Rodinka výra afrického se v Safari Parku Dvůr Králové rozrostla o tři chundelatá mláďata

15. květen 2021 07:36
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Mláďata výra afrického v Safari Parku Dvůr Králové

V Safari Parku Dvůr Králové můžete pozorovat i výra afrického. Pro lepší představu připomeňme, že dospělý výr africký vypadá jako středně velká sova a že dvorská „výří" rodina se rozrostla o tři mláďata. Jejich rodiče mohou návštěvníci vidět ve voliéře poblíž lesních antilop Bongo. 

Čtěte také

Co o výrech ještě nevíte, vám teď poví zoolog Michal Podhrázský a redaktorka Dana Voňková.

Výr africký, latinským názvem Bubo africanus, měří na délku zhruba 45 cm, rozpětí křídel je až 100 cm, váží pouze 500-750 gramů.

Představit si můžeme výra afrického jako malého výra evropského nebo středně velkou sovu. Dožívá se 15-20 let. Dospělí výři afričtí jsou pověstní agresivní obranou svých teritorií.

Výr africký obývá střední a jižní Afriku. Nejraději má otevřené lesnaté krajiny a skalnaté kopce s řídce roztroušenými stromy a křovinami.

Čtěte také

Je monogamní, páry spolu zůstávají po celý život. Hnízdo buduje obvykle na zemi, ukryté v křovinách, trávě nebo mezi kameny. Hnízdí v červenci až říjnu, samice snáší 2-4 vajíčka, na kterých sedí pouze ona. Samec se stará o potravu jak pro samici, tak později pro mláďata.

Výr africký se živí pavouky, brouky, malými savci, ptáky ale také plazy nebo slimáky.

V Safari Parku Dvůr Králové se podařilo výra afrického několikrát rozmnožit. Kromě tohoto druhu chová také výry bělavé

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související