Kotlety pečené na kysaném zelí. Oblíbený druh masa i přílohy české kuchyně tvoří dokonalou lahůdku
Vepřová kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. Zatímco k večeři, kterou připravujete v týdnu, člověk hledá inspiraci v receptech, které jsou co nejrychlejší, u víkendového oběda si rád pochutná.
Zelí je zdrojem vitamínu C a také vitamínu U, který má protialergické účinky. Lidová medicína doporučuje používat čerstvé zelí nebo šťávu z něj například při nespavosti, bolestech hlavy a onemocnění sleziny.
- 4 vepřové kotlety
- 700 g bílého kysaného zelí
- 3 nožičky pikantní klobásy
- 3 cibule
- 6 stroužků česneku
- olej
- sůl
- pepř
Šťáva nebo odvar s medem se používá při léčbě zánětu hrtanu, průdušek a dalších onemocnění dýchacích cest.
Pokud holdujete české kuchyni, tak si na vepřových kotletách pečených na kysaném zelí určitě pochutnáte.
Část světové populace díky svému náboženství nejí vepřové maso. Z toho vyplývá, že zbude více pro nás, kteří si ho dopřejí velmi rádi.
U nás je vepřové maso velice oblíbené, jelikož pokrývá pestrou paletu receptů a také je cenově dostupnější než například drůbeží maso. Spolu s hovězím masem patří k nejčastěji používaným masům v české kuchyni.
Postup:
Kotlety z obou stran lehce naklepeme, osolíme a okořeníme. Můžete posypat sladkou paprikou nebo grilovacím kořením. Plátky pokapeme nakonec olejem a necháme je chvíli odležet v chladu. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka a osmažíme je na oleji, pak přidáme na kolečka nakrájené klobásy a opět opečeme. Přidáme kysané zelí, kmín a prolisovaný česnek. Vše dobře promícháme a rozložíme na dno pekáčku.
Kotlety nejprve nařízneme a z obou stran orestujeme dozlatova. Pak maso rozložíme na zelí. Trochu zelí můžeme dát i na kotlety. Pekáček vložíme do trouby předehřáté na 180 - 200 stupňů a pečeme asi 20 -30 minut.
Dobrou chuť!
Související
-
Zelí, to je lék na všechno. Udělejte si ho podle našeho receptu pikantní s paprikovou klobáskou
Dnešní recept je určen zejména milovníkům zelí. Připravit z něj jde neuvěřitelné množství různorodých pokrmů. A recept na pikantní zelí vás určitě nadchne!
-
Pokud holdujete české kuchyni, musíte vyzkoušet vyhlášený bolehošťský závitek! Nebudete litovat
Závitek nese název podle obce Bolehošť na úpatí Orlických hor. V jeho okolí se už kolem sta let pěstuje vyhlášené kruhárenské zelí a vyrábí šťavnaté kysané zelí.
-
Kysané zelí je po staletí všelékem, který bychom měli zařadit především do zimního jídelníčku
Věděli jste, že kysané zelí bylo součástí odměny, kterou dostávali dělníci, kteří stavěli velkou čínskou zeď?
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.