Není to novinářská kachna, v Safari Parku Dvůr Králové mají poprvé mláďata Lžičáka kapského

14. červenec 2018 10:01

V evropských zoologických zahradách žilo do nedávna pouhých sedm jedinců tohoto druhu kachen. Královédvorští chovatelé si úspěch zajistili tím, že hned jak objevili hnízdo ve  voliéře, přemístili vejce do bezpečí Pavilonu tropických bažin a tak se tam už dnes procházejí další tři lžičáci kapští. 

Z čiperných mláďat „oblečených" ještě do prachového peří se raduje se svými kolegy zoolog Michal Podhrázský a líbila se i reportérce Daně Voňkové.

V Pavilonu Ptačí svět se vyplatí nespěchat!

Pelikáni - odchovna

Zatímco jinde se narodí dva pelikáni, v ZOO Dvůr Králové nad Labem jich letos přišlo na svět už 25!

Velká voliéra v Safari Parku Dvůr Králové nabízí velmi pestré zastoupení ptačí říše. Jak jsme ale slyšeli, tři nová mláďata vzácného druhu kachny Lžičáka kapského, tam zatím neuvidíte.

Tmavě hnědá kuřata se drží mámy a užívají si péči chovatelů královédvorského Pavilonu tropických bažin. Přesto jsou už teď slavná - v historii Safari Parku Dvůr Králové se vylíhla jako první.

Charakteristický lžicovitý tvar zobáku, je nápadný zvláště za letu. Při plavání jsou lžičáci značně ponořeni a plavou s hlavou položenou dozadu. Nejsou tak plaší jako většina ostatních kachen.

Na hnízdiště přilétají obvykle v páru. Během hnízdění kačeři kachny opouštějí. Hnízdění na 7 až 11 vejcích trvá od poloviny května do června. Kachna sedí na vejcích přibližně 23 dnů.

Mezi kachnami představuje zobák lžičáka nejdokonalejší procezovací zařízení: jeho horní i spodní strana je posázena hřebínkem rohovitých zoubků, které do sebe zapadají. Přebytečnou vodu vytlačí kachna ze zobáku jazykem.

autoři: Milan Baják , DV
Spustit audio

Související