Meteoroložka Kliegrová: Na Štědrý den byl sníh v Hradci Králové za posledních 20 let jen třikrát

17. prosinec 2020

Letošní počasí bylo příjemné, ne příliš horké léto, jezdili jsme hodně na kolech a chodili na výlety. Stanislava Kliegrová, vedoucí meteorologie a klimatologie hradecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu, ví přesné informace a vždy vytáhne nějakou zajímavou statistiku.

My jsme se viděli společně naposledy na jaře. Vzpomenete si, jaké jste předpovídali léto a jestli jste se trefili?
Myslím, že v květnu jsme se ještě ani úplně nesnažili letní počasí předpovědět, měli jsme za sebou suchý duben, květen byl srážkově průměrný a s napětím jsme čekali, co nám léto přinese.

Mgr. Stanislava Kliegrová, Ph.D. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Co tedy přineslo? Jaké nakonec bylo léto?
Léto bylo trošku jako na houpačce, hlavně co se týče srážek. Celkově ho meteorologové hodnotí jako šesté nejdeštivější léto od roku 1961. Možná si posluchači vzpomenou, že hlavně červen byl opravdu mimořádný, ten byl úplně nejdeštivější od onoho roku 1961, co tyto statistiky sledujeme. A co se týče těch teplot, tak tam jsme byli úplně maličko nad dlouhodobým průměrem. Ale oproti předcházejícím třem rokům bylo léto citelně chladnější.

Čtěte také

Takže jsme se v létě vrátili zpátky do normálu. Když si vzpomeneme na tropické čtyřicítky a vlny veder, které trvaly třeba i několik týdnů, tak letos snad takové vedro ani vůbec nebylo.
Nejvyšší teplota za celé léto byla naměřena přes 35 stupňů, takže opravdu jsme se ke čtyřicítce nepřiblížili. Je pravda, že spousta lidí to hodnotila po těch opravdu horkých letech jako léto studené. Což ale statistika neukázala, spíš se opravdu vracíme k normálu.

Zajímavý je i nejstudenější den, který byl snad někdy v červenci, kdy jsme měli být na vrcholu léta, je to tak?
Přesně tak, tam byla zajímavá studená epizoda a opravdu nejstudenější letní den v průměru pro celou Českou republiku byl 11. červenec. Tam jsme se dočkali takového průměrného července našeho mládí. Tady kolem Hradce Králové bylo v průměru kolem 14 ° Celsia.

Letos jsme měli v Hradci Králové jen 10 tropických dní, oproti loňským 24. A tropická noc nebyla v letošním roce dokonce vůbec žádná.
Mgr. Stanislava Kliegrová, Ph.D., Oddělení meteorologie a klimatologie ČHMÚ, pobočka Hradec Králové

Máte spočítáno, kolik bylo deštivých a slunečných dnů během léta?
Mám docela zajímavou statistiku, co se týče počtu tropických dní. Protože to si lidé pamatují, když jsou třicítky a více. Tedy přímo v Hradci Králové jsme letos měli jen 10 tropických dní, což je den, kde je maximální teplota vzduchu 30 stupňů a více. Pro srovnání, loni bylo takových dnů 24, a dokonce jeden byl ještě loni v září. Toho jsme se letos vůbec nedočkali.

Čtěte také

A velmi zajímavá statistika jsou tropické noci, kdy teplota neklesne pod 20 stupňů. Špatně se nám spí a pořád se probouzíme, protože je vedro.
Ano, je to i taková charakteristika důležitá pro lidský komfort. Co se týče tropických nocí v Hradci Králové, tak letos jste tady neměli vůbec žádnou.

Co letošní léto udělalo se suchem? Protože to se poslední roky neustále prohlubovalo.
To jsme si přesně přáli, aby bylo víc deštivých dní a vyšších srážkových úhrnů. A léto nás v tomto překvapilo a naše očekávání naplnilo. Červen byl v průměru úplně nejdeštivější za celou historii měření od roku 1961. Byly tam velmi významné epizody, které vedly i k povodňovým situacím, denní úhrny srážek 50 milimetrů i více, což je vlastně 50 litrů na metr čtvereční. Červenec byl potom celkově podprůměrný s nějakými význačnější srážkami hlavně v bouřkové činnosti. A srpen už byl zase nadnormální, takže celkově opravdu léto přineslo dostatek srážek.

Hydrologie - oddělení podzemních vod - stav sucha

Takže hladina spodní vody se vyrovnaná?
Už jsme si říkali několikrát v našich předcházejících rozhovorech, že sucho je velmi komplexní problém. Je to veličina, když to řeknu tak trochu šalamounsky, ke které se váže spousta charakteristik. Tedy tento rok díky vydatnějším srážkám se spodní vody na spoustě míst, ne všude, protože srážky byly hodně lokálně proměnlivé, vylepšily.

Jaký byl podzim? Já bych řekl, že jeho začátek byl hodně deštivý, ne?
Ano, navázali jsme po deštivém létě deštivým zářím a ještě deštivějším říjnem, tam byly srážky stále nadnormální. Listopad už hodnotíme jako srážkově sušší, podnormální. A zatím i prosinec, začátek zimy, je také sušší.

Nemám křišťálovou kouli. Nicméně dlouhodobé výhledy naznačují, že by zima mohla být teplejší, a co se týče srážek normální.
Mgr. Stanislava Kliegrová, Ph.D., Oddělení meteorologie a klimatologie ČHMÚ, pobočka Hradec Králové

To mne zajímá, jaká bude zima. Zažijeme letos pravou, zasněženou, bílou, ladovskou zimu?
Vím, že vás zajímá dlouhodobý výhled na zimu, ale já se tomu vždy bráním. Nemám křišťálovou kouli. Nicméně světová meteorologická centra vydávají i tyto dlouhodobé výhledy na zimu jako celek a tam spíš naznačují, že by zima zase mohla být teplejší, a co se týče srážek normální. Ale já vždycky říkám, pozor na to, neznamená to, že když bude zima jako celek teplejší, že se nemohou objevit nějaká chladnější období. To dlouhodobá předpověď neumí.

Čtěte také

Vzpomněl jsem si, že jsme si na jaře říkali, že loňská zima byla druhá nejteplejší. Tak uvidíme, jaká bude ta letošní. Jak to vypadá se sněhem na horách?
Na horách to bohužel také nevypadá úplně optimisticky, i v těch nejvyšších polohách je pouze několik centimetrů sněhu, i když už v půlce října jsme se dočkali výraznější sněhové nadílky, kdy napadlo i před 20 cm sněhu na našich krkonošských stanicích, ale bohužel nevydržel. A v této chvíli je tam opravdu pár centimetrů sněhu.

Můžeme očekávat, že by zima mohla přinést sníh i do nížin?
Já jsem si připravila statistiku, že v posledních 20 letech přímo na Štědrý den byla jen třikrát v Hradci Králové zaznamenaná sněhová pokrývka. A bojím se, že z této statistiky nevybočíme ani letos. Vánoce budou pravděpodobně na blátě. Ale snad ne úplně všude, na horách máme naději.

Sníh na Vánoce je v posledních letech vzácností (ilustrační foto)

A po Vánocích?
Očekáváme spíš teplejší zimu. Kolegové vyhlížejí, že by mohlo přijít nějaké ochlazení, ale spíš postupné a až kolem Štědrého dne.

Stanislava Kliegrová, vedoucí meteorologie a klimatologie Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové, byla dnes naším hostem. Uvidíme, jestli vyjde vaše předpověď. Každopádně vám přeji, ať si Vánoce užijete.
Přeji krásné Vánoce všem posluchačům i vám a těším na další shledání. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související