„Kachna“ Barbory Holické vjede letos jako první do Afrického safari Josefa Vágnera ve Dvoře Králové

5. květen 2023 08:37

V sobotu 6. května se zahájení letní sezóny v Safari Parku Dvůr Králové zúčastní automobilová závodnice Barbora Holická. Ráno v 9. hodin se vydá jako první host letošní sezóny do Afrického safari Josefa Vágnera a Lvího safari se svým závodním Citroenem 2CV s přezdívkou „kachna“. 

A protože se Barbora chystá i na Rallye Dakar Classik historických vozů, bude propagovat nejen ženský motoristický sport, ale i černé africké kachny. Více se dozvíte v rozhovoru, který připravila redaktorka Dana Voňková.

Čtěte také

V sobotu 6. května se znovu otevřou Africké safari Josefa Vágnera a Lví safari. Prvním návštěvníkem se stane automobilová závodnice Barbora Holická s vozem Citroën 2CV, známým jako Kachna. Následně se stane první Češkou, která v Kachně vyjede na legendární Rallye Dakar Classic.

Barbora Holická s „Kachnou“ vjedou do safari bránou Kibo 6. května v 9 hodin. Vyrazí na standardní okruh Afrického safari Josefa Vágnera, mezi stáda pakoní, zeber, afrického skotu watusi nebo antilop losích, buvoly pralesní a další zvířata. Návštěvníci se mohou podívat na průjezd branou a návrat ze safari z odjezdové stanice Afrika trucků a od expozice surikat.

Běžní návštěvníci budou moci tradičně do Afrického safari Josefa Vágnera a Lvího safari vyrazit Safaribusy, Afrika trucky nebo vlastním vozem. K dispozici budou i hybridní vozy Toyota Yaris. Ty lze půjčovat bezplatně v recepci kempu po předchozí rezervaci.

Pro vjezd do safari musí mít každý pasažér také lístek do klasické pěší části, kterou může okamžitě využít také ke vstupu na procházku do areálu. Zajímavé informace o zvířatech safari lidé zjistí díky aplikaci Mobilní safari pro operační systém Android, kterou safari park připravil ve společnosti s Českým rozhlasem. Aplikace je zdarma.

Jízda Africkým safari Josefa Vágnera bude první jízdní akcí Kachny, která má v lednu 2024 vyrazit na Rallye Dakar. Barbora Holická, jež je i držitelkou Zlatého volantu Ceny Elišky Junkové pro nejlepší ženu českého motorsportu, se fundraisingovou kampaň pro získání prostředků na výpravu na dakarskou rallye, kterou se rozhodla spojit s podporou kachen tmavých v safari parku.

Čtěte také

„Kachna je symbol a ikona. Myslím, že propojení s Afrikou v srdci Evropy, kterou safari park je, je příznačné. Podpora často opomíjených a vzácných kachen tmavých upomíná k přezdívce Citroënu 2CV. Těší mě, že mohu v rámci snahy dostat se na Rallye Dakar také pomáhat ochraně vzácných zvířat,“ vysvětluje Barbora Holická.

Podporovat Projekt Duckar, jak Barbora Holická svůj záměr zdolat Rallye Dakar označuje, bude možné na serveru Donio. Lidé mohou k podpoře volit nejrůznější cesty, mimo jiné i nákup podpisové karty a pozvání kachen tmavých na oběd. Část výtěžku z projektu Duckar věnuje Barbora Holická safari parku na podporu chovu kachen temných. Aktuální stav konta bude možné sledovat na transparentním účtu.

Lidé si budou moci užívat každý víkend bohatou nabídku komentovaných setkání u zvířat, kterou v letošním roce poprvé doplní setkání u tučňáků brýlových ve zbrusu nové expozici West Cape. Průchozí výběh, největší v Česku, bude program nabízet vždy ve 14:30. Od července se komentovaná setkání budou konat každý den.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související