Evropský unikát: Čtyři mláďata marabua afrického jsou v péči rodičů i netradičních pěstounů

3. duben 2021 09:16

V těchto dnech vyrůstá v zázemí Safari parku Dvůr Králové nová čtveřice mláďat afrických čápů marabu. O dvě ptáčata se starají rodiče, o zbývající pečuje pěstounský pár vzácných volavek obrovských. O mimořádném chovatelském úspěchu hovořila se zoologem Michalem Podhrázským redaktorka Dana Voňková.

Čtěte také

V zázemí safari parku vyrůstá čtveřice mláďat marabu afrických. Je to důvod k oslavě hned ze dvou důvodů - tak vysoký počet mláďat je v zoologických zahradách raritní. Navíc jde v historii chovu o přírůstky s pořadovými čísly 39, 40, 41 a 42.

Protože vlastní rodiče dvou z mláďat jsou nespolehliví, pečuje o jejich potomky pěstounský pár vzácných volavek obrovských. Ty si díky tomu osvojují rodičovské chování, které snad v budoucnu uplatní i v péči o vlastní potomky.

Tyto mohutné africké čápy sice chová velké množství zoologických zahrad, jejich odchovy se ale daří pouze v pěti z nich. V safari parku mohou návštěvníci během letní sezony pozorovat jedno z největších hejn těchto ptáků mimo Afriku.

Safari Park Dvůr Králové chová marabu afrického od roku 1986. V roce 1999 přišla na svět první mláďata. Od té doby chov úspěšně pokračuje a povedlo se odchovat 42 mladých. To je v rámci zoologických zahrad mimořádné.

Zcela mimořádná je chovná sezona marabu afrických v Safari Parku Dvůr Králové. Pod rodiči i pěstouny tu rostou čtyři mláďata. To je v kontextu zoologických zahrad výjimečné. Samotné rozmnožování těchto mrchožravých čápů je stále neobvyklé. Naprostou raritou je tak vysoký počet odchovů. Jeden z odchovaných ptáků zamíří na počátku dubna do Itálie, kde založí nový chov.

„Marabu je v zoologických zahradách celkem častým druhem, ale odchovy jsou stále mimořádné," říká zoolog Michal Podhrázský.

V Evropě chová tyto mohutné africké čápy hned 93 zahrad v počtu takřka 300 jedinců, odchovy se ale daří jen v pěti z nich. Dvůr patří k naprosté špičce a chová také jedno z největších hejn mimo Afriku, které tvoří 12 ptáků různého věku.

Chov je složitý v mnoha ohledech

Hlavními problémy jsou náročnost na prostor a vzájemná agresivita. Sestavit harmonický pár trvá i několik let a mohou to doprovázet i smrtelné potyčky. Riziko bitek navíc přetrvává, i když se pár konečně spojí. Pro marabuy proto dvorští odborníci vybudovali na zimu rozlehlé zázemí se zvláštními průchozími boxy.

Mládě marabua afrického v Safari Parku Dvůr Králové

Protože agresivita se může v omezeném prostoru stupňovat, je třeba snížit všechna rizika.

„Zimní boxy ve Dvoře jsou rozdělené průhlednými přepážkami se dvěma průchody. Pokud je mezi samcem a samicí napětí, jednoduše prochází ubikací tak dlouho, než napětí odezní," popisuje zoolog. Za tyto nadstandardní podmínky se mrchožraví čápi ošetřovatelům letos odměnili rekordní nadílkou čtyř mláďat.

V současné době žijí v safari parku dva chovné páry. Oba se rozmnožují, ovšem jen jeden se osvědčil v odchovu. Vejce ošetřovatelé odeberou, nahradí je podkladky, a jakmile se ptáče začne klubat, okamžitě putuje zpět pod rodiče či pěstouny. „Nechceme riskovat ztrátu vajec na hnízdě. O dvě ptáčata pečuje spolehlivější pár. Dvě mláďata zamířila pod už osvědčené volavky obrovské," doplňuje Michal Podhrázský.

Pro volavky jde o důležitý trénink. Zatím snášejí neoplozená vejce, zoologové ale doufají, že se tento druh povede rozmnožit a díky vzpomínkám na péči o malé marabuy zvládnou odchovat i vlastní ptáčata.

Čtěte také

Není to poprvé, co se volavky jako náhradní rodiče osvědčily. Odchov člověkem nepřipadá v úvahu, protože takto vychovaní marabuové se velice špatrně uplatňují v chovu.

Velké úspěchy v chovu čápů marabu dělají z dvorského safari parku klíčového hráče pro zajištění udržitelnosti populace v zoologických zahradách. V uplynulých dnech proto koordinátorka evropského chovu marabua afrického požádala o poskytnutí jedné ve Dvoře odchované samice do nově vzniklého zařízení v Itálii. Do nového domova pod Etnou zamíří samice již na počátku dubna.

V létě hejno marabuů afrických ještě podtrhne autentický zážitek návštěvníků české Afriky ve Dvoře Králové. Právě marabuové afričtí jsou často první zvířata, která vidí cestovatelé v Keni. Velká kolonie těchto impozantních čápů hřaduje s oblibou na stromech nedaleko mezinárodního letiště v Nairobi.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související