Mistr světa v silovém trojboji Petr Hron starostou Úpice: Tohle město bych za nic na světě nevyměnil

20. únor 2023

Vypravíme se na Trutnovsko, konkrétně do šestitisícové Úpice, kde po volbách na podzim začal své druhé funkční období v čele úpické radnice starosta Petr Hron zvolený za hnutí Žít v Úpici. Mimochodem také úspěšný sportovec a několikanásobným mistrem světa v silovém trojboji a bench pressu.

Jak u vás vůbec dopadly volby na podzim? Vím, že vašemu hnutí Žít v Úpici se docela dařilo.
Ano, nám se podařilo. Myslím si, že je to díky práci, kterou jsme odvedli, protože voliči nám vystavili parádní vysvědčení. Tohle se u nás ještě nikomu nepodařilo, aby s takovým náskokem vyhrál ve volbách. Musím také kladně zhodnotit to, že v Úpici kandidovalo osm subjektů, a volební kampaň byla velice slušná a korektní, toho si velice vážím. A všechny subjekty chtěly dát lidem nějakou volbu, jak zlepšit žití ve městě.

Ve volbách jsme získali nadpoloviční většinu a nepotřebovali tak koalici, ale z minulého období si mi spolupráce s ostatními osvědčila.
Petr Hron, starosta Úpice za hnutí Žít v Úpici

Žít v Úpici mělo nadpoloviční zisk?
Měli jsme poloviční výsledek, máme nadpoloviční většinu zastupitelů. Nově máme i radu města od letošního volebního období, volila se i pětičlenná rada. Máme 15 zastupitelů a nechtěli jsme radu obsadit jen naším hnutím, protože si myslím, že to není úplně dobře. Takže jsme tam pozvali ODS a Úpičáky, kteří s námi zasedli v radě.

Čtěte také

Takže vy jste nepotřebovali koalici, ale přesto jste do ní šli?
Nepotřebovali, ale mně se z minulého volebního období osvědčila spolupráce i s ostatními.

Co bylo vaší motivací jít před lety do komunální politiky a zapojit se do starosti o vaše město? Vy jste Úpičák od narození?
Jsem rodilý Úpičák. A proč jsem do toho vstoupil? Bylo to proto, že jsem začal sportovat a město mě hodně podporovalo. Byl jsem za to moc rád a přišlo mi fér to zase městu nějakou formou vrátit. Proto jsem se začal zajímat o veřejné dění v Úpici, nechal jsem se napsat na kandidátku Žít v Úpici a začal pracovat pro město.

Když jste byl zvolen poprvé před čtyřmi lety, tak se tenkrát o Úpici mluvilo trošku jako o problémovém městě v souvislosti s tím, že tam žijí nepřizpůsobiví lidé. Podařilo se to někam posunout?
Tento problém máme stále, protože obce nemají moc možností, jak s tím bojovat, když stát štědře vyplácí dávky lidem, kteří parazitují na sociálním bydlení. Takže s tím moc dělat nejde.

Čtěte také

Zkrátka obchod s chudobou.
Přesně tak. Máme obchodníky s chudobou, kteří ani nejsou z Úpice, ale z jiných měst. U nás koupili nemovitosti a nastěhovali nám tam problémové nájemníky. A s tím se snažíme bojovat. V programu jsme měli, že zřídíme městskou policii, a tu už v tuto chvíli máme a rozšiřujeme ji. Zrušili jsme hazard a podomní prodej, zavedli různé vyhlášky. Prostě všechno souviselo se vším. Zřídili jsme kamerový systém, takže Úpice má momentálně asi 15 kamerových bodů.

Jak se tedy v Úpici žije?
Jsem rodák a v Úpici se mi líbí. Myslím, že bych ji za nic na světě nevyměnil. Samozřejmě chápu, že spousta lidí může mít jiný názor, takže máme problém i v tom, že mladé lidi z města odcházejí. Ale to není problém jen Úpice. To se bohužel týká více měst.

Práce u vás je, nebo není?
Nějaká práce u nás je. Máme tam dva největší zaměstnavatele, z čehož jeden v současnosti trochu skomírá, tak uvidíme, jak to bude dál. Ale snažíme se vycházet se zaměstnavateli, snažíme se jim vyjít vstříc a pomáhat. Protože pro město je důležité, aby byli lidé v Úpici zaměstnáni a práce tam byla.

Čtěte také

Vy jste několikanásobným mistrem světa v silovém trojboji a bench pressu. Zajdete ještě někdy do posilovny?
Zajdu, protože sport je důležitý i v této mé funkci. Musíte si vyčistit hlavu, odpočinout si od všeho. Takže trénuji a loni jsem se stal dokonce mistrem republiky. Ale nejezdím na mezinárodní závody, protože na to opravdu nemám čas. Tedy spíše jen mistrovství republiky a letos bych to chtěl zkusit znovu. Uvidíme, jak to půjde.

Jak to vypadá s lékařskou péči u vás ve městě? To je také problém větších měst i menších měst.
U nás funguje poliklinika, kde je sdružení vlastníků, kteří si polikliniku hlídají a zatím se daří shánět doktory. Já jim za to moc děkuji, protože opravdu se v tomto směru moc snaží, aby Úpice nebyla bez lékařů, bez zubařů. Město v tom moc pomoci nemůže, ale nabídli jsme, že pokud se podaří sehnat nového lékaře, město pro něj nabídne byt.

Čtěte také

Co vás čeká v nejbližší době? Na co se těšíte, jaké máte plány a priority?
Čekají nás tři zásadní investice. První bude revitalizace bývalého autobusového nádraží, kde se v tuto chvíli už rozjíždí příprava, už mluvíme i s projektanty o studiích na tuto část města. A zapojili jsme do toho i naše gymnázium a střední odbornou školu, kde nám žáci připravili studie, protože jsme chtěli vidět, jak onen prostor vidí studenti svýma očima. A musím říct, že jsem byl velice překvapen, protože to byly pěkně propracované studie, za které by se nemusel stydět ani žádný projektant. Ale bude to ještě běh na dlouhou trať, musíme najít a vysoutěžit projektanta a veřejné projednávání tohoto prostoru bude zásadní.

A další plány?
Další plány máme s krajem, kde se chystá rekonstrukce silnice z Úpice na Trutnov přes naši část Radče. Tam budeme dělat chodníky, o které usilujeme už několik let, ale budeme dělat i vodu a teď nově připravujeme projektovou dokumentaci na kanalizaci, která by celou tuto část měla odkanalizovat.

Čtěte také

Prý se hodně u vás také hovoří o cyklostezce.
V minulém volebním období jsme začali a dokončili první etapu cyklostezky, která by do budoucna měla propojit Trutnov s Ratibořicemi. My se snažíme podle této studie cyklostezku udělat a v tuto chvíli jsme před dokončením projektové dokumentace, před žádostí o stavební povolení na druhou etapu cyklostezky.

Na co byste k vám do Úpice pozval turisty?
U nás je pěkná hvězdárna, Muzeum Dřevěnka, škola bratří Čapků, rodný domek, kde bratři Čapkové bydleli, když u nás chodili na základní školu. V Úpici Čapkové prožili nemalou část svého života. To je takový hlavní turistický tahák. A samozřejmě Dřevěnka, která stála velké úsilí při rekonstrukci, ale díky státu a podpoře se to podařilo.

Koupaliště máte opravené?
Koupaliště v tuto chvíli nemáme opravené, pořád zvažujeme, jak ho dokončit. Samozřejmě je to obrovská investice, která nikdy nebude dávat zisk, vždy na to bude muset město doplácet. Myslím si, že v tuhle chvíli jsou jiné priority, ale neříkám, že ne. Já jsem se narodil u koupaliště a rád bych, aby zase fungovalo. Není to tak, že bychom ho chtěli zrušit, ale je to na dlouhodobější práci.

Naším hostem byl starosta Úpice Petr Hron. Moc děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související