Zhruba 2600 špejlí spotřeboval Luboš Váradi na metrový model zámku v Opočně. Pracoval na něm rok

6. únor 2022 08:01

V Opočně na Rychnovsku si můžete během února prohlédnout netradiční model místního zámku. Jeho tvůrce Luboš Váradi na něm pracoval s několika přestávkami jeden rok a použil na něj zhruba 2600 špejlí. Jde o věrný model historické stavby, který je vystaven v infocentru na Kupkově náměstí.

Páni, tady jsou vidět dokonce i okapy. Říkala jsem si, jak jste udělal ony slavné, opočenské arkády ze špejlí. S Lubošem Váradim se díváme na model opočenského zámku, který vidím poprvé.

Čtěte také

„Mám už doma několik různých modelů a tohle byla pro mne taková největší výzva. Jelikož jsem místní, tak opočenský zámek pro mne byla jasná volba,“ směje se Luboš.

Proč je model ze špejlí? „Hledal jsem nějakého koníčka na dlouhé večery, čemu bych se mohl věnovat. A protože rád pracuji se dřevem, tak mne právě zaujaly špejle.

Když se podíváme na vytvořené nádvoří zámku, tak jsou tam dokonce i zdejší pověstné, unikátní sochy jelenů ze špejlí. A samozřejmě arkády.

Luboš Váradi sestavil model zámku v Opočně ze špejlí. Pracoval na něm rok

Jde tedy opravdu o věrnou kopii budovy opočenského zámku?

„Je to vše děláno úplně přesně podle skutečnosti. Celkový model je vytvořen v měřítku 1 : 80.

Čtěte také

Co dalo Lubošovi nejvíc zabrat, co bylo na modelu nejsložitější? „První složitost nastala, když jsem zjistil, že celá stavba zámku není přesně pravoúhlá. Potom bylo hodně náročné arkádové nádvoří, to mi dalo velice zabrat. A nakonec i střechy byly docela složité, dát vše dohromady.

Jak vlastně funguje samotné lepení modelu? „Nejdříve si udělám půdorys stěn a tam lepím špejle. Potom se dá celá konstrukce dohromady, arkády, střecha, nejvíc práce potom zaberou jednotlivé detaily.

Model zámku je vystavený v opočenském infocentru

„Je to úžasné. Musím upřímně říct, že si vůbec nedovedu představit, že bych něco takového vytvořil. Je to práce, pro kterou člověk potřebuje hodně trpělivosti, a tou já moc neoplývám, říká s úsměvem vedoucí infocentra Dalibor Štěpán.

Čtěte také

Lboš Váradi zmínil, že tohle je jeden z několika modelů. Co dalšího ze špejlí už vytvořil? „Doma mám něco kolem 30 menších modelů. Začínal jsem malými modely domečků, dopravních prostředků, zemědělských strojů a tak podobně.

„Nejvíc hrdý jsem na model pařížské Eiffelovy věže, londýnského Tower Bridge a samozřejmě tohoto našeho opočenského zámku, dodává Luboš Váradi.

Model místního zámku ze špejlí bude vystaven v opočenském infocentru až do konce února.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související