonomickým a společenským. Protože ovlivňuje zhruba každé desáté těhotenství. To znamená, že se ročně narodí na 15 000 000 dětí na celém světě předčasně. A z toho asi 1 000 000 dětí zemře na následky oné nezralosti.

Narodit se předčasně vás ovlivní na zbytek života. Víme, že děti, které se narodily předčasně, mají v dospělosti častěji kardiovaskulární onemocnění, dokonce umírají dříve, mají vyšší frekvenci onemocnění ledvin. A náš tým se systematicky věnuje jednomu subtypu předčasného porodu, který se nazývá předčasný odtok plodové vody. V praxi to znamená, že těhotné ženě neodteče plodová voda v termínu před nástupem děložních kontrakcí, ale odteče jí kdykoliv před třicátým sedmým týdnem těhotenství. Tím, že se poruší plodové obaly, odteče plodová voda, se otevírá komunikace mezi sterilním prostředím v děloze, ve kterém je plod, a zevním prostředím, jako je například pochva, která je nesterilní. A my stojíme před situací, jak s tímto těhotenstvím naložit. Nejsme schopni plodové obaly spravit, nejsme schopni je nějak zašít nebo zalepit.

Fotografie z ultrazvukového vyšetření plodu

Ale musíme se rozhodnout, jestli je lepší miminko ponechat v děloze i bez plodové vody, například když tam není infekce, nebo jestli ho máme porodit. My ale víme, že to, co zásadním způsobem ovlivňuje prognózu pro toho novorozence, je týden, kdy se narodí. Čím později se narodí, tím lépe pro novorozence a následně i pro matku a její rodinu. Jeden z faktorů, který dramatickým způsobem ovlivňuje naše rozhodování, je stav plodové vody. Ta je jako zrcadlo, která nám říká, co se děje v dutině děložní. A náš tým přišel s jednoduchou myšlenkou vzít tenkou jehlu, píchnout do dutiny děložní, vzít kapku plodové vody a z té kapky jsme schopni vyšetřit, jaký je stav u miminka v děloze. Jestli je tam zánět nebo bakterie.

Naším cílem je odhalit jednoduchý ukazatel z neinvazivně odebraných tekutin, abychom nemuseli brát jehlu a píchnout těhotnou ženu.
doc. MUDr. Marian Kacerovský, Ph.D., vedoucí perinatologického centra Fakultní nemocnice Hradec Králové

Dlouho se ví, že je dobré těmto těhotným ženám podávat antibiotika jako prevence toho, aby nedošlo ke vzniku infekce, aby nepřešly bakterie z pochvy do dělohy. Náš tým byl první, který zjistil, že podání správných antibiotik dokáže i vyléčit zánět, který tam třeba je a vede k odtoku plodové vody. Že ho dokáží vyléčit. A my jsme schopni monitorovat, jestli došlo k vyléčení zánětu, nebo zda zánět pokračuje. A podle toho navrhnout individuální přístup, jak optimálně ono těhotenství vést.

Čtěte také

To je krásný úspěch a krásná práce. Na co se zaměří váš tým v dalším výzkumu?
Náš tým dlouhodobě pracuje na tom, abychom dokázali odhalit nějaký jednoduchý marker neboli ukazatel z neinvazivně odebraných tekutin, abychom nemuseli brát onu tenkou jehlu a píchnout těhotnou ženu.

Protože i to je riziko?
Riziko ani ne, ale samozřejmě každý z nás, když vidí jehlu, tak není příliš rád. Jak jsem zmiňoval, byl to jeden z důvodů, proč jsem se stal lékařem. Ovšem těhotné ženy mohu uklidnit, ten vpich opravdu nebolí. Ale víme, že by pro ně bylo optimální, kdybychom byli třeba schopni odebrat jen sliny nebo výtěr z pochvy a z tohoto vzorku říct ano, v děloze je, nebo v děloze není infekce. To je náš cíl do budoucna, najít nějaký jednoduchý ukazatel, klidně třeba ultrazvukový, který by nám pomohl stanovit, jak optimálně řídit těhotenství.

Blanka Malá a doc. MUDr. Marian Kacerovský, Ph.D. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Pane docente, děkujeme za návštěvu. A přejeme mnoho úspěchů ve vaší práci.
Já moc děkuji za pozvání. Mějte se krásně.

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související