Začíná sezóna nakládání krouhaného zelí. To je zdrojem vitamínů i gurmánských zážitků

28. září 2018 09:43

Sucho letošního léta se odrazilo na úrodě zelí v Královéhradeckém kraji. Sklizeň už někde začala a své služby spouští také krouhárny zelí. Někteří zemědělci ale hlásí nižší výnosy a proti loňsku také mírný nárůst cen. Zjišťovali jsme také, jak je to letos s kvalitou zelí. 

Zelí - lék na všechno. A kysané, to je přímo vitamínová bomba. Čím jemněji nakrouhané, tím lepší!

Zelí očistíme a zbavíme košťálu

Zelí je zdrojem vitamínu C a také vitamínu U, který má protialergické účinky. Lidová medicína doporučuje používat čerstvé zelí nebo šťávu z něj například při nespavosti, bolestech hlavy a onemocnění sleziny. Śťáva nebo odvar s medem se používá při léčbě zánětu hrtanu, průdušek a dalších onemocnění dýchacích cest. David Smetana vám v naší radioporadně předtavil odrůdy zelí a přidal informace jak ho pěstovat, kdy ho sklízet a jak uskladnit.

„Kolem sta let se tady v Bolehošti a okolí pěstuje kruhárenské zelí a vyrábí se kysané zelí," říká vedoucí zelárny v Bolehošťi na Rychnovsku Milan Dostál, když přicházíme k poli, kde ještě hlávky zelí čekají na sklizeň. Ta začne už za pár dní a spolu s ní i prodej krouhanky.

Sezóna ale podle něj moc vydařená nebyla: „Protože tady v podstatě celé léto nepršelo. Když tak přišly jen velice slabé srážky a zelí trpělo suchem."

Úroda tak byla v Bolehošti zhruba o čtvrtinu nižší, než v předchozích letech

„Znamená to potom i menší naplněnost kysárny zelím do další sezóny," vysvětluje Milan Dostál.

Kysané zelí - pickles

Nižší úrodu, hlavně kvůli suchu, potvrzuje i soukromý zemědělec Miroslav Hak z Hradce Králové: „Zelí není tolik, jako minulé roky. Je narostlé a je ve zdravém stavu, ale prostě není takový výnos, jako býval minulé roky. A tomu samozřejmě také odpovídá cena."

Ceny se v našem kraji pohybují průměrně okolo dvaceti korun za kilo krouhanky a od deseti do patnácti korun za kilo zelí ke krouhání.

Víte, co to po krkonošsku znamená „kroužiť a klestiť" zélí?

Zelí červené

S podzimem se na Vysocku a v několika vesničkách kolem, začínají u stodol vršit hromady fialového listí.

Kvalita je ale podle Miroslava Haka standardní: „Kvalita je v letošním roce rozdílná. Zelí je více poškozeno škůdci, ale dohromady je to na tom normálu."

Na Hradecku už někteří zemědělci krouhají, na Rychnovsku většinou začnou 1. října.

Milan Dostál ale nedokáže odhadnout, jak dlouho jim zásoby vydrží: „Myslím si, že v říjnu to zelí bude. Ale nebudeme mít tak dlouhou sezonu, jako jsme měli některé roky, kdy jsme krouhali třeba do poloviny, někdy až do konce listopadu. Takže letos to bude ten měsíc, nebo něco málo přes."

Pokud tedy chcete letos naplnit zeláky, je potřeba dlouho s nákupem neotálet.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související