Svatomartinská husa, knedlíky a zelí. Připravte si je v pohodlí domova. Poradíme vám, jak na to
11. listopad. Co by to bylo za svátek svatého Martina, kdyby se musel obejít bez dobrého jídla? Kvůli svatomartinskému menu však nemusíte do restaurace. Vynikající pochoutky si můžete připravit i v pohodlí domova - s námi - s Českým rozhlasem Hradec Králové.
V pořadu Vaříme s Habadějem se v sobotu 11. listopadu 2017 vydáme na cesty - do Meziměstí do Restaurace U Švejka, kde si společně s kuchařem Pavlem Netíkem připravíme polévku na zahřátí a upečeme husu.
Poradíme, jak ji správně upéct, kolik hodin by měla být v troubě a kdy ji máme nasolit. Navíc si ji vylepšíme pomerančem a jablkem.
K huse budeme podávat dva druhy zelí
Bílé, které nejprve spaříme, scedíme a dochutíme špekem, cibulí, kmínem a karamelem. A červené ke kterému přidáme - med, brusinky a skořici.
A knedlíky. Na své si přijdou ti, kteří mají rádi bramborové. Ale pochutnáme si i na houskových knedlících vařených v páře.
Na závěr si dáme staročeské škubánky osmažené ve strouhance, které si pak ještě necháme dojít v troubě.
Související
-
Oslaďte si život s Českým rozhlasem Hradec Králové!
V úterý 30. června 2015 bude naše vysílání opravdu sladké. Máme pro vás SLADKÝ DEN!
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.