Víte, co to po krkonošsku znamená „kroužiť a klestiť" zélí?
S podzimem se na Vysocku a v několika vesničkách kolem, začínají u stodol vršit hromady fialového listí.
V plném proudu je sklizeň a zpracování vysockého zelí.
Nikde jinde tenhle jedinečný druh s ostře špičatými hlávkami a ostrou chutí nenajdete!
Dokonce i pokusy s pěstováním v jiných lokalitách byly neúspěšné.
Prý za to může hlavně vítr, který formuje hlávky a může i za křehkost listů.
Vysocké zelí nakládají podle různých receptů, redaktorka Eliška Pilařová zašla k Malíkovým do Helkovic, kde se kroužilo i ochutnávalo jak zelí červené, tak bílé…
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
‚18 měsíců nebo déle.‘ Vláda schválila návrh na evidenci ubytovaných, ochránce soukromí oslyšela
-
Válečná reportérka: Znásilnění je efektivní a ‚levnou' zbraní. I proto je tak těžké proti němu bojovat
-
‚Skloubit bádání a mateřství je výzva.‘ Vědkyním má pomoc nový zákon, podle socioložky ale nic neřeší
-
OBRAZEM: Zahájení olympiády v Paříži doprovázela světelná show, na závěr zazpívala Céline Dion