Na zámku v Opočně pokračují restaurátorské práce, pojďte se podívat do zatím nepřístupných míst

31. červenec 2022 08:25

Po letošním premiérovém otevření druhého patra zámku v Opočně na Rychnovsku by se mohlo zdát, že už není co objevovat, opak je ale pravdou. Letos jsou si poprvé v historii pro veřejnost přístupné bývalé hostinské pokoje, ne všechny prostory druhého patra ale můžou návštěvníci vidět. Aktuálně je totiž v péči odborníků ještě byt kastelána a dětský pokoj.

Kastelán opočenského zámku Tomáš Kořínek právě odemyká dveře, které působí dojmeme, že vcházíme do půdních prostor.

Čtěte také

Jsme ale ve druhém patře zámku a vstupujeme do místnosti s úžasnou květinovou výzdobou. Ale je tu zároveň také lešení. Naopak tady zatím chybí nábytek.

„Nábytek máme připravený vedle v depozitářích. A tady jsme se dostali do dětského pokoje, proto ten bohatý vzor na tapetách. Tento pokoj patřil Idě, jedné ze sester panujícího knížete Josefa."

A podlaha má nádhernou patinu. Rozpraskané parkety, je ale na nich vidět, že tam byl původně nějaký vzor. Lustr je naprosto úžasný, je protkaný květinami.

Čtěte také

Je tu s námi také Milan Junek, správce zámeckého depozitáře a zástupce kastelána. „Tento lustr jsme zakoupili. Takže jeho původ, na rozdíl od většiny dalších sbírkových předmětů, známe."

Tato místnost bude v budoucnu také přístupná pro návštěvníky? „Určitě. Bude ale přístupná pouze takříkajíc přes provázek, bude to taková nahlížecí místnost. Bude kompletně vybavena, nebude tu žádný pochozí koberec, bude možné do prostor pouze nahlédnout."

Čím bude tento prostor vybaven?

„Opět to bude mobiliář, který se tady dochoval po původních majitelích. Opravdu si vystačíme ze svého, nebudeme si žádné exponáty zapůjčovat. A už si to můžeme i zhruba představit. Přímo proti dveřím bude určitě postel, nebudou chybět obrázky s dětskou tématikou. A budou tu i hračky. Máme krásný miniaturní nábytek z 19. století, malovaný barokní kočár. Bude to dětský pokoj pro děvčátko."

Na zámku v Opočně je v péči odborníků byt kastelána a dětský pokoj

To je tedy jeden z pokojů druhého patra zámku, který zatím ještě není veřejnosti přístupný.

Co ukrývají další dveře před námi?

„ Za nimi se bude nacházet nový depozitář. Jsou to čtyři místnosti, do kterých budeme deponovat vše, co se už vystavit nedá."

Čtěte také

Jdeme se tam podívat. Vešli jsme do prostor, kde je vůně úplně jiná než jinde. Jsou tu uloženy obrazové rámy, vidím srolovaný koberec, jednotlivé kusy nábytku. Co tady bylo dříve?

„Původně zde byl byt kastelána, ale ten už z technických důvodů nemůže takto sloužit dál. Zároveň je to velmi dobře střežená část zámku. Vylézt sem například okny je velmi náročné, protože pod námi hluboké údolí Zlatého potoka. Proto tu vznikl depozitář a jsou tady uloženy další věci, které nebyly využity při reinstalaci," dodává Tomáš Kořínek.

Areál opočenského zámku je jedinečným souborem památek v průběhu pěti století

Obnovu dětského pokoje ve druhém patře zámku v Opočně na Rychnovsku restaurátoři dokončí během letních měsíců. Sbírkové předměty by se pak do nového depozitáře měly začít stěhovat na začátku příštího roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související