V Česku se rozbíhá očkování proti chřipce. Vakcíny dorazily k praktickým lékařům i do nemocnic

30. září 2021

Podle zástupců Sdružení praktických lékařů je zájem pacientů o očkování proti chřipce letos podobný jako v loňském roce, přesná data ale neexistují. Podrobnosti zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Jaký zájem o očkování hlásí praktičtí lékaři v Královéhradeckém kraji?

Přesná data zatím nejsou, očkování teprve začíná. Praktici své pacienty průběžně oslovují a zjišťují, jaký je tentokrát o vakcíny proti chřipce zájem.

Čtěte také

Podle některých lékařů je zájem lidí podobný jako v minulých letech. Například ale Petr Šubrt, který zastupuje Královéhradecký kraj ve Sdružení praktických lékařů a svoji ordinaci má ve Lhotě pod Libčany, objednal vakcín o čtvrtinu méně. Obává se, že by standardní množství nespotřeboval. Je ale prý připravený v případě potřeby další vakcíny doobjednat.

Proti chřipce lékaři většinou začínali očkovat už na začátku září, letos je to ale později. Doporučila jim to Česká vakcinologická společnost.

Setkávají se lékaři s tím, že by jim lidé očkování proti chřipce odmítali s odůvodněním, že jsou už očkováni proti koronaviru?

Nesetkávají. Tedy alespoň ti, se kterými jsem mluvil.

Čtěte také

A pokud se na to lékařů někdo zeptá, tak mu vysvětlují, že jsou to úplně odlišná očkování, která se navzájem nenahrazují.

Obě vakcíny, tedy jak proti chřipce, tak i koronaviru, praktici, až na výjimky, svým pacientům doporučují.

V čem se naopak ne vždy shodnou je to, jestli vakcínu proti chřipce aplikovat současně s tou proti koronaviru. Možné to je, někteří praktici, včetně například zmiňovaného Petra Šubrta, ale raději mezi vakcinací doporučují svým pacientům časový odstup.

Vakcínu proti chřipce už dostala také velká část nemocnic. Má jejich personál o očkování zájem?

Třeba v náchodské nemocnici je podle ředitele Jana Macha zájem podobný jako v minulých letech, možná prý dokonce mírně vyšší.

Čtěte také

Očkovat proti chřipce se zatím chce nechat asi 130 zaměstnanců. Vedení nemocnice má přitom zájem, aby se nechalo očkovat co nejvíc lidí a proto dostanou všichni ti, kteří očkováním projdou, odměnu tisíc korun. Stejné je to třeba i v nemocnici v Trutnově.

Zájem o vakcínu proti chřipce má ale obecně mnohem menší procento zdravotníků a lékařů, než o tu proti covidu-19. Proti němu se například v náchodské nemocnici nechalo podle vedení naočkovat 100 procent farmaceutů, 94 procent lékařů a 88 procent všeobecných sester. Těm všem teď nemocnice začíná nabízet třetí dávku vakcíny.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.