Dvorský safari park znovu po 5 letech rozmnožil agresivní pižmovky. Zvládl to jako jediný na světě

7. srpen 2021 08:38

Safari Park Dvůr Králové má dvě nová mláďata pižmovky ostruhaté. Jedná se o mimořádný úspěch. Za poslední rok tyto velké agresivní kachny nerozmnožila žádná jiná zoo na světě. Otec malých pižmovek se narodil ve Dvoře Králové, v roce 2013 byl prvním mládětem pižmovky ostruhaté v Česku. 

O žlutohnědá káčata teď pečuje vrchní ošetřovatel David Kodet, za kterým se s mikrofonem vypravila redaktorka Dana Voňková.

Čtěte také

Dvě mláďata odchovává samice pižmovky ostruhaté. Jedná se o mimořádný úspěch Safari Parku Dvůr Králové. Za posledních 12 měsíců tyto velké agresivní kachny nerozmnožila žádná jiná zoo na světě. Navíc jde o rozmnožení už ve druhé generaci. Otec mláďat se narodil ve Dvoře Králové a byl prvním mládětem pižmovky ostruhaté v Česku.

„Rodičovský pár si zbudoval hnízdo v kopřivách ve výběhu a vzorně na snůšce seděl. Inkubaci zvládli na výbornou, ale po vylíhnutí mláďat jsme skupinku přemístili do bezpečí zázemí,“ popisuje průběh výjimečného odchovu zoolog Michal Podhrázský.

Rozmnožení pižmovek je rarita i v širším měřítku. V uplynulých 12 měsících se to nepodařilo žádné zoologické zahradě. Jakmile mláďata trochu povyrostou, vypustí je zoologové do velké průchozí voliéry, kde se z přírůstku budou moci radovat i návštěvníci.

Čtěte také

Safari park líhnutím dosáhl významného milníku: tyto neobyčejné ptáky rozmnožil už ve druhé generaci. „Otec mláďat je prvním mládětem pižmovky ostruhaté v českých a slovenských zoo. Vylíhl se ve Dvoře Králové v roce 2013,“ doplňuje zoolog. Bylo to i jedno z prvních rozmnožení v celé Evropě. Pižmovky ostruhaté se potom množily v Podkrkonoší ještě třikrát, naposledy před pěti lety. Celkem se včetně dvou letošních přírůstků v safari parku vylíhlo 43 mláďat.

Safari park je tak nejúspěšnějším evropským chovatelem. Pižmovky dnes žijí ve zhruba 15 zoo Evropy, přičemž většina z nich chová právě potomky ze Dvora Králové.

Chov pižmovek je obtížný. Jde o velmi agresivní zvířata, zejména v době rozmnožování a hnízdění. Nezřídka dokonce útočí i na ošetřovatele. Křídly, na kterých jim z ramene vyrůstá mohutná a ostrá kostěná ostruha, dovedou způsobit nepříjemná zranění.

Pižmovky ostruhaté patří k největším africkým kachnám. Samci mohou vážit až kolem sedmi kilogramů, samice jsou výrazně menší a váží kolem dvou až tří kilo. Živí se především rostlinnou stravou, ovšem často požírají také brouky puchýřníky. Z jejich těl si do organismu ukládají jed cantharidin. Mírně jedovaté je tím pádem i maso pižmovek. V safari parku jsou chované od roku 2012. K vidění jsou ve společném výběhu s kudu velkými, buvolci běločelými a několika druhy ptáků v klasické části areálu.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související