Knížky vám umožní prožít tisíce příběhů a životů. To na nich miluji, usmívá se knihkupec Petr Bažant

22. prosinec 2021

Knižní radioporadna. Už pozítří se ukáže, jak jsme byli hodní a jestli najdeme pod stromečkem nějaké dárky. Určitě by tam neměla chybět alespoň jedna knížka pro každého.

Knihkupec Petr Bažant v naší radioporadně a jeho tipy na knížky pod vánoční stromeček pro každého.

Dny před Vánocemi je jistě v knihkupectví pěkný frmol.

Určitě, ale 24. prosinec už je klidnější, máme vždy dopoledne několik hodin otevřeno. A to už je ten největší nával za námi.

Nečtu knihy tím způsobem, že si lehnu a přečtu dvě stránky před spaním. Doporučuji se dobře soustředit a u četby sedět.
Petr Bažant, knihkupec

My knihkupci milujeme vánoční období, protože máme největší tržby, ale na druhou stranu je to hodně náročné jak na psychiku, tak i na fyzické dispozice. Protože těch lidí opravdu přichází hodně a ono se to nezdá, ale když si musíte každý den popovídat třeba s 30 až 40 lidmi až úplně na dřeň, tak je to náročné.

Nemusíte si povídat, ale určitě chcete. Protože to nějak patří k vaší profesi.

Ano, to mi nevadí, rád si povídám o knížkách. Ale je to náročné. Musím říct na rovinu, že mě ohromně baví prodávat knihy. Tedy, čím víc lidí a mohu o knihách něco říct, tak je to pro mě lepší a smysluplnější.

Čtěte také

Češi prý utratí za knihy každý rok 7 až 8 miliard korun. Takže knihomolů máme stále dostatek? A pandemie tomu možná i pomohla, začali lidé víc číst a kupovat knížky?

Určitě přispěla k nakupování knih, ale přispěla zejména k tomu, že se lidé ještě víc zaměřili na e-shopy a zásilkovny, že si knihy nechávají posílat domů. Aby nemuseli do obchodů, protože nakonec tam ani určitou dobu nemohli přijít.

Jaká kniha leží aktuálně na vašem nočním stolku?

Je jich tam vždy víc, to je taková knihkupecká manýra. Jen nevím, jestli to je dobře nebo špatně. Teď momentálně dočítám skvělou věc od Maxima Billera s názvem Šest kufrů. Objevuje se tam takové rodinné tajemství, dá se říct, že vyhánějí kostlivce ze skříně a zároveň tam figuruje Praha šedesátých let. A je tam i Německo sedmdesátých let. Je to moc dobrá kniha, která navíc souvisí s českým prostředím, takže to je podle mne ještě lepší.

Čtěte také

Jak se dokážete začíst najednou do několika knížek?

Musíte se prostě víc soustředit. Nečtu knihy tím způsobem, že si lehnu a přečtu dvě stránky před spaním. Doporučuji u četby sedět.

Stane se, že četbě obětujete noc, protože se natolik začtete, že nepřestanete, než je kniha přečtena?

Také se mi to občas stalo. Nejlepší to je v létě, když není tolik práce, jsem schopný si vypnout mobil a pátek, sobotu i neděli věnovat opravdu jen četbě. Moc mě to baví.

Co je to vlastně kniha? Když se zeptám filozoficky.

Čtěte také

Kniha je krásný artefakt. Už to, jak vypadá, jaký má přebal, je to skvělá věc už jen co se týče vizuální stránky. A potom druhá věc, kterou já na knihách miluji, pokud se soustředíte a rádi čtete, tak prožijete neuvěřitelné příběhy. Vy jste hrdinové možná tisíců příběhů a a prožijete za tisíce nejrůznějších životů.

Mezi našimi posluchači i mnoho nevidomých. Proto bych ráda zmínila i audioknihy, které zažívají velký boom. Český rozhlas má ostatně bohatý audioarchiv. Jaký je váš pohled na audioknihy?

Čtěte také

Velice kladný. Myslím si, že to je jeden z možných přístupů k četbě, když je člověk třeba unavený nebo nemůže číst tolik nebo se mu nechce. Je to i o životním stylu. Tedy za mne audiokniha ano. Já osobně preferuju čtení s knihou v ruce, ale audiokniha má svůj význam.

Také si kupuji a mám rád rozhlasové hry a dramatizace knih. Mám rád, když knihu nečte jen jeden člověk, ale objeví se tam víc postav. To dostává opravdovou šťávu, je to je něco, jako kdyby byl člověk v divadle. Jen ty herce nevidíte a musíte si je představit.

Základem je tedy číst a číst. Protože když čteme, přemýšlíme, když přemýšlíme dostáváme nové nápady. Čtení aktivuje části mozku, které žádná jiná činnost aktivovat neumí. A také probouzí představivost. Zkrátka čtení z nás dělá lidi. Co na to říká knihkupec Petr Bažant?

Čtěte také

S tím se dá jen souhlasit. Ještě bych k tomu dodal jen malou takovou drobnost, že čtení rozvíjí i naše řečové schopnosti a slovní zásobu. To je docela zajímavá věc, protože lidé, kteří nečtou, tak potom mají problém s vyjadřováním, jejich slovní zásoba je velice malá. A potom dochází třeba i k nějakým nedorozuměním.

Takže si myslím, že i proto je čtení důležité. Samozřejmě rozvíjí myšlení a rozvíjí určitě představivost. A právě představivost bych možná dal jako úplně to hlavní.

Celý rozhovor s knihkupcem Petrem Bažantem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související