K čištění zubů je nejlepší kartáček, který svými vlákny zubní povlak mechanicky rozrušuje a stírá

9. září 2021

U dětí je důležité správné čištění zubů kontrolovat a také zuby dočišťovat. Malé děti často správnou techniku čištění ještě stoprocentně nezvládají, větší mohou lajdačit. To, jestli jsou zuby důkladně zbavené povlaku, můžete zkontrolovat i tabletami na detekci zubního plaku. Ty obarví místa, která je třeba dočistit.

Čtěte také

Vedoucí lékařka na Dětském oddělení stomatologické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové doc. MUDr. Romana Koberová Ivančaková, CSc. hovoří v naší radioporadně na téma: péče o dětský chrup.

Pro malá dětská ústa je vhodný dětský zubní kartáček s malou čisticí hlavičkou a do roviny zastřiženými měkkými vlákny. Jakmile se zoubky dotýkají, je nutné začít čistit i mezizubní prostory. Velké množství kazů vzniká právě tam, proto mezizubní hygienu neopomíjejte.

Výběr zubní pasty

V prevenci vzniku zubního kazu, zejména u dětí, je důležitá i tzv. remineralizace zubní skloviny, tedy opětovné navracení iontů či minerálů. Zubní povrch napomáhají remineralizovat zubní pasty s fluoridy, které zvyšují odolnost skloviny vůči bakteriálním kyselinám.

Logo

Koncentrace fluoridů se v dětských zubních pastách liší dle věku dítěte, proto volte takovou, která je adekvátní věku.

Význam správné stravy

Strava bohatá na cukry, spolu s nedostatečnou ústní hygienou, může představovat zvýšené riziko vzniku zubního kazu. Rizikové je zejména neustálé popíjení slazených a kyselých nápojů nebo častě pojídaní sladkostí během dne.

Čtěte také

Mají zuby čistit před snídaní nebo až po ní?
Při konzumaci snídaně se prostředí v ústech stává kyselejší. Při čištění potom vmícháte kyselé složky přímo do zubů, čímž dochází k rychlejšímu opotřebení zubní skloviny. Tedy čištění zubů před jídlem poskytne větší ochranu před vším, co posléze zkonzumujete.

Informujte se také u zubního lékaře o možnosti tzv. pečetění stálých zubů. To zabrání vzniku zubního kazu vyrovnáním nerovností na žvýkacích ploškách zubů speciální pryskyřicí.

doc. MUDr. Romana Koberová Ivančaková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s doc. MUDr. Romanou Koberovou Ivančakovou, CSc. si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související