Ježíškova vnoučata v zoo. Dvorský safari park nadělil velkou radost obyvatelům domova seniorů

3. červenec 2021 09:29

Safari Park Dvůr Králové je partnerem mnoha zajímavých projektů. Před pár dny také pozval na návštěvu klienty z Centra pro seniory Clementas Mlékovice, kteří se zapojili do projektu Českého rozhlasu „Ježíškova vnoučata".

Jak vznikl nápad, že dvorský safari park rozdá radost obyvatelům mlékovického domova seniorů, pověděl vedoucí oddělení komunikace Jan Stejskal redaktorce Daně Voňkové.

Čtěte také

Ježíškova vnoučata jsou projektem Českého rozhlasu a od roku 2020 patří pod křídla jeho Nadačního fondu. Přineslo to výhody v podobě snadnějšího nákupu nákladných dárků, jako jsou kompenzační pomůcky a další dražší věci pro seniory.

Projekt vznikl v roce 2016 v Českém rozhlase Jihlava, kde se tamní redaktorka Olga Štrejbarová po návratu z natáčení v domově důchodců, rozhodla přinést do těchto zařízení více radosti a života.

Za pomoci kamarádů, dobrovolníků a dárců se v hned tom roce podařilo splnit pomocí facebookové skupiny „Ježíškova vnoučata" zhruba šest stovek přání babiček a dědečků v domovech na Vysočině, v Brně nebo v Lysé nad Labem. Olga tehdy poslala řadu e-mail do domovů a požádala o seznamy "pro Ježíška".

Věřila v dobrá srdce lidí a povedlo se

První seznam přání vyvěšený na facebooku pocházel z třebíčského domova. Lidé si dvacítku přání rozebrali do dvou hodin. Další pak už do pěti minut. A pak už volali po dalším seznamu přání k plnění. Bylo jasné, že Ježíškova vnoučata dostala šanci na život.

Čtěte také

Český rozhlas v té době hledal alternativu k dosavadnímu podobnému projektu zaměřenému na dětské domovy - Daruj hračku. Právě proto, že senioři byli do té doby opomíjenou skupinou a lidé evidentně měli zájem je o Vánocích potěšit, vznikl celonárodní projekt, který hned ve svém druhém ročníku dokázal potěšit téměř dvacet tisíc seniorů.

V dosud posledním ročníku, tedy o Vánocích 2019, už bylo zapojených téměř devět stovek domovů pro seniory, ústavů sociální péče a sociálních služeb z České republiky. O takovém ohlasu se na sklonku roku 2016 tehdy pětatřicetileté redaktorce ani nezdálo. Zapojil se profesionální marketing Českého rozhlasu, další redaktoři a miliony posluchačů.

Čtěte také

Později náplň projektu výrazně ovlivnil covid -19.Tvůrci projektu se zaměřili na přání a dárky, které umožnili společné aktivity seniorů v domovech nebo je propojili s vnějším světem. Tak, aby i v době, kdy byly domovy pro návštěvy uzavřené, nebyli senioři zcela opuštění. A organizátoři projektu si také přáli, aby se dostalo více pozornosti a úcty personálu, který se o seniory stará.

Všem, kteří se rozhodli darovat kus sebe, svého času a peněz pro radost těch, kterým rodina a zájem chybí, tvůrci projektu děkují. Podařilo se splnit více než padesát tisíc přání. Za dobu existence Ježíškových vnoučat navíc vznikly stovky nových rodin a to je to, co je těší úplně nejvíce.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související