Milan Halousek: Mars si teď prohlížíme, jako bychom tam stáli. Máme dokonalé fotky, video i zvuk

17. březen 2021

Jak zní Mars, kdybychom tam přistáli a měli možnost jen tak sedět a poslouchat? To dnes uslyšíte, což je unikátní záležitost. Ale hlavně uslyšíte shrnutí toho, co všechno víme o přistání amerického robotického vozítka sondy Perseverance na rudé planetě, ke kterému asi před měsícem.

Veškeré informace nám shrne Milan Halousek, popularizátor kosmonautiky a člen České astronomické společnosti.

Milan Halousek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Milan Halousek (* 1961, Pardubice)

je jeden z předních českých popularizátorů kosmonautiky. Od roku 2001 je organizátorem dnes již největšího středoevropského setkání zájemců o pilotovanou kosmonautiku KOSMOS-NEWS PARTY, kterého se ravidelně účastní řada českých i zahraničních odborníků a hostů.

Byl jste nervózní onoho 18. února, když přistávalo vozítko Perseverance na Marsu?
Byl jsem hrozně nervózní. Stejně asi jako všichni nadšenci pro moderní techniku a pro Mars. A hlavně asi jako všichni odborníci, kteří Marsu zasvětili celý svůj pracovní život.

Čtěte také

Unikátní bylo i to, že jsme záhy potom mohli sledovat celé přistání díky videu, které vozítko odeslalo pár hodin po přistání sem k nám na Zem.
Úžasný je, že jsme vlastně mohli být ve středu toho dění. To už v podstatě on-line. Je tam jen nějaké zpoždění asi 12 minut, ale to je prostě technikálie, dříve to nejde. 12 minut letí signál od Marsu k Zemi. A potom po několika sekundách zpracování už jsou informace k dispozici. První obrázek z Marsu byl po 12 minutách plus 4 minuty, takže to je opravdu neuvěřitelná rychlost. Potom video a zvuky, je to úžasný.

Na fotografiích uvidíte kamínky o velikosti centimetru. Je neuvěřitelné, kam technika spěje a co nám umožňuje vidět.
Milan Halousek, popularizátor kosmonautiky a člen České astronomické společnosti

Teď už vlastně vidíme díky dokonalé technice Mars, jaký je ve skutečnosti. Už to nejsou žádné rozmazané obrázky.
Pokud si posluchači najdou na stránce NASA podstránku, která je věnovaná vozítku Perseverance na Marsu, tak tam se dostanou k fotografii v plném rozlišení. A tak opravdu uvidíte kamínky o velikosti centimetru. Je to jako byste tam stáli a prohlíželi si to vlastníma očima. Je neuvěřitelné, kam technika spěje. A co nám umožňuje vidět.

Snímek vozítka Perseverance při přistávání

Jak je to vozítko na Marsu vůbec velké?
Perseverance bychom mohli přirovnat ke středně velkému autu SUV. Takovéto to městské SUVéčko má 1025 kilogramů. Perseverance máte tedy oproti SUV 6 kol. To je jeho zásadní výhoda. Kdybychom šli trošku zpátky k dřívějším sondám na Marsu, tak to bylo menší auto, předtím pracovní stůl a úplně první byla velikosti mikrovlnné trouby. Je vidět, jak to za těch 25 let poporostlo do úplně jiných rozměrů.

Takže dnes už máme na Marsu SUVéčko a příště to bude autobus?
Já myslím, že ne. Těmi SUVéčkami to zhruba bude v této robotické fázi končit. Protože už na tento stroj se dá navěsit tolik přístrojů a zařízení, že už to není nutné rozšiřovat dál.

Když sonda dosedla do prachu na Marsu, jak to na vás zapůsobilo?
NASA umí tyto PR aktivity udělat dokonale. Dokáží opravdu bleskově sestavit a sestříhat video a k tomu pustit zvuk z Marsu. My jsme přemýšleli, jak Mars bude znít, že to bude asi nějaký šustivý vítr, poletující kamínky, které budou dopadat nebo marsovský prach a karosérii Perseverance. Pokud bych zůstal u přirovnání k autům. Je to opravdu neuvěřitelné a další obrovský krok. Předtím jsme měli fotografie, teď máme dokonalé fotografie. Máme dokonalé video, máme i dokonalý zvuk.

Čtěte také

Máme poprvé zvuk z Marsu?
Máme poprvé zvuk z Marsu, ano. Perseverance je první stroj, který má dokonce několik mikrofonů. Už jsme slyšeli zvuk během přistávání, což byla spíš taková kakofonie různých zvuků. Ale potom ten zvuk z vlastního povrchu planety, kdy stroj stál v klidu a jen poslouchal, to bylo úžasné.

Co je tam tedy slyšet? To je vítr?
Asi ano. Ale musíme si uvědomit, že vítr je tam samozřejmě strašně slabounký. Je tam řidší atmosféra než na Zemi. Tlak na povrchu je přibližně 100 až 150krát menší, než na povrchu Země. Takže i silný vítr tam není nijak silný. Ale je to zvuk z hloubi vesmíru. Když si vzpomeneme na sci-fi a vesmírné filmy, tak podobný zvuk tam vždy byl. Tohle to je autentický zvuk z Marsu.

Základním úkolem mise je hledat stopy po možném předchozím životě na Marsu. Stopy po prvcích, ze kterých mohl vzniknout život.
Milan Halousek, popularizátor kosmonautiky a člen České astronomické společnosti

Zdá se, že vítr tam zesiluje?
Lehce zesiluje, je ovšem otázka, jak je to přesně přefiltrované, jak čistý vzduch tam je. Myslím, že později uslyšíme i zvuky, kde budou opravdu slyšet nárazy prachu, který tam poletuje, do vozítka i mikrofonů. Tohle to je spíš hukot prostředí kolem.

Je to ovšem úžasný zážitek.
Je potřeba si uvědomit, že je to zvuk ze vzdálenosti několika set milionů kilometrů od nás.

Jak daleko je vůbec Mars?
Příletová vzdálenost Perseverance byla 270 milionů kilometrů. V ideálním případě, když jsou Mars a Země nejblíže na svých drahách kolem Slunce, tak je to 50 milionů. Teď to, nevím přesně, ale odhadl bych, že jsme v současné době někde mezi 500 až 600 milionů kilometrů od sebe.

Umělecká představa roveru Perseverance a vrtulníčku Ingenuity na povrchu Marsu

Jaké přístroje má na palubě tohle vozítko a k čemu všemu budou sloužit?
Základním úkolem mise je hledat stopy po možném předcházejícím životě. Stopy po prvcích, ze kterých případně mohl vzniknout život. Je důležité, že stroj přistál v místě delty řeky, kde jedna z marsovských řek stékala do velikého jezera. Takže tam jsou sedimenty nanesené z většího prostoru. A v tom budou přístroje hledat možné stopy předchozího života. Možné stopy po prvcích, které známe jako zdroje života. Je potřeba probrat ten materiál hlavně spektrograficky.

Čtěte také

To znamená, že jedním z nejdůležitějších přístrojů je laser, který pálí do vybraných kamínků. A materiál, který se díky laserovému paprsku odpaří, je potom spektrometrem snímán. A kromě toho je tam další mikrofon v tomto místě. Ten poslouchá, jak dopady laserových paprsků na ten materiál znějí. A zase to je další indikátor pro vědce, kteří podle toho mohou zjistit složení materiálu.

Říkal jste, že vozítko má celkem 6 kol. Už se pohnulo a někam popojelo?
Už má odjetých prvních několik desítek nebo stovek metrů. Opravdu je to v podstatě začátek. V současné době se pohybuje na sever a hledá místo, kde by se spustil první velký experiment. Tím je vzlétnutí malého vrtulníčku, který si Perseverance veze.

Perseverance má s sebou i helikoptéru?
Ne na svých na svých zádech, jak se občas říká, ale pod svým břichem, má schovaný zespoda. Až technici najdou nějakou vhodnou, relativně rovnou plochu, tak to bude první experiment, který se provede. Zatím se testují jednotlivé věci, vše se zkouší, odhazují se nepotřebné kryty, protože pro přelet a pro celou dobu přistání byl stroj dokonale zakrytován. Teď se to postupně odhazuje a odkládá.

Milan Halousek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Pane Halousku, děkuji, bylo to opět úžasné. Těším na další vzlétnutí ke hvězdám a k planetám. Moc děkuji za informace o vozítku, které se jmenuje Perseverance. Ať se mu tam na Marsu daří.
Držme palce vytrvalosti i nám všem. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související