MUDr. Čelko: Podstatou dobré stomatologie je spolupracující pacient. Omezme přísun cukrů a škrobů

23. březen 2023

Začíná naše radioporadna, která bude tentokrát stomatologická. Mluvit budeme hlavně o novinkách a také o úhradách, jaké zákroky pojišťovny hradí, jaké ne a co by zubaři měli svým pacientům nabízet. 

Stomatolog MUDr. Martin Čelko hovoří v naší radioporadně na téma: novinky roku 2023, jaké výkony jsou u stomatologa hrazené a jaké si musíme hradit sami.

Jak dlouho by nám zuby měly vydržet?
Zuby by měli vydržet celý život a to i když počítám průměrný věk svých pacientů 140 let. Zatím to tedy ještě není tolik, ale doufám, že se to zlepší. Nicméně, všechno záleží od toho, jak se pacienti o své zuby starají, jaká je tam péče a strava. A samozřejmě také jaká je i péče stomatologa.

Bylo by krásné, kdyby společnost dospěla k tomu, že si každý pečlivě čistí chrup a zubaři by tak byli zapotřebí daleko méně.
MUDr. Martin Čelko, stomatolog

Takže bez stomatologů a zubní hygieny se neobejdeme?
Pokud by byla perfektní zubní hygiena, tak se bez stomatologů obejdeme. A já bych byl rád, kdyby tomu tak bylo. Ale vždy budou ještě nějaké úrazy, zlomeniny a podobně. Takže chirurgové se v tomto směru uživí, sem tam se něco nepodaří, ale jinak by bylo krásné, kdyby se dospělo k tomu, že si každý velmi pečlivě čistí chrup a tím bychom se dostali do stavu, kdy budou zubaři potřeba daleko méně.

Takže zánik profese stomatologie je v nedohlednu?
Bohužel.

Jakou stravu tedy doporučujete? Co je třeba, aby nám zuby vydržely?

Čtěte také

Je to hlavně o tom, aby nebyl velký přísun cukrů a škrobů. Málokdo si uvědomuje, že rohlík je plný škrobů a škrob je v podstatě velmi komplikovaný cukr. Takže bakterie si s tím dokážou poradit a najednou mají cukru hromadu. Takže to chce omezit cukry a škroby. Cukry typicky ve šťávách. A vůbec ani nebudu zmiňovat nějaké nejrůznější slazené nápoje. Lidé si neuvědomují, že i ovocní mošty jsou plné cukru. Většina lidí to konzumuje a pak končí u stomatologů.

Když přijdeme do zubní ordinace na nějaká zákrok, ceny jsou všude jednotné?
Ceny nemohou být jednotné, každý stomatolog má trošku jiné podmínky, ve kterých pracuje. Takže jsou praxe, které hodně investují do rozvoje, kupují zajímavé přístroje, které jim pomáhají potom lépe a kvalitněji léčit. Tam samozřejmě musí mít vyšší ceny, aby se to zaplatilo.

Praxe, které jsou v pronájmu na zajímavých pozemcích, tak samozřejmě to je také důležité pro ty ceny. Tedy ne všechny praxe mají stejné ceny, ale co je důležité, cena není vymyšlena stomatology jen tak. Ceny jsou kalkulované a jsou na ně konkrétní pravidla. A chodí také na ně velmi přísné kontroly.

Stomatologie jde mílovými kroky kupředu. Co je podle vás tedy podstatou dobré stomatologie?

Čtěte také

Podstatou dobré stomatologie je spolupracující pacient, který chodí na kontroly, dobře si čistí zuby a spolupracuje v případě nějaké péče. Pokud se ale ptáte na přístrojové vybavení, a co nás čeká do budoucna, tak tam se bavíme o tom, že stomatologie jde skutečně velmi rychle dopředu a mění se hodně díky digitálním technologiím.

Už v současné době začíná být poměrně běžné, že se chrup neotiskuje. Velké lžíce plné hnusné hmoty, po kterých se pacienti dáví, tak to se postupně odsouvá do propadliště dějin a nastupuje skenování. Stačí se malá kamerka do úst, ta si vše naskenuje a data se odesílají do laboratoře. Je to daleko jednodušší, rychlejší i téměř přesnější než ty otisky.

Zmiňoval jste prevenci. Ideálně navštěvovat zubaře jednou nebo dvakrát do roka?
U běžných pacientů naprosto stačí jednou do roka. Jsou dokonce pacienti, u kterých vidím, že léta nemají žádnou změnu v ústech. Tam by teoreticky stačilo i jednou za dva roky. Ale v okamžiku, kdy mám pacienta, u kterého vidím, že má rozdělané práce, má vysokou kazivost zubů, hygiena není dobrá. Nebo u dětí, kde se ty podmínky velmi rychle mění, tak v takovém případě jsou adekvátní dvě kontroly ročně.

Celou stomatologickou radioporadnu s MUDr. Martinem Čelkem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související