Krůtí plátky se sýrovou omáčkou

Suroviny: 4 krůtí řízky po 150 g , 200 g mrkve, 200 g brokolice, 2 cibule, 2 lžíce másla, 200 ml vývaru zeleninového, 50 ml bílého vína, 125 ml smetana (kysané), 125 ml smetana (ke šlehání), 150 g nivy, pažitka , bazalka, mletý pepř (bílý), sůl, olivový olej

Postup:
Brokolici omyjeme, rozebereme na růžičky, jednu cibuli oloupeme, jemně nakrájíme, mrkev očistíme a nahrubo nastrouháme.
Lžíci másla rozehřejeme v hrnci, orestujeme na něm cibulku, přidáme mrkev, brokolici, lehce podlijeme vodou a dusíme asi 10 minut.
Druhou cibuli orestujeme na lžíci másla, přilijeme zeleninový vývar, oba druhy smetany a víno. Povaříme asi 5 minut a pak přidáme strouhanou nivu.
Mícháme, dokud se niva nerozpustí.
Pažitku a bazalku opláchneme, jemně nasekáme a přidáme do omáčky. Osolíme, přidáme mletý bílý pepř a dále již nevaříme.
Maso omyjeme, očistíme a nakrájíme na řízky. Ty osolíme, lehce opepříme za každé strany, v pánvi rozpálíme olej a řízky na něm opečeme z každé strany asi 10 minut. Pak hotové opečené maso dáme na talíře, doplníme dušenou zeleninou a přelijeme nivovou omáčkou.

Vaříme s Habadějem v sobotu 3. listopadu 2012 v 11:10 hodin. Dobrou chuť přeje ČESKÝ ROZHLAS HRADEC KRÁLOVÉ a ZDENA KABOURKOVÁ.

autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.