Víte, co to po krkonošsku znamená „kroužiť a klestiť" zélí?
S podzimem se na Vysocku a v několika vesničkách kolem, začínají u stodol vršit hromady fialového listí.
V plném proudu je sklizeň a zpracování vysockého zelí.
Nikde jinde tenhle jedinečný druh s ostře špičatými hlávkami a ostrou chutí nenajdete!
Dokonce i pokusy s pěstováním v jiných lokalitách byly neúspěšné.
Prý za to může hlavně vítr, který formuje hlávky a může i za křehkost listů.
Vysocké zelí nakládají podle různých receptů, redaktorka Eliška Pilařová zašla k Malíkovým do Helkovic, kde se kroužilo i ochutnávalo jak zelí červené, tak bílé…
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Vládě Roberta Fica jde o ovládnutí veřejnoprávních médií. Změny v zákoně jsou kosmetické, říká Černý
-
‚Nastaly závažné chyby.‘ Soud zrušil rozsudek nad exproducentem Weinsteinem, ve vězení ale zůstává
-
Lékaři, úředníci i soudci. Ve Slovinsku stávkují za vyšší platy, jejich protesty by mohly pomoci opozici
-
Dnes je Evropa smrtelná. Musí posílit obranu i vlastní zbrojní produkci, řekl prezident Macron