Kachna Polák se vrací do přírody. Pro úspěšný návrat spojily své síly tři naše důležité instituce

20. listopad 2021 08:37

Znečištěné rybníky s nepůhlednou hladinou neumožní potápivým kachnám hledat potravu. Ornitologové vypozorovali, že například kachna Poláka malého s mláďaty putuje za potravou k jinému čistšímu rybníku i několik kilometrů. Ne všechna káčata ale dojdou do cíle. 

Čtěte také

Proto se spojily Jihočeská ZOO Hluboká nad Vltavou, Safari Park Dvůr Králové a Česká zemědělská univerzita v Praze a společně usilují o návrat Poláků malých do přírody. Královédvorský zoolog Michal Podhrázský o tom informoval redaktorku Danu Voňkovou.

Polák malý je menší hnědě zbarvená potápivá kachna, vyskytuje se na jezerech a rybnících ve stepních a polopouštních oblastech Asie, v jižním Španělsku a v severní Africe.

Nejdůležitějším znakem tohoto druhu je bílé opeření pod ocasem. Za letu je vidět nápadný široký bílý pásek na zadním okraji křídel. Když vzlétají, vydávají samice zvuk, který zní jako „grrr“, podobné zvuky vydávají i vzrostlejší mláďata. Samečkové jen v době toku jemné hvízdání.

Ve snůšce poláků bývá 7-11 vajec. Na počátku hnízdění kachnu hlídá kačer na vodě a pak ji provází během přestávky, aby se nasytila.

Čtěte také

Polák malý se rád a výborně potápí. Káčata loví zpočátku na vodě hmyz. Ve dvou měsících už umí létat. Pelichání kačerů se protahuje do října, svatební šat získávají v listopadu.

Ornitolog Tomáš Moutvička pozoroval ve dnech 27. až 31. října na Vlkovském rybníku na Třeboňsku dva mladé poláky malé ze safari parku. Mláďata se vylíhla letos na jaře ve Dvoře a následně byla ve spolupráci s kolegy z Jihočeské zoologické zahrady Hluboká nad Vltavou a FŽP ČZU v Praze dne 8. října vypuštěna do volnosti na rybník Starý u Soběslavi.

Čtěte také

Ptáci byli označeni tak, aby bylo snadné je určit a zjistit, zda byl v Česku ojedinělý projekt reintrodukce Poláků malých úspěšný. Využita k tomu byla barevná zobáková sedla, a to na základě doporučení experta na značení ptáků Petra Musila z FŽP ČZU.

„Pozorování po tako dlouhé době od vypuštění ukazuje, že ptáci zvládli přivyknout divočině. To rozhodně není samozřejmé - vždyť zajistit potápivým kachnám jako polákům dokonalé podmínky k získání všech dovedností pro život v přírodě je na samotné hranici možností zoologických zahrad,“ vysvětluje zoolog Michal Podhrázský, který má v safari parku chovy ptáků na starost.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související