Kysané zelí je po staletí všelékem, který bychom měli zařadit především do zimního jídelníčku
Věděli jste, že kysané zelí bylo součástí odměny, kterou dostávali dělníci, kteří stavěli velkou čínskou zeď? Nebo že bývalo nezbytným vybavením námořníků jako ochrana před kurdějemi? Kysané zelí je zkrátka jednou z nejstarších trvanlivých potravin. Jedli ho bohatí i chudí, zdraví i nemocní, zkrátka všichni.
Naše babičky ho nakládaly s jablíčky a kmínem a nechybělo na žádném stole. Podávalo se ke kachně i k bramborám na loupačku a o jeho příznivých účincích byly napsány celé knihy. Dokonce je označováno jako všelék. Obsahuje řadu vitamínů, především vitamín C. Zahání únavu, snižuje cholesterol, je dobré pro srdce, ničí záněty a odvodňuje. Jeho konzumace dokonce zlepšuje náladu a výkonnost. A tak, pokud si každý podzim naložíte vlastní škopík zelí, máte doma pořádnou porci zdraví.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.