Masové kuličky se zelím. Budou se vám snadno a rychle vařit. A určitě si je zamilujete
Kysané zelí sice spojujeme hlavně s uzeným a vepřovým masem, ale stejně dobře se dá kombinovat také s mletým masem. Kysané zelí můžeme připravovat na různé způsoby a jedná se o dostupnou, běžnou potravinu.
Připravili jsme pro vás jednoduchý recept, variace na téma vepřové maso a kysané zelí. Syrové zelí je dobré na játra a díky obsahu inulinu je vhodné i pro diabetiky. Kysané zelí pročišťuje krev a z těla odvádí škodlivé látky. Šťáva z kyselého zelí léčí dnu, posiluje imunitu, pomáhá při pálení žáhy.
Suroviny:
300 g mletého vepřového masa, 150 g rýže, 1 vejce, sůl, pepř, 1 cibule, 500 g kysaného zelí, 1/2 lžičky kmínu, 1/2 lžičky sladké mleté papriky, cukr, ocet, olej, 1 lžíce hladké mouky
Postup:
Rýži povařte v osolené vodě asi 10 minut. Slijte ji a nechte vychladnout. V míse smíchejte mleté maso, rýži, vejce, osolte a opepřete. Směs promíchejte a vytvarujte z ní malé kuličky. Na pánvi rozehřejte olej a kuličky osmahněte. Pak je dejte do tukem vymazaného pekáče. Cibuli nakrájejte najemno a orestujte ji na oleji. Přidejte propláchnuté zelí a krátce ho poduste. Dochuťte solí, kmínem, paprikou, cukrem a octem. Poloměkké zelí přidejte ke kuličkám a vše dejte péct na 30 minut do trouby. Po upečení masové kuličky vyjměte, zelí dejte do hrnce a zahustěte ho moukou. Pak ještě 5 minut povařte a přidejte k němu zpátky maso.
Kysané zelí má téměř samé kladné vlastnosti. Někomu sice vadí jeho aroma, jinému tuhá konzistence, ale to lze kuchyňskou úpravou odstranit. Zůstávají jen pozitiva: je bohaté na vitamin C, představuje vítaný zdroj vlákniny, je chutné a levné.
Naše rada:
Je lepší toto jídlo uvařit o den dříve, aby se masové kuličky v zelí pořádně rozležely.
Související
-
Recepty na domácí kysané zelí v zeláku i ve sklenicích od Davida a Květy Smetanových
Kysané zelí je jemně nakrájené hlávkové zelí, které bylo zkvašeno za pomoci bakterií mléčného kvašení. Má charakteristickou kyselou chuť způsobenou kyselinou mléčnou.
-
Kysané zelí jako elixír zdraví. A zelňačka, to je polévka našich babiček, která zasytí i zahřeje
Polévka je grunt a zelí plné vitamínů, to je jistá věc. A tak v sychravém podzimním počasí není nic lepšího než pořádná zelňačka.
-
Začíná sezóna nakládání krouhaného zelí. To je zdrojem vitamínů i gurmánských zážitků
Sucho letošního léta se odrazilo na úrodě zelí v Královéhradeckém kraji. Sklizeň už někde začala a své služby spouští také krouhárny zelí. Zemědělci ale hlásí nižší výnosy.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://hradec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://hradec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/c61cb9fdb5b8bd1e1a6d06ebcb7110e7.jpg?itok=4Fwwcnre)
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka