Křest Jihomoravské kuchařky východočeského šéfkuchaře Radka Pálky: Je to vážně kniha plná skvostů

29. září 2023

V rozhlasové kavárně v Hradci Králové jsme pokřtili druhou knihu východočeského šéfkuchaře Radka Pálky s názvem Jihomoravská kuchařka. Kmotry byly moderátorka Veronika Petruchová a Zdena Kabourková, autorka pořadu Vaříme s Habadějem. Všechny zpovídala Lada Klokočníková.

Letošní podzim si Češi zpestří mimo jiné určitě zájezdy do vinařských oblastí. Vede u nich především jižní Morava, kde degustaci často kombinují s výlety na kole. Jistě mnoho z vás zná Znojemské okurky nebo také slivovici, ale tradiční moravská jídla?

Jižní Morava je gastronomicky velmi bohatá. Což se ovšem záhy ukázalo jako komplikace. Vybrat recepty dalo hodně práce.
Radek Pálka, autor Jihomoravské kuchařky

Proč se vlastně Východočech pustil do sepsání Jihomoravské kuchařky?
Vypadá to, že se to úplně nesnoubí, ale přitom je to logické. Protože i díky Českému rozhlasu, kde jsme před třemi lety dělali takový seriál a putovali po gastronomiích jednotlivých našich regionů, a jeden týden byl zaměřen právě na Jižní Moravu.

Čtěte také

Loni jsme tady touto dobou křtili Šumavskou kuchařku, a pravdou je, že jsem letos chtěl vydat Východočeskou kuchařku. Ale těch Krkonošských nebo Podkrkonošských kuchařek už je relativně hodně. Takže nakladatelství mne trošku přimělo k tomu, abych udělal Jihomoravskou kuchařku.

A já jsem na to velmi horlivě kývnul, protože jsem věděl, že Jižní Morava je gastronomicky velmi bohatá. Což se ovšem záhy ukázalo, že je to spíše komplikace. Protože nakonec mi dala víc práce než ta Šumavská kuchařka.

Ale myslím si, že všechny recepty, které se dostaly do Jihomoravské kuchařky, jsou opravdovými skvosty. Vřele ji všem doporučuji, minimálně si ji aspoň prolistovat.

Celý rozhovor s šéfkuchařem Radkem Pálkou a také kmotrami jeho nové knihy si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.