Mistryně světa v karate Radka Tesařová také navrhuje medaile pro vítěze: Sport je zdraví a radost

12. leden 2023

Mistryně světa a mistryně Evropy v karate Radka Tesařová zavítala do Českého rozhlasu Hradec Králové. Dnes je tu ovšem také jako výtvarnice. V Královéhradeckém kraji se totiž od 22. ledna bude konat Olympiáda dětí a mládeže a Radka je autorkou vítězného návrhu medailí.

Vy jste nám také medaili přinesla ukázat, zlatou samozřejmě. Můžeme ji trošku popsat? Z čeho jste vycházela a jaký je hlavní motiv?
Zadání bylo poměrně jasné, protože to bylo v době, kdy na světě byla pouze čepička jako logo. A z toho se odvíjel veškerý design, další rozšíření motivu čepičky. Takže hory, které tam nakonec vznikly, jsou jen opakováním vlnky, které v té špičce máme.

Sport, to je hlavně zdraví a radost. A vlastně nic víc. A když s tímto názorem jdete na závod, tak to už pak pro vás není složité.
Radka Tesařová, výtvarnice a mistryně světa i Evropy v karate

Obrysy hor a kulíšek, takový modro-červený s bambulí, tam je také. Vy už originální medaile a stuhy navrhujete několik let. Je to pro vás jako pro sportovkyni důležité?
Kdysi dávno, když jsme začínali se soutěžemi pro náš klub SK Karate Spartak Hradec Králové, tak jsme se poohlíželi po pěkných medailích a bohužel jsme nebyli ze začátku úplně spokojeni. Chtěli jsme něco zajímavějšího, hezčího, originálnějšího, přímo ušité k našim potřebám. A zjistili jsme, že nabídka není. Já se výtvarné činnosti věnuji už dlouho, tak jsem si to trošku vzala za své a začala jsem navrhovat. Začalo se to líbit i ostatním klubům, a tak se to postupně rozšířilo. Dnes už je to část mé profese.

Čtěte také

Výtvarná práce a grafika už tedy není jen váš koníček, ale i profese?
Jsem moc ráda, že to je pořád můj koníček. Úplně mě to neživí, takže se pořád můžu radovat z toho, že udělám pro někoho pěkné medaile. Samozřejmě z toho nějaká odměna plyne, ale primárně to dělám pro radost. Protože také se ještě věnuji našim dětem a dalším činnostem.

Ještě prý také učíte na vysokých školách?
Vyučuji na pardubické univerzitě, kde se už asi od roku 2005 věnuji potřebám zdravotnického záchranáře, vyučuji sebeobranu a další předměty, všechno se to točí kolem sebeobrany. A pro hradeckou univerzitu teprve asi druhým rokem dělám vzdělávání budoucích pedagogů, kde se zaměřuji na oblast úpolových sportů, to jsou všechny bojové sporty.

Čtěte také

Loni se konalo Mistrovství Evropy v karate v Nizozemsku a vy jste získala hned dvě ocenění. Jedním byla výhra v ženské kategorii nad 60 kg a pak jste získala titul Grand Champions, historicky první pro Českou republiku. Ten se uděluje za co? Koho jste musela porazit?
To bylo finále. Finalisté všech váhových kategorií se střetli ještě jednou klasickým systémem pavouka a tam se mi podařilo ještě medaili ukořistit. Je to docela zajímavá disciplína, protože obyčejně se soutěží s chrániči, ale tato disciplína je bez chráničů. Takže se to blíží reálnějšímu boji, samozřejmě v uvozovkách. Člověk ale musí být velmi opatrný.

Také po narození prvního syna se vám podařilo vrátit úplně bez problémů a nádherně ke sportu. Máte už ale kluky dva, tak jak to bylo po tom druhém?
Mám pocit, že už je to se mnou trošku obtížnější. Ale každopádně pořád říkám, že sport, to je hlavně zdraví a radost. A vlastně nic víc. A když s tímto jdete na závod, tak to už pak pro vás není složité.

Čtěte také

Máte tedy doma dva malé sportovce? Ne vždy se povede hlídání vyřešit, tak je berete s sebou do tělocvičny? Asi znají dobře tohle prostředí.
To je pravda. Na druhou stranu si říkám, že vlastně ten pohár už je naplněn. Já i manžel děláme bojové sporty, takže když si synové vyberou něco jiného, tak mě bude hlavně zajímat, jak jsou tam vedeni. A jestli budou hrát třeba kuličky, to je mi v podstatě úplně jedno.

Jaký sportovní rok se pro vás letos rýsuje? Co vás všechno čeká?
Mělo by v Maďarsku proběhnout mistrovství světa, ale ještě nejsem úplně rozhodnutá, jestli se ho budu účastnit jako závodník nebo trenér. Rozhodně budu pomáhat s přípravou mládeže i dospělých. SK Karate Spartak Hradec Králové tam má své zástupce, takže chystáme naše cvičence na tento závod.

Medaile, o které v Královéhradeckém kraji budou na jubilejní 20. Olympiádě dětí a mládeže bojovat sportovci krajských výprav, jsou z dílny hradecké karatistky Radky Tesařové

Zkrátka je spousta věcí, které stíhá a dokáže Radka Tesařová. My vám přejeme hodně dalších úspěchů.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.