Mluvčí Ministerstva zdravotnictví: Skočila jsem do rozjetého rychlíku, práce pod tlakem se nebojím

6. duben 2021

Mluvčí Ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová nastoupila do své funkce loni v listopadu a kvůli pandemii covidu-19 je teď téměř online ve všech médiích. Pětatřicetiletá novinářka původem z Trutnova vstoupila doslova do rozjetého rychlíku.

Jak je těžké se popasovat s každodenní informovaností veřejnosti? Jste workoholička?
Možná by se to tak dalo říct, protože u tohoto zaměstnání člověk musí být asi workoholik z principu.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová

Mgr. Barbora Peterová


bývalá televizní redaktorka se 11. listopadu 2020 stala novou mluvčí Ministerstva zdravotnictví. Pro pětatřicetiletou novinářku původem z Trutnova to je již druhé působiště, kde je doslova a do písmene středem pozornosti. V minulosti už byla mluvčí české vlády.

Vzhledem k tomu, jak moc je nyní Ministerstvo zdravotnictví vytížené, tak předpokládám, že vám nějaké adrenalinové záležitosti příliš nevadí.
Je to tak. Adrenalin, hodně práce i stres. Práci pod tlakem musí mít člověk nějakým způsobem rád, protože jinak by ho to zaměstnání netěšilo a to by nešlo dělat.

Agenda je to náročná a běží rychlým tempem. Co se řeklo dopoledne, nemusí odpoledne platit. Situace se neustále mění.
Mgr. Barbora Peterová, mluvčí Ministerstva zdravotnictví

Vy jste na ministerstvo nastoupila už v době pandemie. Měla jste příležitost se předtím alespoň trošku rozkoukat?
Přiznám se, že ne. Bylo to opravdu nastoupení do velmi rychle rozjetého vlaku, řekla bych, že přímo do rychlíku, který v podstatě jel, já jsem naskočila a od té chvíle jedu dál.

Čtěte také

Popište nám svůj běžný pracovní den.
Je dlouhý, to rozhodně, protože začíná brzy a končí pozdě. Začínáme mnohdy už v 7 hodin ráno, kdy zasedá vláda nebo Rada vlády pro zdravotní rizika. A potom to jede samozřejmě celý den, kdy jsou i různá mediální vystoupení, tiskové konference, brífinky po jednání, různé rozhovory do médií a další individuální s panem ministrem. Tím ale den nekončí, pokračuje dalšími jednáními až do pozdního večera. Přes den člověk bohužel nemá čas vyřizovat v klidu nějaké záležitosti, takže i když skončí oficiální program, tak já kolikrát ještě v 8 nebo v 9 večer teprve usedám k určité práci, kterou potřebuji udělat. A pracuji do pozdního večera.

Jako redaktorka České televize v roce 2012

Pracujete od nevidím do nevidím, ale přitom vás tolik vidět není. Když to srovnáme například s mluvčím prezidenta Jiřím Ovčáčkem, toho zná úplně každý. Vás znají především novináři, nemrzí vás to trošku?
Tohle je vždy o nějakém nastavení mezi mluvčím a jeho šéfem, ať už je to prezident, ministr, předseda vlády. A záleží vždy také na samotné agendě. Já s novináři komunikuji běžná denní témata, to znamená, když potřebují vysvětlit konkrétní opatření, potřebují se zeptat, co se bude řešit na jednání, jaké jsou výsledky toho jednání. Větší vystoupení řeší a prezentuje sám pan ministr, myslím si, že je to tak správně, protože v dnešní době pandemie by to měl říkat vždy člověk povolaný, člověk, který má u lidí respekt. A to věřím, že pan ministr, který je povoláním lékař, určitě má.

Vy si rozhovory nahráváte na diktafon. Proč to děláte?
Není to ani tak z nedůvěry k novinářům, ale spíš pro mě a hlavně pro kolegy. Já jsem u všech mediálních vystoupení a kolegové, kteří pracují se mnou na mediální agendě, tak vypracovávají také odpovědi na dotazy novinářů. Abychom byli v souladu, tak je dobré vědět, co přesně pan ministr kde řekl, protože nejsou u toho vždy všechna média. Takže já mediální vystoupení, u kterých kolegové nemůžou být a nejsou u nich třeba ani všechna média, poskytuji kolegům pro jejich i pro naši práci.

Jak se udržujete v psychické kondici? Protože poslední měsíce jsou nesmírně náročné.
Je to náročné. A je náročné udělat si čas i na relax. Protože práce je opravdu 24/7 a nekončí mnohdy ani o víkendech a svátcích. Telefon zvoní a novináři potřebují informace. Noviny sice nevycházejí každý den, ale rozhlas i televize poskytují prakticky online zpravodajství. Opravdu nehrozí, že by si člověk řekl, tak teď už mají všichni po uzávěrce a můžu si i já dát nějaký oddech. Ale určitě je nutné odpočívat, já se o to snažím hlavně o víkendech, říkám tomu digitální detox. Vezmu si třeba knížku nebo si jdu trochu zasportovat, byť možnosti jsou teď omezené. Snažím se prostě nějakým způsobem vypnout. O víkendu doháním i spánek.

Je na Ministerstvu zdravotnictví větší frmol než na vládě, kde jste byla také mluvčí?
Původně jsem si myslela, že když jsem zažila vládu a dělala jsem předtím ještě na ČT 24, že už mě máloco může překvapit, že už znám denní kalup, že umím práci ve stresu a pod tlakem. Ale tohle je zase trošku někde jinde, je to o další úroveň výš, protože teď je opravdu agenda velmi náročná a běží to vše rychlým tempem. Co se řekne dopoledne, už nemusí odpoledne platit. A to nemyslím nijak špatně, že bychom řekli něco špatně, ale zkrátka situace se vyvíjí tak rychle, že se vše může každým okamžikem změnit.

Jako mluvčí české vlády spolu s premiérem na jednání v Bruselu

Můžete porovnat pracovní programy někdejšího šéfa, tedy premiéra, a ministra zdravotnictví?
Pan premiér měl té agendy, když jsem já byla na vládě, samozřejmě víc z různých oblastí, bylo to takové komplexnější. Jeden den jsme jeli například na návštěvu do určitého kraje, kde jsme řešili regionální témata, pak jsme zase jeli do Bruselu na jednání s evropskými lídry. Na ministerstvu je to jednolitá agenda, kdy bohužel ani pan ministr nemá čas řešit v podstatě skoro nic jiného než covid-19. Byť na ministerstvu je těch témat samozřejmě hodně a určitě je to také velmi komplexní práce, ale teď se vše soustředí na covid.

Čtěte také

Je předpokladem dobrého mluvčího, že musí souznít a souhlasit s názory svého nadřízeného, aby je mohl interpretovat?
Určitě musí mezi mluvčím a jeho šéfem fungovat jakási chemie. Pokud by si nesedli, pokud by tam něco drhlo, vázlo, tak by to nešlo. Na stranu druhou, já si myslím, že tohle je řemeslo jako každé jiné. To znamená, že pokud svoji práci ovládáte a umíte ji dělat dobře, tak nemusíte vždy se vším úplně souhlasit. Ale pokud bych cítila, že nemůžu být loajální, tak je to špatně. Nicméně i tak je to řemeslo, a pokud je třeba něco odkomunikovat, správný mluvčí by to měl zvládnout.

Program je nabitý, komunikace s veřejností a s novináři je složitá, máte vliv i na strategii, jak se bude komunikovat?
Je to velmi rychlé, takže jde o hodně reaktivní komunikaci. Dokonce bych řekla, že je to taková vysoká škola krizové komunikace.

Je hlučná ta komunikace?
Dá se to tak říct. Snažíme se komunikovat všechna opatření a změny, ale času není úplně nazbyt, že bychom si mohli nějak rozvrhnout, co budeme komunikovat dnes a co zítra. Protože do toho vždy vpadne ještě něco aktuálního.

Jako mluvčí Ministerstva zdravotnictví

Lidé už jsou unavení, to se určitě shodneme. U veřejnosti se objevuje i typické české kličkování, které vás zaujalo osobně nejvíc?
V podstatě u každého opatření, které jsme zavedli, tak se vždy objevila nějaká klička. A mě trošku mrzí, že se vždy hledá i mediálně to, co jsme třeba úplně přesně nenapsali, jak to lze obejít. A že i někteří novináři radí, jakým způsobem lze opatření obejít.

Vzdělání, dobré komunikační znalosti, časová flexibilita, také reprezentativní vystupování. To vše by měl mít každý mluvčí. Konzultujete s někým, co si vezmete na sebe?
Já se přiznám, že mě móda baví, baví mě se hezky oblékat, ráda se oblékám elegantně, ráda nosím podpatky, šaty. Takže mně tohle nedělá problém. Jsem v tom jako ryba ve vodě. Myslím si, že mám dobře vybavený šatník. V tomto smyslu to je něco, co je určitě pokaždé světlým momentem dne.

Život si neplánuji a nerada něčeho lituji. Když přijde pracovní nabídka, říkám si, že by byla škoda ji nevyužít, dokud na ni mám energii.
Mgr. Barbora Peterová, mluvčí Ministerstva zdravotnictví

Dostanete se při vašem nabitém programu ještě vůbec někdy do Trutnova?
Málo, teď jsem se hodně dlouho nedostala do rodného kraje. Tím pádem děkuji za pozvání sem, protože jsem se dostala alespoň do Hradce Králové a byla jsem vytažena z Prahy.

Rozhlasová propustka. Na závěr, kde se vidíte za nějakých 5 či 10 let?
To je otázka, na kterou neumím odpovídat, protože já jsem si neplánovala, že budu mluvčí vlády, neplánovala jsem, že budu mluvčí Ministerstva zdravotnictví. A kdo by si ještě před rokem myslel, že právě tohle ministerstvo bude v podstatě nejvytíženější a nejsledovanější institucí. Takže těžko říci, já v tomto smyslu tak úplně neplánuji. A také nerada něčeho lituji, takže když přijde pracovní nabídka, říkám si, že by byla škoda ji nevyužít. Dokud na to mám energii, tak je dobré ji využít.

Barbora Peterová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Říká Barbora Peterová, mluvčí Ministerstva zdravotnictví. Děkuji, že jste si na nás našla čas, ať se vám daří.
Moc děkuji za pozvání a za to, že jsem se mohla aspoň touto formou podívat do svého rodného kraje. Na shledanou.

Spustit audio

Související