Muzeum v Úpici získalo 80 deníků „porodní báby“. Dokládají historii narození přes 2000 místních dětí

10. leden 2021 10:32

Dříve se děti běžně rodily v domácím prostředí za pomoci tzv. porodní báby. Několik tisíc takových narození dokládá unikátní dar, který se dostal do muzea v Úpici. Jde o 80 deníků z přelomu předminulého století a z období první republiky. Jsou to záznamy porodní báby, kde jsou zdokumentovaná narození více než dvou tisíc místních dětí. 

„Deník porodní asistentky z roku 1924. Už mi ale připadá, že se do něj pustily nějaké myšky na půdě. Ale to poškození není nijak extrémní," říká Ondřej Bezděk, kurátor úpického muzea.

Čtěte také

Právě prochází deníky s dvěma n, tedy denníky porodní asistentky. Nebo jak se tenkrát říkalo porodní báby. Co je to za poklad?

„Je to poklad celkem unikátní. Když se podíváte už jen na poučení: jak se má vésti denník a výkazy o porodech, tak je vidět, že tenkrát byla péče o rodičky organizovaná trošku jinak než je tomu dnes."

„A my tady máme vlastně unikátní záznamy toho, jak porodní asistentka musela po každém porodu vyplnit záznam do svého deníku. Myslím, že tady někde bylo dokonce napsáno, že pokud neuměla psát, tak byla povinná zajistit někoho, kdo to vyplní za ni. Takže je vidět, že porodní asistentky byly možná spíš babky bylinářky."

Čtěte také

„Máme tu deníky od roku 1898," vysvětluje Lenka Jursíková, kurátorka muzea v Úpici, která byla u samotného přebírání tohoto nálezu.

„Jednoho dne v muzeu zazvonil mladý pán a měl u sebe velký, černý, zaprášený pytel. A ptal se, jestli o to budeme mít zájem. Že koupili dům a za komínem na půdě našli pytel plný nějakých notýsků a novin."

Čtěte také

„Vše bylo v dost hrozném stavu. Zaprášené a černé. Když jsem se tím prohrabala, tak jsme zjistili, že je to unikátní dar. Protože jsou to porodní deníky paní Pavlíny Lokvencové, která fungovala jako porodní bába."

„Deníky jsou od roku 1898 po rok 1931. A je úžasné, že jsou tady od nás, z Úpice. Jedná se ale pouze o část Úpice, která dříve spadala pod Havlovice, než došlo k přečíslování."

Co se s deníky bude dít nyní?

„Vyčistili jsme je, dali je do nějaké přijatelné podoby. Takže jsou připraveny k samostatné archivaci, kterou už provede kolega," dodává Lenka Jursíková.

Muzeum v Úpici získalo 80 deníků "porodní báby" Pavlíny Lokvencové

Po zaevidování budou všechny deníky porodní asistentky uloženy do depozitáře úpického muzea. Lidé potom do nich budou moci nahlédnout v nové muzejní badatelně.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související