Desítky obyvatel bytového domu v Úpici musí hledat nové ubytování. Končí jim nájemní smlouvy

11. březen 2019 13:31

Úpice na Trutnovsku postupně skupuje problémové domy v katastru města. Tím zatím posledním je bytovka, ve které žije podle odhadů radnice zhruba sto lidí. Oficiálně je jich tam hlášených dvaašedesát. 

Město uvažuje o tom, že zchátralý dům zdemoluje a nájemníci si tak musí hledat jiné bydlení. Drtivá většina rodin se přitom s největší pravděpodobností přesune jinam, v Úpici už totiž nedostanou doplatek na bydlení. Do Úpice dnes kvůli tomu přijede člen komise Rady Královéhradeckého kraje pro lidská práva.

Město Úpice bude mít svou vlastní městskou policii. O jejím zřízení se dlouhá léta vedly spory

Strážník městské policie při práci

V Úpici letos po mnoha letech dohadů vznikne městská policie. Počítá s tím vedení města, které na záležitosti spojené se zřízením vlastní policie letos uvolní dva a půl milionu korun. Šestitisícové město doposud využívá služby strážníků z deset kilometrů vzdáleného Trutnova.

Třípatrový dům s pěti vchody. Žlutá fasáda na mnoha místech opadaná, okna do sklepa rozbitá. Pes bez dozoru běhá po chodbě a očůrává rohy.

„Já nemám kam jít bydlet. Můj manžel je výdělečný a já beru důchod," říká Anna Kokyová, která žije v jednom z bytů s manželem, dvacetiletým synem a matkou. Má obavy, že se jí nové bydlení sehnat nepodaří.

To samé tvrdí i Anna Rybárová, v domě prý strávila už dvacet let.
„Kam mám jít? Do jiného města? My jsme místní tady."

Desítky obyvatel bytového domu v Úpici si musí hledat nové ubytování

Ve zchátralé bytovce žijí také dvě její děti s rodinami. Třeba Josef Bílý je přítelem její dcery. Město by prý mělo nájemníkům pomoct.
„Podle mě by mělo město nabídnout náhradní bydlení."

Desítky obyvatel bytového domu v Úpici si musí hledat nové ubytování

Všichni oslovení svorně tvrdí, že městu nic nedluží a dávky na bydlení nepobírají. Přitom podle starosty města Úpice Petra Hrona z hnutí Žít v Úpici jsou v domě bez dluhů jen tři lidé. Právě ti mají nárok na nový městský byt.
„Samozřejmě o lidi, kteří nic nedluží městu a snaží se žít podle nějakých pravidel, tak o ty se postaráme."

Ostatní s největší pravděpodobností budou hledat bydlení v okolí. Město Úpice je totiž tzv. bezdoplatkovou zónou, to znamená, že při změně bydliště lidé už nemají nárok na dávky na bydlení vyplácené Úřadem práce.

„Obavy o to, co se bude dít v souvislosti se situací v Úpici, máme," přiznává obavy z přistěhování desítek nových lidí například nezávislý starosta sousední obce Batňovice Petr Horák.
„Signály z Úpice jsou, že kriminalita tam stoupla. Takže se obáváme toho, že by se něco takového mohlo dít i na našem území."

Desítky obyvatel bytového domu v Úpici si musí hledat nové ubytování

Právě dnes přijede situaci s vedením města konzultovat člen komise Rady Královéhradeckého kraje pro lidská práva Robert Gorol. Podle jeho slov se na něj s prosbou o pomoc obrátilo už několik desítek obyvatel zmiňovaného domu.

Spustit audio

Související