Hvězdárna v Úpici může díky novému dalekohledu nabídnout komplexní pohled na Slunce

8. listopad 2019 10:02

Sadu dalekohledů potřebných ke komplexnímu pozorování Slunce teď doplnila hvězdárna v Úpici. Nový dalekohled není sice určený pro návštěvníky přímo k pozorování, místním pracovníkům ale nákup nového přístroje doplnil chybějící článek ve výbavě hvězdárny. Pro podrobnosti se tam proto vypravila reportérka Jana Házová.

Teď jsme se ocitli v místnosti, která zůstává běžně pro návštěvníky hvězdárny skrytá. Je to jakési zákulisí zdejší hvězdárny. Protože tady se opravuje, seřizuje a připravuje.

Hvězdárna v Úpici může díky novému dalekohledu nabídnout komplexní pohled na Slunce

Ředitele Marcela Bělíka jsme právě zastihli při práci nad zbrusu novým dalekohledem.
„Ano, je to nový dalekohled určený na pozorování Slunce. A protože my máme systém na pozorování Slunce postavený tak, že ho můžeme pozorovat na dálku, dalekohled je specializovaný a musí se správně naladit, aby pozoroval to, co má. Teď ho dáváme dohromady, aby vše fungovalo."

Proč si hvězdárna pořídila nový dalekohled?

Čtěte také

„Protože náš systém je připraven tak, aby mohl pozorovat ve všech čtyřech spektrálních oborech, které my tady používáme na pozorování najednou. A my jsme měli ony dalekohledy tři, tedy jeden nám chyběl. Teď jsme jej tím pádem doplnili do celkové sestavy, jak by měla být sestavena dohromady."

Na jakých dalších úkolech se momentálně na úpické hvězdárně pracuje?

„Můžeme se podívat například do kopule, kde musíme zkontrolovat dalekohledy tak, aby pohled na pozorování Slunce byl bezpečný. Tam právě pracujeme na kontrolách filtrů," vysvětluje Marcel Bělík.

Čtěte také

Teď se dostáváme do návštěvnického centra. Je tady pěkná zima. V kopuli se nemůže topit, protože by to rušilo obraz pozorovaného objektu. Jdeme se podívat na dalekohledy.

„Protože budeme pozorovat Slunce a do něj je pro lidské oko nebezpečné se podívat bez nějakých speciálních filtrů, musíme zkontrolovat, jestli zde máme vše připravené. Jednou za čas je zapotřebí filtry zkontrolovat, ony mají nějakou trvanlivost. Ale protože budeme mít velkou pozorovací akci, tak vše raději zkontrolujeme," dodává Marcel Bělík.

Hvězdárna v Úpici v Podkrkonoší, která byla otevřena před 60 lety, 8. listopadu 1959, patří mezi nejmenší hvězdárny v České republice a specializuje se na pozorování sluneční aktivity a zatmění Slunce. Pravidelně pořádá astronomické pořady spojené s pozorováním oblohy.

Nejbližší velké pozorování na hvězdárně v Úpici se bude konat v pondělí 11. listopadu odpoledne, kdy bude přecházet planeta Merkur přes sluneční kotouč.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související