Roubená Dřevěnka v Úpici plná starých řemesel ožívá stylovou atmosférou období první republiky

11. červen 2021 09:05

Jak a s čím v historii pracovali holiči? Cukráři nebo truhláři? A co tkalci nebo třeba kováři? Právě to se už brzy dozvíte v úpické Dřevěnce. Novou expozici tam chystají pracovníci městského muzea. Nabídne pohled především do období první republiky, u mnohých řemesel se ale lidé dozví, že jejich historie sahá mnohem dál.

Vedoucí úpického muzea Zina Rýgrová právě s Ondřejem Bezděkem připravují jedno z řemesel. Jsme v kuchyni, v prvním patře Dřevěnky.
„Bude tu jedno z řemesel, která chceme lidem připomenout, a je to cukrář. Když si budou návštěvníci Dřevěnku procházet, tak se potkají s jednotlivými řemesly, budeme jich tu mít téměř dvacet."

Muzeum má na starosti mnoho předmětů ve svém depozitáři. Podle čeho se potom vybírají exponáty na výstavu? Například právě na ukázku cukrářského řemesla.
„Snažili jsme se vybírat především předměty, které jsou hezké a souvisí s tématem. Takže proto je tu i cukřenka."

Co tu všechno uvidíme

„Máme tu bábovkové formy, keramické i plechové. Jsou tu mlýnky na mák nebo na strouhanku, nejrůznější šlehací metly nebo ruční šlehač."

Čtěte také

A dokonce vidíme i peckovač na třešně. To jsou tedy pomůcky cukrářů. Co další řemesla?

„Na ty se půjdeme podívat vedle do ložnice. Tady už také začínáme řemesla instalovat, bude tu holič a kadeřník. Máme k tomu i povídání, aby se lidé seznámili s tím, že tato řemesla jsou neuvěřitelně stará. A zjistí, že holič, kromě toho, že holil pánům hlavy a vousy, tak fungoval také trochu jako felčar. Ví je to třeba o kovářích, ale také holiči například trhali zuby."

„A zde jsou k vidění různé kropičky, které používali kadeřníci. K těm patří samozřejmě také staré kulmy, příčesky, i takzvané tupé. Když se začínala dělat pleška nebo dámy potřebovaly zvednout účes, tak se to nasadilo na hlavu na příslušné místo. Přišpendlilo a sčesalo. Dáma měla hned větší objem vlasů."

Roubená Dřevěnka v Úpici plná starých řemesel ožívá stylovou atmosférou

Stará řemesla si budou moci zájemci prohlédnout v roubené Dřevěnce v Úpici poprvé v sobotu 12. června.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související