Láká vás objevovat místa, která před vámi vidělo jen několik lidí? Vydejte se na opočenský zámek

14. srpen 2022 08:31

Kdy jindy poznávat památky než o prázdninách. Zavedeme vás do Státního zámku Opočno na Rychnovsku, kde si od letošního roku můžete prohlédnout poprvé v historii interiéry druhého patra.

Dříve byly tyhle prostory nepřístupné, správa zámku ale našla ve svých depozitářích na šest tisíc předmětů, sehnala pět milionů korun a mohla tak bývalé hostinské pokoje zabydlet v téměř původní podobě.

Čtěte také

„Tady po tomto schodišti stoupala Libuška Šafránková ve filmovém zpracování Babičky od pana režiséra Moskalyka,“ říká kastelán opočenského zámku Tomáš Kořínek.

Stojíme spolu před otevřenou mříží a před námi je kamenné schodiště s červeným běhounem. A my kráčíme nahoru. Stěny jsou zdobeny nejrůznějšími loveckými trofejemi.

Vůbec si netroufám odhadnout, kolik těch trofejí tu je. To je už otázka na Milana Junka, správce zámeckého depozitáře a zástupce kastelána. „Na tomto nově otevřeném schodišti je dobře polovina všech loveckých trofejí, které na zámku máme. A je jich v tomto prostoru kolem 500. Jen srnčích paroží je tu přes 300.

Čtěte také

Kdybychom se posunuli v čase do doby, kdy toto patro ještě nebylo přístupné pro návštěvníky, jaký pohled by se nám naskytl. Přišli jsme do chodby, kde jdou další trofeje a obrazy. „Viděli byste zde složené matrace a vcházeli bychom do míst, kde běžná noha návštěvníka neměla přístup. Za zavřenými dveřmi byly především depozitáře.

„Byly tu depozitáře postelí, sekretářů, stolů, sedacího nábytku a dalších věcí, vysvětluje Tomáš Kořínek.

Rovnou můžeme nahlédnout do otevřených dveří. Vcházíme do pokoje bohatě vyzdobeného tapetami, jsou tu také krásná kachlová kamna a postel s takřka novým povlečením. „To úplně ne, jde o historické povlečení, protože se nám dochoval i velký soubor historických textilií. Máme různé přehozy přes postele, závěsy a tak dále.

Co je tohle za pokoj?

„Tento pokoj je věnovaný Ernestině Karolíně, což je jedna ze sester panujícího knížete Josefa. Ona byla takovou černou ovcí rodiny, protože si nevzala za manžela nikoho z aristokratického prostředí a stala se manželkou lékaře z nedalekého Miletína.

Čtěte také

„To byl trochu problém, proto jezdila na zámek sama, bez manžela. A její pokoj je stranou, přímo nad kaplí, a je velmi nepohodlný, protože tady musela být veliká zima. A je tu jen jedna postel, protože manžel měl na zámek přístup odepřen a jezdila sem pouze sestra panujícího knížete.

Naproti jsou další dveře a tam začíná onen hlavní prohlídkový okruh. A ocitáme se v koupelně. „Vešli jsme do místností, které byly zařízeny jako hostinské apartmány. Ty se obvykle skládaly ze čtyř částí. Byla to koupelna, oblékárna, ložnice a místnost pro komornou.

Druhé patro Státního zámku v Opočně je přístupné v běžné otevírací době památky

A dokonce i skříně vypadají, že jsou zařízené. „Můžeme nahlédnout do jedné ze skříní v oblékárně. Vidíme zde zachovalé historické oblečení. Ať už to jsou dámské šaty nebo různé části pánských vojenských uniforem.

Čtěte také

Jdeme dál. Když jsem tu byla naposledy, tak zde bylo úplně prázdno, nebyl tu nábytek ani koberce. Pouze tapety na stěnách a štuková výzdoba. To se tady opravovalo. „Restaurovaly se stropy, nástěnná malba, dřevěné obložení i krásné podlahy. Ty jsou mimochodem zde nejhezčí z celého zámku, kombinuje se tu smrkové a švestkové dřevo.

Procházíme jednotlivými pokoji, všechny jsou krásně zařízené a vypadají, jakoby odtud panstvo právě odešlo.

Došla nás skupinka návštěvníků s průvodkyní Adélou. Na co se v tomto druhém patře turisté nejčastěji ptají? „Hodně se zajímavý o otázku restituce a navracení majetku.

Druhé patro Státního zámku v Opočně na Rychnovsku je přístupné, stejně jako první, v běžné otevírací době památky. A to od úterý do neděle.

Areál opočenského zámku je jedinečným souborem památek v průběhu pěti století

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související