Kontejnerové městečko v areálu Rock for People na letišti v Hradci Králové je k dispozici uprchlíkům

28. březen 2022 09:50

V areálu festivalu Rock for People na letišti v Hradci Králové organizátoři dokončili stavbu provizorního městečka z obytných buněk. Azyl by v něm mělo najít minimálně čtyřiatřicet lidí, kteří přišli z válkou zmítané Ukrajiny. Teď se do něj mohou nastěhovat první z nich.

Čtěte také

„Teď přivezli pračku a sušičku, tím je to kompletně hotové.“ 10 obytných buněk a společné zázemí - tady na hradeckém letišti teď najde přístřeší 34 lidí utíkajících před válkou na Ukrajině. V případě potřeby se může rozrůst i na více než 50 míst.

„Tady je šest kontejnerů v jedné veliké místnosti. Tady je to už pro čtyři, takže dvě palandy, čtyři matrace, stoleček a plyšáci, ukazuje koordinátorka výstavby kontejnerového městečka Alice Štětková.

Součástí je i vybavená kuchyň, sociální zařízení a společenská místnost. „Tady to je buňka jako společenská místnost a jídelna dohromady. Máme tady křesla, odpočinkovou zónu, lampičky. Máme také připraveno, že sem dáme i počítač a tiskárnu. Tady budou moci lidé odpočívat a dívat se na televizi.

Čtěte také

Pokud budou mít příchozí zájem, mohou přímo tady od pořadatele festivalu Rock for People získat práci.

„Předpokládám, že mužů tady asi moc nebude, ale spíše ženy. Takže budeme pro ně vymýšlet vhodnou práci. Když se podíváte na areál, tak určitě zde bude mnoho zahradnické práce, budeme vysazovat stromy. Nebo to mohou být úklidové práce a v rámci festivalu to může být pořadatelská služba, vysvětluje provozovatel areálu a pořadatel festivalu Rock for People Michal Thomes.

Čtěte také

Areál je v odlehlé části letiště - na MHD je to víc než kilometr daleko. Organizátoři tak chtějí ubytovaným dopravu ulehčit.

„Tady bude stojan na kola a ještě jeden dáme k zastávce MHD. Dostali by zámky a normálně by jezdili na bicyklech na zastávku a potom už MHD dál a stejně zase zpátky. Mám už zajištěna už i dvě dětská kola, zatím, říká Alice Štětková.

Kola budou mít lidé k dispozici i na dopravu po celém městě a okolí, nejen na nejbližší zastávku MHD.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související