Safari Park Dvůr Králové je dlouhodobě nejnavštěvovanějším místem Královéhradeckého kraje

7. červenec 2021 09:41

V některých letech Safari Park Dvůr Králové navštěvuje i půl milionu lidí a nejvíc jich mezi zvířata míří právě během letních prázdnin. Jak to v areálu dvorského safari parku vypadá v těchto dnech? To zjišťoval reportér Václav Plecháček. 

Čtěte také

Ve dvorském safari parku je spousta lidí, samozřejmě především rodin s dětmi. Podle statistik zoologické zahrady přijíždí nejvíc návštěvníků mezi 9:00 až 13:00 hodinou.

Turisté se procházejí uličkami parku, někteří čekají na svezení safaribusem, jiní míří na africké safari svými vozy.

Řada zvířat má ovšem ještě polední siestu umocněnou vysokými teplotami a ostrým sluníčkem.

Během prodlouženého víkendu očekávali ve Dvoře Králové v zoologické zahradě velký zájem turistů. Naplnily se předpoklady?

Naplnily. Turistů přišlo dokonce ještě víc, než zaměstnanci safari parku předpokládali. V sobotu to bylo přes 4,5 tisíce návštěvníků a v neděli 7 tisíc.

Čtěte také

V pondělí, ve státní svátek, už to bylo dokonce 8 tisíc zájemců. A to je rekord letošní sezóny.

Takové množství turistů má samozřejmě vliv i na dopravu v okolí zoologické zahrady. Centrální parkoviště u zoo se již několikrát zcela zaplnilo. Dopravu pomáhali regulovat zaměstnanci zahrady i městští strážníci a policisté. Najít místo na zaparkování je ovšem spíš zázrak nebo náhoda.

Návštěvníci tak často parkují také na nedaleké louce vedle benzinové stanice.

Provozovatelé zoologických zahrad po celé republice mají zkušenosti s neukázněnými návštěvníky. Jak je na tom v tohle směru Safari Park Dvůr Králové?

Poměrně časté je podle zástupců zahrady upozorňování zvířat na svoji přítomnost. Tedy ťukání na sklo, křik a podobně. Část lidí také zvířatům nabízí jídlo. Ošetřovatelé potom ve výbězích nacházejí sušenky nebo chipsy.

Čtěte také

Někteří lidé lákají například žirafy na slané tyčinky, další se je k sobě zase snaží nalákat na větvičky s listím, například černého bezu. Jenže ten je právě pro žirafy toxický.

Takové nevhodné chování tak může mít pro zvířata fatální následky.

Zaměstnanci zoo se také setkávají s túrováním motorů ve lvím safari, aby lidé vybudili zvířata k aktivitě. A extrémní, byť ne úplně nebezpečné, bylo najíždění jednoho z řidičů přímo do lvů.

Občas se objeví i snaha lidí vystoupit z automobilu přímo v safari nebo otevírat okénka ve lvím safari. Tím se ovšem turisté vystavují velkému riziku úrazu nebo dokonce smrti.

Spustit audio

Související