Maso na jaře?! V řeznictví si řekněte o pořádný flák hovězího. To je po zimě ze všech mas nejlepší
Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:
- 00:46 Rozhovor s Danielou Krátkou, držitelkou ocenění Zlatý Ámos
- 04:56 Tradice Bílé soboty, Velikonoční neděle a pondělí
- 07:27 Velikonoční zvyky a tradice ve Španělsku
- 12:02 Šefkuchař Radek Pálka a jeho masová doporučení na jaře
- 16:07 Kosmetický rádce a nejčastější jarní estetické úpravy
- 21:50 Módní trendy s návrhářkou Jitkou Šedovou
- 25:52 Je tu již 27. ročník ankety Šarmantní osobnost roku
V řeznictví si řekněte na jaře o pořádný flák hovězího masa. To je v tomto období ze všech mas nejlepší, jelikož se dobytek přes zimu výborně krmí. Naopak drůbež v březnu téměř vůbec není. A když, tak mražená. Zvěřina je v březnu ještě stále chráněná, a tak pokud na ni narazíte, bude s největší pravděpodobností ze zamrazených zásob.
Čtěte také
Na druhou stranu jaro sebou nese mnoho masa mladého. Jarní kuchyně je pro mnohé vysvobozením z těžkého snu hutných polévek, tučných mas a zahuštěných omáček. Je čas na trochu odlehčení v podobě mladého masa. Jehněčí, telecí, či kůzlečí se hodí na první jarní grilování, nebo v kombinaci s bylinkami na pánvi nebo troubě.
Výhodou mladého masa je, že obsahuje méně tuku a více bílkovin, vitaminů a dalších prospěšných látek než maso ze starších kusů. Hodí se zejména pro děti, seniory, nebo při rekonvalescenci či dietě. Ovšem to neznamená, že byste si ho neměli dopřát, pokud do některé ze zmíněných skupin nepatříte.
Jehněčí, kůzlečí nebo třeba telecí maso si rozumí s bylinkami, tymiánem, šalvějí nebo medvědím česnekem. Báječně se k němu hodí svěží zelenina od karotky přes hrášek či sladkou kukuřici, listový špenát a doplnit ho můžete různě upravenými saláty.
Čtěte také
Jehněčí či kůzlečí hřbet a kýta se hodí zejména na pečení, ale křehké a libové maso využijete také při grilování. Na rošt jsou skvělé i kotletky. Plec je vhodná k dušení, ale také na rolády, z krku bude vynikající ragú.
Mleté jehněčí nebo kůzlečí maso využijete na ty nejdokonalejší burgery či čevapčiči v balkánském stylu.
Telecí kýta je vynikající nejen v podobě klasického vídeňského řízku, ale výborná je také na pečení, minutky nebo jako fajnová roláda. Vyzkoušejte i nadívané hrudí nebo třeba maďarský perkelt.
Kůzlečí pečeně s bramborami
- kůzlečí maso 1,2 kg - kýta nebo plec
- sůl
- máslo
- víno bílé 100 ml
- česnek 2 stroužky - na nudličky
- rozmarýn 2 snítky
- brambory nové 800 g
- sádlo 40 g
Ještě před úpravou se vždy ujistíme, především u skladovaných brambor, že nejsou zelené a nejsou na nich klíčky. To značí přítomnost solaninu, látky, která je jedovatá.
Nové brambory díky nízkému obsahu škrobu nejsou vhodné na těsta, bramboráky, knedlíky a jiné úpravy, na které je potřeba mouka.
Postup:
Do masa udělejte tenkým nožem otvory a prošpikujte je česnekem. Do dírek zároveň zastrčte úštipky rozmarýnu. Rozpusťte máslo, promíchejte ho s vínem a do této marinády maso naložte. Nechte v chladu asi 4 hodiny, nebo přes noc odpočinout. Občas obraťte.
Troubu předehřejte na 180 °C. Maso vyjměte z marinády. Pokud chcete, můžete ho svázat kuchyňským provázkem, aby drželo hezký tvar.
Dobře omyté malé brambory 10 minut předvařte, slijte je a nařízněte. Dejte je do pekáče a promíchejte s rozpuštěným sádlem. Mezi brambory položte kůzlečí maso, přelijte marinádou a vše osolte a opepřete.
Pečte asi hodinu za občasného přelévání vypečenou šťávou.
Před podáváním odstraňte provázek.
To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.
Související
-
Zlaté slunce pro herce Petra Kostku, vítěze populární rozhlasové ankety Šarmantní osobnost roku
Vítězem 28. ročníku ankety Českého rozhlasu Šarmantní osobnost roku se stal vynikající herec Petr Kostka. Převzal hlavní cenu, Zlaté slunce.
-
Gastronomické putování s šéfkuchařem Radkem Pálkou za zajímavými exotickými recepty celého světa
V rámci Habaděje Českého rozhlasu Hradec Králové cestujeme každý všední den před polednem spolu s šéfkuchařem Radkem Pálkou po nejrůznějších zemích světa.
-
Velikonoční nádivka by na svátečním stole neměla chybět. Tradice velí použít na přípravu trojí maso
Původně se nádivka připravovala bez pečiva. Z mléka a krupice se svařila hustá kaše, do ní se zamíchala vejce a na kousky natrhané nebo pokrájené maso (často kůzlečí).
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.