MUDr. Kosina: Musíme se viru úměrným způsobem bránit a naučit se s ním žít tak, aby nás neomezoval

28. listopad 2022

Dnešní radioporadna je věnována očkování proti covidu a chřipce. Očkovat nebo neočkovat? Mohou být podávány obě vakcíny společně? Není už covid definitivně minulostí? Nečeká nás větší vlna chřipek?

Vedoucí lékař Kliniky Infekčních nemocí a Očkovacího centra FN HK MUDr. Pavel Kosina, Ph.D hovoří v naší radioporadně na téma: očkování proti covidu a chřipce, nové typy vakcín, mutace a postcovidové zdravotní problémy.

Nenechme se uchlácholit pocitem, že už covid nemusíme řešit. Pořád je velmi nebezpečný a očkování má své nezastupitelné místo.
MUDr. Pavel Kosina, Ph.D, vedoucí lékař Kliniky Infekčních nemocí a Očkovacího centra FN HK

Začněme tím, co vyvolává největší vášně, a tím je covid. Cítíte, že na toto slovo je háklivé čím dál větší množství lidí?
Spíše bych řekl, že se epidemie nějakým způsobem vyvíjí, svým způsobem se stále vrací, s čímž jsme asi museli částečně počítat. A musíme se s tím virem naučit žít a úměrným způsobem se mu bránit. Zkrátka udělat to tak, aby nás, jako společnost, nijak neomezoval. To je asi tím smyslem.

Čtěte také

Herec Petr Čtvrtníček, který je tváří kampaně pro očkování, byl nazván tváří farmaceutické mafie. A čelí mnoha nenávistným komentářům.
Myslím si, že to je přesně obraz, který už jde od začátku epidemie. Někteří agresivní jedinci ještě dnes tvrdí, že covid neexistuje, přestože zcela jistě ve svém okolí mají někoho, kdo má po covidu potíže, kdo zemřel nebo nějakým způsobem prodělal těžké onemocnění. Odráží to realitu ve společnosti, kde se vždy taková část jedinců najde.

A nepřekvapuje vás agresivita těch osob?
Přijde mi, že agresivita odpůrců je od začátku stejná. Ať to bylo ve vztahu k omezením nebo ve vztahu k očkování. Věřím, že naprostá většina populace vidí život kolem nás realisticky a snad si z toho umí udělat obrázek. A od těchto lidí se spíše distancovat.

Čtěte také

Vy jste v centru dění od samého začátku. Očkování vidělo mnoho lidí jako jedinou možnou cestu z epidemie. Nezměnilo se to, byl byste stále pro plošné očkování?
Myslím si, a dokládají to statistická data, že kdybychom byli bývali nezačali očkovat, tak počty úmrtí a hospitalizovaných by byly mnohonásobně větší. O tom pochyb. Stejně jako není pochyb o tom, že virus je pro starší občany a pro nemocné lidi pořád velmi nebezpečný.

Tedy náš důraz se přesunul na to, aby se lidé nenechali uchlácholit obecným pocitem, že už je to něco méně než chřipka a že covid nemusíme řešit. Nějakým způsobem to běží už delší dobu a pořád má očkování své nezastupitelné místo.

Trošku kopírujeme to, jak se stavíme ke covidu obecně. Když covidová čísla stoupají, tak počet zájemců o očkování stoupá.
MUDr. Pavel Kosina, Ph.D, vedoucí lékař Kliniky Infekčních nemocí a Očkovacího centra FN HK

Onemocnění covid-19 bylo do seznamu nakažlivých lidských nemocí zařazeno v březnu 2020. Teď sílí hlasy, aby bylo ze seznamu vyškrtnuto. Co vy na to?
Tam je to potom otázka, co onen vlastní administrativní úkon přináší ve smyslu různých právních a jiných omezení. Diskutuje se otázka izolace. Myslím, že ještě tato zima ukáže, jak to vlastně je. Protože my jsme klasickou omikronovou vlnu zažili spíše na jaře. Léto bylo v trošku jiných podmínkách.

Čtěte také

Na druhou stranu, a to si asi každý uvědomí, ve chvíli, kdybyste například ležela v nemocnici se zlomenou nohou a vedle vás bude ležet pacient s covidem, tak asi úplně v klidu nebudete. Přestože někteří křičí, že se vlastně ti lidé nemusí izolovat.

Kolik lidí zatím přišlo k vám do centra na očkování?
Kdybyste to chtěla vědět od úplného začátku, když jsme začali očkovat 2. ledna roku 2020, tak za chvíli dosáhneme milníků čtvrt milionu. Máme vyočkováno asi 243 000 dávek.

A v té poslední fázi, co se týče současnosti, kdy očkujeme inovovanou vakcínou proti omikronu, tak se ta čísla pohybují kolem 8 000 dávek. To znamená, že ten zájem je násobně menší.

Čtěte také

Ale myslím si, že trošku kopírujeme to, jak se stavíme ke covidu obecně. Když covidová čísla stoupají, tak počet zájemců o očkování stoupá, když covidová čísla klesají, tak zájem o očkování klesá. A tento trend to bude mít pravděpodobně i nadále.

Celá očkovací kampaň se ale netýká jen covidu, nýbrž očkování všeobecně. To ovšem u některých lidí získalo nálepku něčeho špatného.
Tak to vypadá možná spíše mediálně. Protože jsou vždy menšiny, které jsou hodně hlasité. Očkování zcela jistě špatné není, stejně jako se řeší očkování proti chřipce.

My jsme trošku taková výjimka, když se porovnáme se státy od nás směrem na západ. U nás je proočkování proti chřipce mnohonásobně menší a zcela jistě bych nevinil z nedemokratických praktik skandinávské země nebo západní země, kde jsou lidé očkování více. Takže je to spíše obecně společenský trend a samozřejmě negativní hlasy jsou vždy více slyšet.

Celou očkovací radioporadnu s vedoucím lékařem Kliniky Infekčních nemocí a Očkovacího centra FN HK MUDr. Pavlem Kosinou, Ph.D si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související