Víte, co to po krkonošsku znamená „kroužiť a klestiť" zélí?
S podzimem se na Vysocku a v několika vesničkách kolem, začínají u stodol vršit hromady fialového listí.
V plném proudu je sklizeň a zpracování vysockého zelí.
Nikde jinde tenhle jedinečný druh s ostře špičatými hlávkami a ostrou chutí nenajdete!
Dokonce i pokusy s pěstováním v jiných lokalitách byly neúspěšné.
Prý za to může hlavně vítr, který formuje hlávky a může i za křehkost listů.
Vysocké zelí nakládají podle různých receptů, redaktorka Eliška Pilařová zašla k Malíkovým do Helkovic, kde se kroužilo i ochutnávalo jak zelí červené, tak bílé…
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Otázky a odpovědi: Je Zelenskyj legitimní prezident a kdy půjdou Ukrajinci znovu volit hlavu státu?
-
Z dětského domova už zpět do rodiny nechci, říká 17letá Anna, která se podívala s divadlem i do USA
-
Pirátům se úplně rozpadlo voličské jádro, upozorňuje analytička. Rozebírají ho prý vládní strany
-
ONLINE: Macron po summitu v Paříži mluvil s lídry USA a Ukrajiny. ‚Je nutné sjednat silný mír,‘ uvedl